I zadnje, kao opcija, mislim da nisam vidio da itko spominje. Zašto ne uložiti u satove?
Naime, najosnovniji Rolex se moze naci po vec 35k kuna nov, ili nesto manje rabljeni? Njima iz dana u dan raste cijena, i uvijek ce biti u potražnji. Food for thought....
zasto mislis da ce Rolex-u od 5k EUR rasti cena, nisam bas u toku sa cenama, ali deluje mi da je uvek moguce kupiti novi Rolex, pa mi ne izgleda logicno da polovnom raste cena? razumem za neke skuplje satove, ali Rolex mi se cini dostupnim?
nekako mi se u odnosu na to cini boljim da se kupi plac, u perspektivnoj turistickoj destinaciji, npr. negde gde je moguc hiking, jasno je da u razvijenim destinacijama za te pare nema mnogo toga...
Rolex ti manipulira tržištem, tj za neke jače modele satova, tipa GMT Master su liste čekanja i po 3 godine.
Namjerno limitiraju proizvodnju satova da im cijena raste iz godinu u godinu. A onda svako tolko ukinu neku liniju satova, i naravno kolekcionari polude i cijena skoci u nebesa.
Rolex sam samo dao kao primjer necega sto je, i dalje nedostupno za 99% svijeta. Što nedostatkom novaca, što odlukom ljudi da nisu ludi dati 5-10k eura za "obican" sat.
Evo ti jedan primjer, sat koji sam ja gledao prije cca 6 mjeseci, sada košta jedno 500eura skuplje. I kada sam imao priliku ga kupit, nisam, a sada se ceka oko godinu dana. Znaci da sam ga tada kupio, mogo bi komotno dobiti 1-2k eura više, jer odlaze cim se pojave na tržištu rabljenih satova.
A što se tiće zemljišta, tj placa, nije ni to losa opcija, no osim ako je neko gradilište, cijena mu nece rasti.