Pages:
Author

Topic: Bitcoin helal mi diye yazi var mi - page 6. (Read 44418 times)

member
Activity: 140
Merit: 15
March 16, 2018, 04:03:30 AM
abi bitcoin helal mi ne demek ya ?

bitcoin yatırım aracıdır. Kimse sana zorla bitcoin aldırmaz . Nasıl dolar alıp satıyorsun aynı sekılde bitcoinde alıp satabılırsın. Sadece yüzdesel değişimi kısa zamnda daha fazla oluyor o riski almakta sana kalmıs.
member
Activity: 322
Merit: 16
March 15, 2018, 05:30:47 PM
Bunun için ülkemizdeki yerli coin çalışmalarının tamamlanması gerekiyor. Ne zaman tamamlanıp yerli coinimiz olursa işte o coin helal olur. Diğerleri haram. Ama bu coini almak için bitcoin veya ether gibi coinler alınacağından burada niyet ortaya çıkar.  Smiley

Hocam çok ince bir noktaya ayak basmisiniz. Tebrik ediyorum sizi Smiley
Yanlış hatirlamiyorsan diyanet işleri başkanlığı caiz değildir şeklinde bir açıklama yapmıştı
jr. member
Activity: 196
Merit: 1
March 15, 2018, 05:18:37 PM
Emin değilim tabi araştırmak lazım ama ben borsanın riskli bir durum sonucu para kazanıldığı için. Yani her ne olursa olsun yinede emek harcandığı için para kazanıldığından dolayı haram olmadığı yönünde bir açıklamaydi. Aynı şekilde bitcoinde de risk var ama bundan büyük risk var. Fark eder mi bilemem
member
Activity: 196
Merit: 10
Pro Translation Agency, Istanbul
March 15, 2018, 12:48:50 PM
fetvayı veriyorum: "ne alakası var"
newbie
Activity: 35
Merit: 0
March 15, 2018, 07:54:59 AM
Burdan emeksiz para kazandım diyorsa eğer biri helal değildir...
newbie
Activity: 3
March 15, 2018, 07:25:59 AM
https://yadi.sk/i/sEFGBzMV3TQ8VG

Doç Dr. Süleyman Kaya tarafından ele alınmış şöyle bir doküman var. Vakti olan inceleyebilir.
newbie
Activity: 39
March 15, 2018, 06:48:39 AM
dolar, altın haramsa btc de haramdır.
member
Activity: 147
March 14, 2018, 12:13:35 AM
TL ya da Dolar haram mı ya da helal mi ile cevap aynı olacaktır?
 Kullanımına göre değişir.
newbie
Activity: 1
March 13, 2018, 05:45:31 PM
Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSEFAM) Müdürü Doç. Dr. Süleyman Kaya’nın kripto paralar hakkındaki fıkhi bir değerlendirmesi mevcuttur. Çoğunluğun benim yaşadığım şaşkınlığı yaşayacağına eminim, makalenin sonuç kısmını alıntılıyorum tamamını okumanızı tavsiye ederim.

"Her kripto para biriminin kendine özgü bir yapısı ve kod sistemi olduğu unutulmamalıdır.
Günümüzde yaklaşık 1400 adet kripto para birimi bulunmaktadır. Bu para birimleri belli
kategorilerde birbiriyle benzeşse de hakkında hüküm vermek için her birinin kullandığı altyapıyı
ve kod sistemini münferit olarak incelemek gerekir. PoS üzerinden faiz getirili olarak kodlanmış
bir kripto para ile uluslararası ödeme sistemi olarak kullanılması için oluşturulan kripto paraların
meşruiyetinin farklı olacağı aşikardır. Dolayısıyla bu tebliğ çerçevesinde söylediklerimiz sadece
Bitcoin ve Ripple için geçerlidir.

Kanaatimizce kripto paraların mübadele ve değer saklama aracı olarak veya para
transferinde kullanılmasında fıkhen bir beis yoktur. Aynı şekilde madencilik de fıkhen meşrudur.
Ancak spekülasyon amacıyla kullanmak veya manipülasyon yapmak meşru değildir. Yine kara
para aklamak, kaçakçılık yapmak gibi gayrimeşru işlerde kullanmak da caiz değildir. Kripto para
için meşru olmadığını söylediğimiz bu hususlar tedavüldeki her türlü para için de geçerlidir.
Kripto parayı ister para, ister emtia, ister finansal varlık kabul edelim fıkhen mütekavvim
olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla kripto para fıkhen zenginlik hesabına dahil edilmeli ve zekatı
verilmelidir.

Sonuç olarak kripto paralara doğrudan karşı çıkmak yerine, manipülasyonlara ve
spekülasyonlara karşı insanları uyarmanın yanı sıra bu tür para birimlerinin doğurabileceği
imkanları değerlendirme yoluna gitmek daha isabetli görülmektedir."

