Evo da se i ja ubacim. Prvo da napomenem, ovo su cisto moja iskustva, i nikako ne tvrdim da je moj nacin najpametniji / najbolji.
Ja se trudim svoju zaradu (od crypta) raspodjeliti ovako:
50% - ostaje u cryptu, u BTC ili ETH
50% - ide u plemenite metale, od toga, 40% u zlato, 10% u srebro
Da se razumijemo, ovo radim godinama, i skuzio sam par trikova.
Najskuplje zlato/srebro je kad se kupuje u barovima online
Naime, sve to dolazi sa premijom. Ono što mogu preporučiti je da se probate povezati s nekim lokalnim zlatarom.
Ja imam deal sa jednim lokalnim zlatarom u Zagrebu (Koci), te imamo međusobno povjerenje sto se tice cijene / kvalitete.
Kod njega ne kupujem zlatne barove, nego dukate. Zašto? Vrijednost zlata + numizmatička vrijednost koja raste s godinama.
Takodjer, zalagaonice po ZG znaju dobiti zlatnike i dukate, po jako dobroj cijeni. Opet, ako se sprijateljite s njima, vas prvo zovu da je dosla roba.
Ukoliko imam priliku, probam nabaviti i nešto rijeđih kovanica, kojima također cijena raste svake godine.
Na primjer, zlatne grčke drachme. Gotovo ih je nemoguce kupiti online, jer su rijetke. Tu mi je pomogao kolega sa ovog foruma, koji zivi u Ateni, te je 3 tjedna pohadjao antikvarijate i jedva nasao.
Sto se tice srebra, ono trenutno mozda ne izgleda primamljivo, jer cijena nije nesto posebno, ali zapamtimo da se stedi za buducnost.
Tu se najlakse polakomiti i kupiti srebrne novcice po 200 kn komad, za uncu srebra. 200 kn ne izgleda puno. No, treba uzet u obzir da unca srebra vrijedi 100kn. Znaci ti novcici dolaze sa velikom premijom.
Tu nam zlatar opet dolazi u igru. Naime, srebro se moze kupiti u "granulama" po "spot" cijeni. Nemoze se kupiti svugdje, ali dobar zlatar ima izvore.
I sta onda sa tim granulama? Pa, uzme se pec za taljenje metala i rastope se, i pretvore u barove.
Pošto nema svako pristup talionici, imam ja, pa ako netko krene ovom rutom, neka se javi, za simbolicni fee i par piva, se srebro pretvori u manje barove.
I zadnje, kao opcija, mislim da nisam vidio da itko spominje. Zašto ne uložiti u satove?
Naime, najosnovniji Rolex se moze naci po vec 35k kuna nov, ili nesto manje rabljeni? Njima iz dana u dan raste cijena, i uvijek ce biti u potražnji. Food for thought....
Anyway, još jedna misao za kraj: Sta god odlucili, ne drzati doma!
Sef u banci, i tamo sve. Doma je najnesigurnije. A banke mozda jesu zlo, no sadrzaj privatnog sefa je osiguran do 100k eura, i oni NEZNAJU sta se unutra drzi
P.S: Za bilo kakav info, slobodno me PM, rado cu pomoci, jer ionako svima pokusavam dokazati da treba bar neki dio prebacit u metale za buducnost, i to mi je gust