Koliko čitam na nekim Telegram grupama, čini se da su upravo koristili tu formulaciju u ugovorima, o ulaganju na ''osobnu odgovornost''.
Sad, da li će im to pomoći ili ne, ostaje za vidjeti.
Ne znam da li netko od vas prati UBIK (Udruga za blockchain i kriptovalute) Telegram grupu ali zadnja 2 dana tamo se ''užarila'' rasprava o ovom slučaju a posebno se zaoštrilo između Nikole Škorića (direktora Electrocoina) i poduzetnika Hrvoje Prpića.
Škorić je optužio Prpića da je svojim izjavama u medijima o Bitlucky aferi vlastoručno vratio hrvatsku kripto industriju 5 godina unazad.
Škorić kaže da smo do nedavno mi bili zemlja koja radi predivne stvari u kriptu, a onda je Prpić svojim izjavama izmislio da se ovdje radi o ponziju od 70 milijuna, što su mediji odmah prenijeli kao narativ cijele priče, i tako je Hrvatska postala zemlja kripto ponzija od 70M.
Kaže Nikola da je ta izjava napravila ogromnu reputacijsku štetu domaćoj kripto industriji jer su je pročitali i svi regulatori, svi investitori, svi bankari i da su sada svi stavili znak jednakosti ispred kripta i ponzija.
Kaže da im je ova priča jako naštetila poslovanju i da umjesto da se priča o tome da je propao ilegalni kripto fond, da je direktor firme u bijegu, a iznos štete nije poznat mi sada imamo isključivo priču o 70M ponziju.
Što mislite o ovome?
Ne znam što bi mislio o ovome. Nisam toliko pratio razvoj situacije pa ne znam što je Prpić pričao. Baš ga i ne volim jer dosta laprda gluposti o raznim stvarima. Jedino mi nije jasno zašto bi hrvatska crypto scena dobila lošu reputaciju samo zato što je jedan lik napravio prevarantsku shemu koja možda je, a možda i nije bila ponzi shema. Jasno mi je da smo mali i ovakva situacija nije baš dobra za reputaciju ali na kraju krajeva to je jedan projekt gdje je nešto pošlo po zlu. To ne znači da su svi u Hrvatskoj automatski prevaranti.
Stvar ti je uvijek u javnoj percepciji nečega.
Da je propao neki klasični investicijski fond, mediji bi vjerojatno imali drugačiji narativ i ne bi pričali da je ulaganje u investicijske fondove ponzi shema već bi govorili da je propao jedan investicijski fond.
U ovom slučaju, s obzirom da već znamo da u medijima nisu baš neki experti za kripto, oni su prenijeli mišljenje tog Prpića, koji je dosta poznat u medijima i čija riječ ili mišljenje imaju određenu ''težinu'', da se u ovom slučaju radi o ponzi shemi od 70 milijuna i najednom je cijeli narativ drugačiji.
Nitko više ne govori o tome da je neka firma Bitlucky propala, kao što bi to rekli za propast investicijskog fonda, već da se radi o ponzi shemi, čime se praktički implicira da je ulaganje u kripto općenito jedan veliki ponzi.
Tu izjavu je prenijelo jako puno medija u RH i gotovo svi su sada stavili znak jednakosti ispred kripta i ponzi-ja.
Za ostale kripto poduzetnike, poput Nikole Škorića, koji se bori da uspije na kripto tržištu i čiji uspjeh i poslovni rezultati u velikoj mjeri ovise o percepciji banaka, regulatora i tržišta o kriptu, ovo je veliki reputacijski udarac od kojega će se dugo oporavljati.