Маленьке зауваження - фізична особа сплачує податок на дохід, а не на прибуток.
Тобто, якщо я за цей місяць заробив 10к, а минулий 5к то я платитиму 18% доходу + 1.5% від заробленої суми, чи у мене буде фіксований податок як у ПП. Як тоді рахуватиметься, якщо я у лютому не зароблю ні копійки, чи у мінус піду?
Оформлюйте ПП на єдиний податок, сплачуйте 5% від обігу, та 700 грн. соціального внеску. Здається, в такому випадку там більше буде податок чи ні?
Мабуть ці питання потрібно на форумі бухгалтерів піднімати, тут усі трейдери
Я не фахівець-бухгалтер, але деякий досвід як приватний підприємець маю, в дрібницях можу помилятися, але суті це не міняє
Діяльність на біржі криптовалют для податкової все рівно що ти міняєш цуценят на кошенят. Податковій байдуже скільки за рудих кошенят дають чорних цуценят. І твої гривні на рахунку біржи це також не гривні, а цуценята. Податкову цікавить той момент коли ти вирішив продати цуценят за гривні (або інший фіат), та ці гроші отримав готівкою або на карту, і саме це становить базу оподаткування - твій
дохід. І тобі вирішувати чи платити тобі за це 18% як фізична особа, або 5% з обігу як фізична особа підприємець, або взагалі нічого не платити. Ніякого мінусу бути для податкової в тебе не може бути. Якщо за кошенят стали давати менше цуценят - то є тільки твоя проблема, податкову цікавлять саме
фиатні гривні.
Тобто ти фізична особа та переказав на свою карту 10К гривень - заплати 18%, та 1,5% військового податку, нічого не прийшло нічого не сплачуєш. Ти фізична особа підприємець - заплати з тієї суми (та що прийшла на карту) 5% та 700 грн, а якщо нічого не надходить тобі на карту цього місяця - заплати 0% з обігу та 700 грн. соціального внеску.
ПП на єдиному податку не має права отримувати оплату/транзакції у криптовалюті, адже на даний момент це не є грошовим розрахунком. Тому порада застосовувати єдиний податок не є однозначною відповідно українського законодавства. Можна і податок заплатити, ще й порушником залишитися :-(
А податкову і не цікавлять твої транзакції в криптовалюті - її цікавлять гривні (або інший фіат який ти отримуєшь). Документуй свою діяльність як астрологічну, спіритичну або ворожіння. Чим ми по суті і займаємось.