En az %50 zarar ettiren coinler başlığında alıntı:
1- Adı: Bitcoin
2- Alış Tarih: Kasım dolayları
3- Alış Fiyatı: 18K$
4- Güncel Fiyatı: 9K$
5- Alış Nedeni: 3K$ değerinden sonra 24K$ paramla (Arabamı satmıştım hata konusu da var) bir türlü giriş yapamadım, Paribu'da 78.500 TL civarında iken tüm param ile Bitcoin aldım. Şimdi 90.000 olmasını bekliyorum.
Arkadaş arabayı sattıktan sonra almamış almamış gitmiş en yüksekten almış. İki aydır da foruma girmemiş sanırım o da umudunu kaybetmiş
Off bu kötü olmuş vallahi. Bu iş ev, araba satılıp yapılacak iş değil. Kenarda köşede gözden çıkarabileceğin bir meblayla girersen ancak kafan bir nebze rahat olabilir. Neyse sağlık olsun.
İşte bizim kaybetmemizin en büyük nedeni bu! Bu arkadaş söylediği anda almış olsaydı önünde iki seçenek olacaktı;
1) 80 binlerdeyken çıkmak "kendince uygun seviye görüp çıkmasıyla eş değer bu durum"
2) Daha da yükselir umuduyla beklemek.
1. seçenek o an için kişiyi belki tatmin edecektir. Ama aldığı riskten kazançlı çıkması onu iki farklı seçeneğe yönlendirecekti;
a) 80 bin seviyesinden 70 binlere düştüğünde "ki o zamanlar bitcoin için 1 milyon dolar haberleri çok yayğındı" alım fırsatı diyip tekrar tüm bakiyeyle yatırım yapmak.
b) İstemsizce oluşan öz güven sonucu "Ulan 70 bin TL yi 500 bin TL yaptım." diyerekten tüm bakiyeye evide satıp ekleyerek yatırım yapmak.
yukarıda kaba taslak belirttiğim a ve b seçeneklerinin birçok alt varyasyonları sonucu bambaşka yeniden 2 farklı senaryosu olacaktır.
Gelelim 2. seçeneğin kişiyi yönlendireceği 2 farklı seçeneğe.
x) Büyük düşüşün ardından tekrar aynı seviyeleri görür umuduyla beklemeye devam edilmesi
y) "Nasılsa kazançlıyım bu bitcoinden birşey olmaz" denilip çıkılması.
Yukarıda belirtmiş olduğum 2 seçeneğinde birçok alt varyasyonları olacağı gibi kişinin seçmesi gereken birçok farklı 2 seçenek olacaktır.
Çerçeve genel olarak incelendiğinde kişinin almış olduğu risk belirsiz bir varyasyon havuzunda seçimler yapma mecburiyetini doğurmaktadır. Ki başlangıç noktası referans alındığında kişinin zarar etme durumunun olmaması gerektiği apaçık ortada. Kişiyi burda zarar ettiren faktörler tamamen almış olduğu büyük riskten doğan sonuçlar. Profesyonel yatırımcılar bir yatırıma yönelirken her sonucu göz önünde bulundurarak değerlendirmeler yaparlar. Ve sonucunda bir şeyleri satıp "İhtiyaç duyulan eşyalardan bahsediyorum" asla ama asla yatırım yapmazlar. Bu yüzden borsalar "büyük balıkların küçük ve acemi balıkları yediği" yer denir.
Yazının özü:
Almış olduğunuz risk ne kadar büyükse, olumsuz durumlar karşısında vermiş olduğunuz tepki de o kadar büyük olur. Ve bu tepkiler sizi paniğe, panikte mantık dışı eylemlere sevk eder.
Demem o ki; ava giderken avlanmayın ahali!