Na kraju, možemo govoriti i o ''kvaliteti'' naših političara, koji su vodili državu i usporediti sa političarima u drugim državama.
Krenimo samo od usporedbe Havela, predsjednika Čehoslovačke i našeg prvog predsjednika Tuđmana i njihovih politika.
Treba li dalje uspoređivati?
Imas politicare kakve zasluzujes, oni su samo preslika prosjecnog glasaca. Cesi su izabrali Havela, a mi biramo ove specijalce. Pitanje je zasto se Ceski mentalitet nije pokvario pod puno zescim sistemom od ovog koji je bio kod nas? Zasto kod njih nije bilo opce pljacke i zasto oni ne biraju lopove ? Cak i jedna Rumunjska koja je prije 20 godina bila jako puno iza nas je vec tu negdje, a da ne govorimo o ovim baltickim zemljama. Rat moze objasniti dio razlike, ali od toga je proslo 20+ godina, svijet ide dalje a mi stagniramo.
Prvo su nam bili krivi Turci, pa Austrijanci, Talijani, Madzari, pa onda Srbi. Sad smo napokon sami sa sobom, i vidimo rezultate, sto me dovodi do zakljucka da je u nama problem. Samo sto se kod nas odgovornost i dalje prebacuje na nekog drugog.
Ali slazem se, kompleksna je to tema i nema previse smisla trosit vrijeme na takve rasprave. Ali eto bar nabijamo statistiku i odradjuje se sig kampanja.
Što se tiče ''izbora'' političara, nije da su HDZ i Tuđman bili baš jedini izbor 1990.
To su bili prvi izbori na kojima sam sudjelovao i dobro ih se sjećam, ''povijesni'', prvi višestranački i bilo je zaista jako puno kvalitetnih kandidata, recimo Slavko Goldstein, Savka Dapčević, Vlado Gotovac, Dražen Budiša, Marko Veselica...
Po onome što sam poslije čuo zapravo su Marko Veselica i Franjo Tuđman bili konkurenti za mjesto predsjednika HDZ-a, i s obzirom da Tuđman nije bio siguran da ima većinu da pobjedi Veselicu i postane prvi predsjednik HDZ-a poslužio se prevarom i premjestio mjesto održavanja osnivačke Skupštine HDZ-a iz Hotela Panorama u one ''čuvene'' barake.
I tako, dok su Veselica i njegove pristaše uzalud čekali dolazak Tuđmana, Šeksa i ostalih, osnivačka skupština HDZ-a je na brzinu održana na drugom mjestu i tako je Veselica izigran i onemogućen da se bori za mjesto predsjednika HDZ-a.
Vjerojatno bi s Veselicom bilo drugačije ali to nećemo nikada saznati a ono što je započelo prevarom, tako se i nastavilo.
Koalicija narodnog sporazuma okupljena oko Savke i Tripala djelovala je dosta umjereno i razumno, a također i liberali sa Gotovcem i Budišem.
Sviđao mi se tada također i HSS sa Čičkom.
S ovim vremenskim odmakom uvjeren sam da bi s bilo kojim od ovih drugih političara, koje sam nabrojao, bilo bolje i da bi imali ''normalniju'' i bolju državu.
Ipak, pobijedio je Tuđman i ''rest is history'' kako bi rekli amerikanci.
Zašto se hrvatski narod odlučio baš za njega 1990?
Dosta sam o tome razmišljao i čini mi se da su ljudi jednostavno na neki način bili ''ogorčeni'' komunizmom, diktaturom, svim lažima komunista, i željeli su se što više odmaknuti od političkog sistema koji ih je podsjećao na SSSR, Rumunjsku i druge nazadne zemlje u to vrijeme rušenja komunizma i pada berlinskog zida.
Ljudi su naivno vjerovali da se treba što dalje odmaknuti od komunizma i da je svejedno tko će pobijediti, bitno je samo da nije komunist i sve će biti sjajno i bajno, bit ćemo konačno slobodni pjevati hrvatske nacionalne pjesme i živjeti kao na bogatom zapadu i slične gluposti
Ljudi su tražili opciju koja je najradikalnija i najdalje od komunizma i to je bio Tuđman.
Sve te nade koje su ljudi tada imali izjalovili su se i mislim da više nema puno ljudi danas koji su sretni sa državom kojom smo dobili nakon prvih slobodnih izbora 1990. i osamostaljenja 1991.
Čini se da smo krivo odabrali kao i 1918. kada smo izabrali ujedinjenje sa kraljevinom Srbijom usprkos upozorenju Stjepana Raduća da idemo ''kao guske u maglu''.
Tako smo i glasali 1990.