Btcltcdigger baš si me ugodno iznenadio sa ovim postom i jako zaintrigirao sa srebrnim granulama, da li znaš da li mogu kao "običan" kupac kupiti srebrne granule i kolika je trenutna cijena ako si upoznat? I što znači "spot cijena"?
Što se tiče satova, jasno mi je da je u njih uloženo puno truda i rada, te da ih je dosta napravljeno u ograničenim serijama, no čisto gledajući njihovu funkciju mislim da je ipak riječ o zastarjeloj tehnologiji (sada kad svaki mobitel ima ugrađen sat), te si nikako ne bih mogao opravdati kupnju mehaničkog sata kao investicije.
Znaci ovako, najlaksi nacin za kupit granule je njuskalo. Tamo ti je cijena otprilike 5 - 5.5 kuna po gramu. Ne djeluje puno, ali je.
Naime "spot" cijena ti je trenutna tržišna cijena metala na burzama.
Trenutno, spot cijena grama srebra ti je $0.55, što je po nekom srednjem tecaju od googla 3.66 kune po gramu. Znaci, ovi na njuskalu imaju profit 1.5 do 2 kn po gramu (taj dio se zove premija, i generalno se ne moze izbjeci)
Moj gore spomenuti zlatar je meni prosle godine u 8. mjesecu rekao sljedece:
Znaci, kod nejga mogu dobit jedno 10-15% jeftinije nego da kupujem preko njuskala (jbg mora i on zaradit, sto je potpuno fine).
E sad, satovi. Vec sam naveo da znam hrpu ekipe kojoj je suludo dati vise od 1000 kn za sat, iz istih razloga, jer vjeruju da je to arhaicna stara tehnologija. No isto tako, se zapitas zasto ekipa kupuje slike koji vrijede tisuce i milione. Mehanički sat, pogotovo marke tipa Rolex, VC, IWC, Patek, Panerai, etc... su ručni rad, i u prosjeku se svaki proizvodi godinu dana. I samo ma osnovu toga je cijena znatno viša nego recimo Festina, Casio, Seiko, etc. Druga stvar, najcesce su takvi satovi statusni simbol, koji pokazuje suptilno okolini da si uspio u zivotu na neki nacin (bar tako da imas para da ga kupis) pa su i samim time trazeni.
A treca stavka je horologija i povijest, sto dodaje svoju vrijednost. Tu cu povuci paralelu sa dukatima, jer dukat otprilike 10-20% skuplji od njegove vrijednosti u zlatu, bas zato sto su 100-200 godina stari i imaju povijest.