needmoney, 11 çok olağan bir durum. 16'dan aşağısını çok dikkate almıyorum ben.
bitcotrader, evet çoğu söylediğinizde haklısınız. Niye alınayım
Ama biraz daha takip edin bu başlığı, emin ol farklı çıkarımlarınız da olacak. Durumu mikro ölçekte değerlendirmektense makro bakabilmek gerekli. Farkındayım algılaması zor ama iki örnek vereceğim belki bir şeyleri tetikler.
Cebimizden bir tane bir lira çıkardık. Yazı tura atacağız. TCMB basmış parayı ve herhangi bir hilesi yok. Şansımız %50 değil mi?
Peki ben size paranın yapıldığı malzemeyi, tam olarak şeklini, ağırlığını, aerodinamik özelliklerini, bulunduğu ortamın sıcaklığını, nemini, etraftaki manyetik alan bilgilerini, yerçekimini kısacası parayı atarken uygulanan ve eylemin sonucuna kadar paraya etkiyen tüm kuvvetleri ve paranın vereceği tepkiyi net olarak söylersem, şans oranı yine %50 mi olur?
Bir şeyin olabilmesi veya tam tersine olamaması için ortada sayısal bir değer varsa, işte o değer bilmediğimiz veya hesaplayamadığımız değişkenlerin varlığından kaynaklanır. Eğer tüm değişkenleri biliyor olsaydık işler çok değişirdi.
Bu şans kısmı. Bir de portföy yönetimi kısmı var ki bu da sizin işiniz. Onunla ilgili de şu örneği vereyim.
A emteasına yatırım yaptık, kazanma olasılığımızı %80 görüyoruz. İşlem sonrasında beklenen değer pozitif ve %10 oranında ve bu işlem için riske atacağımız miktar yönettiğimiz portföyün %10'u. Bence güzel anlaşma
Bu ve benzeri özellikteki işlemleri 100 kere tekrar ettiğimizde 80 kere x/10 kazanacağız ve 20 kere x/10 kaybedeceğiz. Sonuçta toplam porföyümüz 6 kat büyümüş olacak. Ve varsayalım bizim toplam büyüme hedefimiz 5 kat olsun. Tam bu noktada 1x miktardaki tutarı yazı tura için harcamış olmak portföy yönetimi açısından pozitif mi yoksa negatif bir değer mi yaratır?
Bu arada teorik olarak zamanımın %100'ünü buna ayırıyorum. Ama pratikte günde 15-20 dakikam faal olarak işlem yapmakla geçiyor. Kalanını yazılım hallediyor. Bu deneyimleri buraya aktarırken muhtemelen daha fazla zaman harcıyorumdur
Ve bir dip not daha ekleyeyim. Büyük sayılar kanunun kasa lehine çalışıyor gibi görünüyor olsa da aslında oyuncu lehine bir yasa. Kasa house edge olarak belirlediği karı elde edebilmek için pratikte sonsuza kadar oyun oynatma ve bu durumu idame ettirmek durumunda. Ben oyuncu olarak ise hedefimi gördüğüm ana kasaya hoşçakal deme lüksüne sahibim. Eğer yapabiliyorsam bugün için birkaç bin BTC'lik bir birikim gelecek için güzel bir yatırım olur benim için. Eğer bunu çalıp çırpmadan, başkasının hakkını yemeden ve 1 BTC ile yapabilmenin herhangi bir yolu varsa denememek çok akıllıca olmaz
Böyle bir yol var mı bilmiyoruz henüz. Aslında birçok konuda çok fazla bilgimiz yok. Ama bu bulamayacağımız anlamına gelmemeli.