Makale;
http://www.isefam.sakarya.edu.tr/wp-content/uploads/2018/01/Kripto-Para-Birimleri-ve-f%C4%B1khi-A%C3%A7%C4%B1dan-De%C4%9Ferlendirilmesi_son.pdf

Twitter Paylaşımı;
https://twitter.com/isefam_sau/status/956890704768323584
newbie
Activity: 33
March 13, 2018, 06:08:14 AM
Bence bu soruyu öbür tarafa gidip dönen bir bilene sormakta yarar var  Grin
newbie
Activity: 189
March 13, 2018, 05:46:21 AM
internette çok var mesela şöyle bir video buldum ama bunların çoğunda haram deniliyor. O yüzden yerli coin beklenmeli...Smiley

https://www.youtube.com/watch?v=QjqSKOgQ91g
newbie
Activity: 189
March 13, 2018, 05:41:15 AM
Bunun için ülkemizdeki yerli coin çalışmalarının tamamlanması gerekiyor. Ne zaman tamamlanıp yerli coinimiz olursa işte o coin helal olur. Diğerleri haram. Ama bu coini almak için bitcoin veya ether gibi coinler alınacağından burada niyet ortaya çıkar.  Smiley
member
Activity: 280
March 13, 2018, 04:20:34 AM
beyler bu tip bir yazıyı nereden bulabilirim, internette bir sürü forum var ama o yazıları yazanların hocalık derecelerini hadis fıkıhta olan saygınlıklarını bilmiyorum, o yüzden bana saygın birinin bir yazısı lazım, mesela recep tayyip erdoğan ne dese inanırım,
full member
Activity: 434
Merit: 112
March 12, 2018, 06:47:57 PM
Bununla ilgili bir yazıyla karşılaşmadım ama müslüman devletlerin tavrı ve diyanetin caiz değildir şeklinde yaptığı açıklama ile uygun olmadığı sonucuna varılabilir
newbie
Activity: 112
March 12, 2018, 11:12:32 AM
bu  soruyu sorduğuna göre bu işten kazanç sağlamak helal mi demek lazım. islami bankacılık kuruluşlarıda böyle yapıyorlar aslında kelime oyunu ile faiz yerine kar payı diyorlar. bilmem anlatabildim mi Smiley)
jr. member
Activity: 238
Merit: 3
March 11, 2018, 05:28:00 PM
Tabi bunu söylediğin zaman çok derin konulara girebiliriz. Yok efendim hocalar çocukları istismar ediyor yolsuzluklar vs vs vs varken sen bunu mu kafana taktin diyenler çıkar. Ama bildiğim kadarıyla diyanet bununla ilgili bir açıklamada bulunmuştu. Caiz değildir şeklinde. Şu an tam emin değilim
jr. member
Activity: 157
Merit: 3
March 11, 2018, 05:09:32 PM
Ülkemizde çalmak çırpmak kul hakkı yemek küçücük çocuklara el sürmek varken btcye sıra gelmemesi lazım ama buda aklıma hocam sakız çiğnemek orucu... neyse yakında Hatipoğluna her sene sorulacak yeni bir soru doğmuş oldu.
U20
full member
Activity: 546
Merit: 103
CAT.EX Exchange
March 11, 2018, 03:00:08 PM
Enteresan gerçekten.. Insanin ic huzurunu kaçırıyorlar. Kimin Fetvasıyla kimin kararıyla? Bu konuda hüküm verecek insanlar konuya hakim mi? Haram olmasını gerektirecek ne var? Ki Türkiye'de bir diğer kriter;  bu sistem devletin nekadar hoşuna gidiyor, onlara ne faydası var? Huh cevabı buda etkiler.
member
Activity: 168
March 11, 2018, 09:29:27 AM
Haram olması için haksız kazanç olması gerek.ama buradaki olay tamamen borsa gibi.ortada bir proje var ticaret var yani.sende bu projeye ticaret yapan kuruma finans sagliyorsun bir nevi hisse senedi aliyorsun.proje gelişir para kazanırsa hisselerin degerleniyor sen de para kazanmiş oluyorsun.ticaret helaldir o zaman bitcoin de helaldir
newbie
Activity: 26
March 11, 2018, 06:55:08 AM
Bilen yada link var mi

Bitcoin Helal mi sorusuna Diyanetten cevap beklersen Türkiyede Bitcoinden vergi kazanamadığı için devlet haram derler. BTCTurk vergi ödüyor ama btctürk le ancak bitcoin al sat işinde devlet vergi kazanıyor. Altcoinler şunlar bunlar derken devlet bişey kazanmıyor dolayısıyla haram diyecekler. Ama mantığa göre emek harcamadan kazanılan şey haramdır. Üstelik Kaybetme gibi bir risk varken. Risk kumardır. Lakin helalini haramını sorgulayacaksak bitcoine kadar daha çok şey var. O yüzden bırakın bu işleri de kazanmaya bakın Wink
Pages:
Jump to: