Pravo je pitanje da li će kartica biti isplativa za rudarenje ili je prošlo vrijeme rudarenja s GPU-om.
Naišao sam na
jedan tekst koji po meni dosta dobro objašnjava situaciju s rudarenjem i ASICima. Svakako ga preporučam da ga pročitate svi koji se bavite rudarenjem. Tekst daje dobru sliku što se može očekivati u budućnosti.
Neke zanimljivosti iz članka.
Procjena je da je Bitman u tajnosti razvio ASIC za rudarenje CryptoNight algoritma (Monero) godinu dana prije nego je ASIC otkriven i da ja držao 50% hashrate-a.
Da bi bili konkurentni trošak struje i održavanja za naredno razdoblje procjenjen je na 80$/mjesečno po kliowatu, dok je procjena, da je Bitman spustio trošak na 30$ po kilowatu.
Najviše me zabrinjava procjena da Bitmanov ASIC za rudarenje equihasha radi 5-10x sporije nego što bi mogao i da će vjerojatno u narednim mjesecima izdati novi brži ASIC za rudarenje equihasha.
Bitman izgleda postaje "evil corporation" kripto svijeta.
Možda je onda rješenje u valutama kao što je Raven koji se rudari X16R algoritmom koji bi trebao biti
ASIC resistant jer ima nekoliko algoritama koje mijenja nekoliko puta u jednom bloku. E sad, pitanje je koliko je taj algoritam stvarno otporan na ASIC mining. Tko kaže da Bitmain neće izbaciti poseban ASIC miner za taj algoritam u slučaju da Raven postane popularan?
A ništa... Mi "mali" rudari tu ne možemo ništa osim nadati se da GPU rudarenje ipak neće nestati. Za pretpostaviti je da će uvijek biti novih, manje poznatih coina koji će se moći rudariti.
EDIT: Ova rečenica mi je "zastrašujuća":
Obelisk estimates it cost Bitmain less than $10 million to bring the A3 Sia miner to market. Within 8 minutes of announcing the A3, Bitmain already had more than $20 million in sales for the hardware they spent $10 million designing and manufacturing.
Nevjerojatno mi je da ljudi toliko polude za tim ASIC minerima kad ih Bitmain objavi. Kako možeš biti siguran da će ti se isplatiti? Nakon što ga platiš, nekad treba i nekoliko mjeseci da dođe do tebe, a tko ti garantira da će tada uopće biti isplativo rudarenje tim ASIC-om?