I ja tako mislim; odnos USA - Kina će sigurno biti najvažniji dio vanjske politike Amerike. Dok je Trump otvoreno ''seksao'' Kinu, demokrati će to sa rukavicama ( Taivan, Korea...)
ne bi se slozio da je Trump imao lose odnose sa Kinom, mozda je samo to u medijima tako predstavljao
skoro sam siguran da kinezima nije milo sto je Trump izgubio, kako drzavnom vrhu, tako i kineskim gradjanima, kojima je Trump jako simpatican (nisam siguran zasto, ali svi kinezi koje poznajem (a ima ih dosta) obozavaju Trumpa)
Sukob Amerike i Kine je zapravo borba za globalni utjecaj.
Kina vodi vrlo ambicioznu politiku čiji je konačni cilj da politički, vojno i ekonomski prestignu Ameriku i po jednom nepotvrđenom kineskom strateškom dokumentu, koji je procurio u javnost, postavili su cilj da se to dogodi do 2050
Dakle; kinezi su vrlo strpljivi, razmišljaju dugoročno i imaju viziju.
S druge strane, u Americi svaki novi predsjednik koji dođe radi potpuni reset i zaokret jer je sve ono prije njega lose a on zna bolje 😂
Zbog toga Amerika dugoročno gubi korak sa Kinom jer kod njih nema sustavne politike i dugoročne vizije.
S te strane, jasno da kinezi "obožavaju " Trumpa.
On je izolirao Ameriku i izvukao je iz mnogih globalnih procesa i sporazuma a prazninu je popunila Kina i tako ojačala svoj globalni utjecaj i prestiž.