Mjesec dana prije izbora izasle su nove ankete koje laganu prednost daju Restart koaliciji predvodjenu sa SDPom. Izgleda da se ispuhao sav onaj hype oko stozera i Berosa, na racun cega je HDZ bio u prednosti. Ocito su ljudi skuzili da sve to nije imalo previse smisla i da je stozer bio produzena ruka HDZa. Najbolji primjer je onaj glupi pokusaj zabrane rada nedjeljom, na sto HDZ onanira vec neko vrijeme. Jos kad se na to nadoda ona afera sa Josipom Rimac, dobro HDZ i stoji.
Po
CRO Demoskop anketi, ovakva je situacija:
Restart Koalicija- 27.2%
HDZ- 26.6%
Skoro&Domovinski pokret- 13.5%
Most- 4.1 %
Zelena Ljevica-2.4 %
Stranka imenom i prezimenom-1.9%
Fokus-Pametno-1.8%
ŽIVI ZID i Promijenimo Hrvatsku-1.7%
Pernar- 1.4%
IDS-1.4%
HNS- 1.1%
Uz sve ove postotke, treba dodati i 12% neodlucnih. Ako ne bude nekih ogromnih promjena, mislim da ce itko tesko sloziti vlast bez Skore. Ovo su opcije nakon izbora, poredat cu ih po vjerojatnosti( onako kako ja vidim):
1. HDZ+Skoro+HNS te naravno manjine. Koliko god se Skoro i HDZ svadjali preko medija, mislim da je ovo najvjerojatnija opcija. Pitanje je doduse kako ce Skorina ekstremno desna ekipa suradjivati sa manjincima, ali vec znamo da kad su pare u pitanju, lako se prijedje preko svega.
2. Nemogucnost sastavljanja vlade i ponavljanje izbora.
3. Restart+Skoro+par lijevih stranaka kao IDS, Zelena ljevica etc + manjine. Sansu za ovo su nekako minimalne, ali ne zato sto Skoro ne bi pristao na to, nego sto oko sebe ima ekipe koja ni mrtva ne bi sa "komunistima", iako su i oni uglavnom socijalisti, samo sa nacionalnim predznakom.
4. HDZ+SDP. Za ovo ima najmanje sanse. ali bi volio to vidjet vise od icega, da napokon padnu sve maske i da se dva krila SKH napokon spoje u prirodnu zajednicu. Mozda, ali fakat mozda bi ljudi u Hrvatskoj vidjeli da su sva ta kacenja HDZa i SDPa bile najobicnije gluposti i da im se vec 30 godina prodaje ideoloske gluposti i "zavadi pa vladaj" spika umjesto da se stranke bave onim najbitnijim, ekonomijom.
Trenutno nemam pojma kome dati glas. Ekonomski su mi najblizi HSLS i Pametno, ali skoro je pa nemoguce da glasam za HSLS jer ce Hrebak gotovo sigurno ici sa HDZom. Za SDP ni njihove priljepke nikad nisam glasao, ali navodno pripremaju zakon o potpunoj legalizaciji indijske konoplje, tz lex cannabis, znaci slobodno uzgajanje i koristenje. Ako su fakat ozbiljni oko toga, glasao bi za njih, to mi je dovoljno dobar razlog, i sansa da se ozivi nasa poljoprivreda i ekonomija. Evo malo vise o tom zakonu
https://net.hr/danas/hrvatska/sdp-ov-prijedlog-za-travu-liberalniji-je-od-nizozemskog-donio-bi-nam-desetke-milijardi-eura-a-protive-mu-se-politicari-na-kokainu/