Prije svega, super tema.
Ništa o fondovima za sad? Ako ti je prvenstveno na pameti sigurnost, mislim da se bolje od fondova ne može.
Ajmo ukratko proći sve - barem kako ja to vidim:
3. stup - super stvar ako ti firma plaća iz brutta, ako ide iz netto iznosa i ne baš. Plaća mi ga firma tako da ga imam, nek se skuplja ali to nije lova koja će nam osigurati mirovinu. To je 6000 kn godišnje + 750 kn koliko iznosi maksimalan bonus koji država može ukinuti svakog trenutka. Meni je to super usputna stvar, nikako nešto na što računam za išta drugo osim 'ok, sad sam u penziji, dajte mi to sve jednokratno da proputujem svijet'.
Kripto - ja imam dio, imati ću sve više, je li mi to safe bet za starost? Pa zapravo i ne, vodim se onom 'kako došlo tako ošlo' i s kriptom ima dosta rizika - hoće li biti globalno prihvaćen kao sredstvo razmjene, hoće li se naći kakvi kritični nedostaci itd. Može razvaliti inflaciju ali može postati i bezvrijedno - teško ali ipak moguće.
Metali - prije svega zlato i srebro. Solidno ali komplicirano, imam nešto malo zlata za nuždu. Ništa ozbiljno, više ono 'rat je pa ti evo 1k EUR polugu da me pustiš/nabaviš nešto/štoveć. Investicijski gledano dugoročno bi trebalo biti sigurno, ako gledaš za mirovinu mislim da je i zlato i srebro safe bet za pobijediti inflaciju.
Dionice - zapravo mislim da su sigurne ako ih imaš puno različitih. U današnjem poslovnom svijetu giganti propadnu zbog gluposti poput toga da direktor ispipa tajnicu, da se preko noći shvati da je u proizvode zaboravljeno ugraditi kritični dio ili zbog nekog poluizmišljenog virusa. Dividenda je isto varijabilna stvar - isplaćuje se uglavnom isključivo iz dobiti. Firmama je cilj imati što manje dobiti.
Nekretnine, zemlja - super ako pogodite, iako je inicijalno jako skupo pa je teško diverzificirati. Također postoje troškovi održavanja i nameti, po meni je ok stan koji se renta ili kuća na moru u kojoj se kontinuirano bavite turizmom. Ulaganje u nekretnine u svrhu očuvanja vrijednosti je li-la.
Fondovi - po meni daleko najbolja opcija. Ne hedge fondovi jer za to treba imati ogroman kapital, obični bankarski fondovi s 2-4% godišnjeg prinosa. Mogu biti trenutno nestabilni ali ti fondovi imaju svoj lagani kontinuirani prinos unutar godišnjeg prosjeka koji sigurno pobjeđuje inflaciju.
eToro ili slične 'copy trading' platforme - solidno, zahtijeva malo posla ali u pravilu isto pobijedi inflaciju. Za sad to samo proučavam pa ne znam puno, uskoro ću ući i tamo s nekom testnom lovom.
Ja sam u 3. stupu koji mi ide direktno iz plaće, s većim dijelom u fondovima, ostalo je u kriptu i zlatu.
Ok samo komentar na dionice i investicijske fondove, na temelju osobnog iskustva.
U priču sa dionicama sam ušao još negdje oko 2006 ili 2007 kada je bio javni IPO (inicijalna javna ponuda ) za dionice T com i kada ih je država nudila svima uz veliki popust od čini mi se 30-ak posto.
Većina vas se toga vjerojatno ne sjeća jer ste bili premali ali redovi pred bankama su bili kilometarsk i čekalo se satima na registraciju za te dionice, kao da se nešto dijeli
Ljudi su čak uzimali kredite da bi mogli ući u tu priču jer se računalo da država stoji iza toga i da je stvar sigurna.
Što se na kraju dogodilo?
Nakon financije krize 2008. i propasti burze cijena svih dionica je jako pala pa i onih T coma. Tko ih je prodao prije 2008. i propasti burze zaradio je a ostali su uglavnom izgubili.
Ipak, T com svake godine dioničarima isplaćuje izdašne dividende pa tko je bio strpljiv i mogao čekati godinama ipak se iz ove priče mogao izvući sa profitom ali isključivo zahvaljujući dividendi a ne porastu vrijednosti dionica.
Što se tiče investicijskih fondova u oba u koja sam ušao izašao sam sa gubitkom.
Ušao sam taman prije financijske krize 2008. (Loš timing ili loša sreća ) a nakon 2008 vrijednosti svih tih investicijskih fondova su se strmoglavili prema dolje i nikada se više nisu potpuno oporavili i vratili na razinu prije krize 2008.
Ako koga zanima radilo se o investicijskim fondovima zagrebačke banke, znači ne neke bezvezne institucije ali i svi drugi fondovi su slično prošli.
Dakle, moj zaključak je izbjegavati investicijske fondove kao prerizicne ili ih eventualno držati kao dio puno šireg portfelja a što se tiče dionica definitivno tražiti one dividentne, koje isplaćuju dobru i redovnu dividendu koja može pokriti minus zbog pada vrijednosti dionice.