Vezano uz pci-e slotove. Apsolutno je svejedno dal je pcie3 ili pcie1 Ja imam 2x 280x, jedna na trojci, jedna na jedinici preko raisera. Obje rade identicno brzo. Kolicina podataka koja ide od i do graficke je zanemariva. 90% posla se odradjuje u samoj grafickoj kartici.
Znaci, za jednu graficku ti treba: najjefinija maticna sa pcix, najjeftiniji procesor za tu maticnu, najjeftiniji rami (sto vise to bolje ukoliko ces kopati scrypt-n, ukoliko ne, onda su ti i 2 gb dosta) i napajanje koje moze tjerati sve to (ilitiga najobicnije napajanje).
Ukoliko kasnije kupis jos jednu graficku, na cijelu pricu dodaj jedan pcix raiser (poprilicno sam siguran da ce ploca koju kupsi imati minimalno 2 pcix slota) i onda zavisno od napajanja, mozda ces morati kupiti jos jedno dodatno napajanje za drugu graficku, ili ces sve moci vrtiti na ovom jednom. Tako ja npr. komap x11 sa dvije 280x na napajanju od 450W (corsair). No za kopanje scrypt ili nscrypt-a imam jos jedno dodatno jako jeftino napajanje koje je spojeno sa corsairovim putem adaptera koji sam kupio preko ebay-a za par dolara. Sve sto to drugo napajanje napaja je ta druga graficka kartica (a moze napajati 2 bez probema).
Evo kako je to izgledali ne tako davno prije nego sam poradio na "wow" faktoru. Inace, tu na slici je sve to upaljeno i majna, samo zbog brzine shuttera na foticu izgleda kao da je ugaseno.
I koliko te je evrica stajalo sve ovo ?
Napajanje imam neko koje sam ja pravio oko 2000W 25A na 12v Moze da gura sta hoces samo bi mi trebalo jedno malo zbog dzekova za maticnu i to. ali imam i njega samo da zamenim jedan kondezator i radice ono je 400W .
Radim ja servisiranje racunara naletecu na neku maticnu i procesor.
A sto se tice grafickih, imam od jednog lika iz Svice jedno 5 komada sve neke koje je placao nenormalno puno on ih menja na svakih 6 meseci , zaludjenik gejmer.
Pokupicu ja to sve od njega za neke manje pare samo moram da vidim koje su dobre za kopanje prvo pa da kupim samo njih. Ali opet ne verujem da cu proci ispod 300e sve to.