A sta ako ameri zabrane ico-e i 0x pow mining postane nov nacin distribucije coina koji bi bili deljeni pomocu ico-a.Prosle godine ico shitine skupile preko 6 milijarde $ ove godine telegram vec sam prebacio preko 2 milijarde,nece ameri pustati tu divljinu jos dugo.Po meni je glavno pitanje kakvu vrstu chipa je bitmain razvio jer ako je u pitanju neka AI vrsta chipa(a rekli su vec da rade na ovome)koja moze da se reprogramira mining je gotov
Bitmain AI chip nema nikakve veze sa majningom, to je njihov pokusaj da udju na trziste machine learning hardvera. Ideja je da kad su vec dobili nVidiu na jednom trzistu mogu i na drugom potpuno razlicitom. Taj hardver se ne "reprogramira" nego sluzi za treniranje neuronskih mreza, kao sto sam rekao nema nikakvih dodirnih tacaka sa kriptovalutama.
E super hvala na objasnjenju u tom slucaju nismo bas skroz u problemu
Sta mislis koji je sledeci algo na redu za asics(lyra)i koliko dugo devovi mogu da se bore u igri macke i misa sa bitmainom?Monero je izgleda asics free vec mesec dana
Oni idu sistematicno, u skladu sa market cap-om i obimom trgovanja na berzama, sta sledece bude na redu pravice ASIC za jedan po jedan algoritam. Ono sto moze da im delimicno pravi probleme su novi algoritmi koji koriste memoriju u ogromnim kolicinama (GB) umesto procesorske snage, kao sto je
Cuckoo Cycle. I to nije neresivo, ali sadasnji ASIC-i ne koriste memoriju na taj nacin pa ce da im treba vise vremena. Takode su zanimljivi i PoW koji koriste prostor na disku, ali njih ima malo i mogu da dodaju podrsku za storage umesto da prave memorijske magistrale. Igra macke i misa sa proizvodjacima grafickih dok neko ne odustane, a nece skoro, previse je para u igri.
Znaci da ja ipak zadrzim svoje 1080ti
Video sam vec ovde nekoliko predloga gde se pominje 11gb kao buducnost mining,cak i ima jedan coin koji moze da se kopa samo sa minimum 8gb ali zaboravio sam tacno kako se zove
Ovako... Asici se prave da budu jaaaaaakoooooo jeftini. Problematika nastaje kada oni delovi koji su potrebni za asic nisu u domenu proizvođača. Sadašnje stanje garantuje da "normalan" algoritam ako na njega baci Bitmain koji ima iskustvo u svemu tome (a važi i za ostale proizvođače asica) znači sigirno napravljen asic.
Zadnji primer ti je asic za decret. Ono je ludilo. Donosio je do pre neki dan kad sam gledao preko 140$ dnevno.
Šta je sada problem baš za Bitmain. Kineske vlasti im više ne dozvoiljavaju da onako široko prave farme. To je sada tamo politička stvar, ko će da uzme pare i moć ali sa političke strane. E, pošto Bitmain ima moć da napravi asice a više ne može da kopa na ogromnoj skali kako je to već radio u zadnjih 4 godine onda su smislil sistem da sami kupuju koine i tako im dižu cenu za asic koji trenutno furaju da prodaju. Baš kao što se i dešava sa decretom. Kada isprodaju to što imaju okreću se sledećem koinu i ponavljau proces.
Ovde sam video i nekih asica koji se nigde ne prodaju. Nemački cbmimner i to više modela. Ljudi dođu, postave okrenu se i odu. Nema održavanja, super su napravljeni i oni uzimaju pare čisto na kopanje ništa levo desno, spekulacije na berzi i kinseka vlada.
Da se vratim. Ako je za asic potreban neki spicifičan deo a za novu genarciju asica će biti potreban a to je memorija, doći će u situaciju da zavise od proizvođača memorije a tu dolazimo do par imena kao što je recimo Samsung. Samsung je već debelo u razvoju svojih asica ali se ne zna dokle su stigli i kojim principom se kreću u tom razvoju. Da li prave asice kao što su i dosada bili da budu kadri da rade samo jednu stvar ili praktički prave super asic koji bi praktički bio računar namenjen za kopanje. U drugom slučaju imaćemo pravih problema jer to će biti potop čitavog rudarskog sveta koji se bazirao na kopanju pomoću grafičkih kartica i to onih koina koji su navodno bili asic proof.
Opet, zajednice mogu da na neki način da se bore menjam algoritama ali ako Samsung uspe u nameri sa Super Asicom onda je to kraj POW-a na način kako smo ga do sada znali.