Si siguran?!? Prosle zime su sirom svetom 60.000 do 100.000 ljudi preminuli od gripe/influenze. Ama bas nikog nisam cuo o tome...
Evo baš čitam
nešto u vezi gripe, kod nas je 14 umrlih ove sezone što je nekih 0.025%.
Kod corone je kod nas za sad troje umrlih od 495 oboljelih, to je već blizu 1% a tek ide ova uzlazna putanja i oboljelih i umrlih. Ako pogledaš statistike iz ostalih zemalja (sudeći po ovoj
stranici, nisam išao dalje istraživati), od 526,008 oboljelih je umrlo 23,721 ljudi (u trenutku pisanja ovog posta) što čini cca 5% umrlih.
Gripa je sveprisutna u svijetu i "sezona" gripe je počela mnogo ranije dok je corona vrlo nov virus i još se nije ni približno proširio po svim zemljama, evo, prije 30 dana je bio samo jedan oboljeli a danas ih je 495 a bome ima zemalja koji su na istom broju na kojem smo bili mi
prije mjesec dana.
Kažeš da je 60-100K umrlo od gripe prošle sezone (koja se skoro pa ni ne drži pod kontrolom osim onog "cijepite se", "nemojte blizu" i "ako imate gripu preležite je doma") a što bi se dogodilo kad bi se prestalo pričati o coroni i pustilo ljude da se normalno bave dnevnim aktivnostima? Pazi, corona ima ovaj vrlo "dug" okidač i jako je zarazna i siguran sam da bi se minimalno 50% svjetske populacije zarazilo, a na 3 milijarde ljudi 5% ti je 150,000,000 potencijalnih smrti. I to da svaki teže oboljeli dobije respirator, a s obzirom da je broj respiratora vrlo ograničen i ne bude svako dobio respirator, vjerujem da bi ta brojka bila puno veća (italija ~10% umrlih, španjolska ~9% umrlih).
Sad zamisli te neke brojku, hrpu kamiona koje voze leševe na spaljivanje a s druge strane se stvara potencijalni rizik od mnogih drugih bolesti (i potencijalni teži slučajevi kod "nisko rizičnih skupina"). Sve te izolacije su da se zaraza na neki način "rasporedi" na duži period i da se ne dogodi "scenario Italija", zaraza je ionako neizbježna, čak sam negdje čitao da se očekuje da bude ~70% svjetske populacije zaraženo unutar nekog perioda, pa ono... A ostale krize, ljudi smo, izgurat ćemo...jebeš novce.
Ili, recimo, da je broj oboljelih od corone isti kao i kod gripe, o kojoj brojci umrlih bi sad diskutirali?
"On side note", imao sam isto mišljenje kao i ti do prije par dana...
Brojke ti nisu u redu:
1. samo vec u Nizozemskoj su preminuli 9.000 ljudi od gripe prosle sezone, cisto sumnjam da je u RH ta brojka bila 14.
2. Ni priblizno nije toliko (5%) ubitacna Covid-19; ta brojka dolazi od
poznatih slucajeva (a posto na zapadu ne testiramo na veliko ne zna se koliko
veci broj ljudi je
zarazeno)
3. Cak i da su ti brojke ispravne 150.000.000 na 7.000.000.000 jos uvijek nije ni u blizini Spanjolske Influenze (po postotku), znaci - ponovo - su mijere koje smo pristali gore nego sama bolest koju trebaju izlijeciti, ali najbitnije:
4. Kao sto je upravo Taiwan pokazao: upravo je moguce uzdrzati Coronu bez svi tih preterane mijere (ali su troskovi onda na racunu drzave umesto na racunu obicnih ljudi): testiranje, testiranje i jos jednom testiranje (jesam vec spomenuo: maksimalno testiranje?) i samo potvrdjene slucaje corone izolirati i odmah socialnu kartu stvoriti od tih slucaja i TESTIRATI sve povezane osobe i - ponovo - njih samo izolirati... ali vidis... onda bi politicari ustvari trebali da rade svoj posao (umesto da nas ovce briju).
5. da ne zaboravim: nije bas "jebes novce": sta ces kada - na primijer - farmeri prestanu proizvodit hranu, kamiondzije prestanu prevozit je, doktori prestanu tretirati pacijente sve zato sto jednostavno nema vise (vrijednoga) novca da im se trud isplati... ekonomija nije zamo neka "teoretska" veza... to zaista ima posledice (pogotovo posto su 7 milijardu ljudi ovisni od neprekidnog rada te ekonomije da im snadbeva osnovne stvari). Kao sto sam vec naveo: samo vec od raka su extra 500.000 ljudi umrlo za vrijeme prosle krize... "it's the economy, stupid"