ako je nebitno, onda mozes drzati i u USD, pa gledati kako vrednost konstantno pada i reci, ne interesuju me te price
Ili možeš hodlati i jedno i drugo (kao što radim ja) i onda će ti te priče biti nebitne. Bar su meni nebitne, te me cijene ETH i BTC te njihov odnos ne jebu ni tri posto, pa su mi flippening priče još nebitnije jer oni koji najčešće potenciraju te priče misle da će ako se to dogodi ETH odjednom postati "kvalitetnija" kripto valuta, što ja mislim da neće biti nikada pa makar i imao veći mcap od Bitcoina.
naravno, svako ima svoj izbor, i ja hodlam obe, ali ovde je u pitanju odnos, kod mene je to 90:10 za ETH
a sto se tice "kvalitetnija" kripto valuta, poredjenje Ethereuma i Bitcoina je poredjenje baba i žaba
Bitcoin možeš porediti sa npr. XRP, koji je isto payment procesor, mada Bitcoin stvarno nema konkurenciju u tom delu, pa je svako poredjenje besmisleno
Ethereum se može porediti sa platformama koje podrzavaju pametne ugovore, npr. Solana, Polkadot, Kadena itd., ili sa svojim kopijama (sto je malo besmisleno, ali se koristi) poput Avalanche, Fantom, Binance, i tu Ethereum stvarno ima veliku konkurenciju, za razliku od Bitcoin-a koji u delu platformi za placanje skoro da je i nema
A zapravo sve ovo do sada izneseno u ovoj raspravi nije i neće biti puno relevantno na cijenu btc i eth u budućnosti.
Ono što je bitno su ''očekivanja'' jer na cijenu btc i eth trenutno najviše utječu vlasnici velikih investicijskih fondova, koji zapravo i ne razumiju kako točno funkcionira btc ili eth, ali se ''klade'' na buduću cijenu btc i eth i pokušavaju predvidjeti dugoročne trendove.
Pogledajte primjer Tesle.
Po svim tržišnim pokazateljima su daleko iza drugih velikih auto kompanija, gotovo stalno su u gubitku ali vrijede puno više od svoje konkurencije, iako proizvode puno manje automobila.
Jednostavno, Musk je dobro prodao svoju priču i stekao sljedbu vjernika koji protivno svakoj tržišnoj logici ulažu u njegovu ideju i viziju jer očekuju da će im se ta investicija jako isplatiti u nekoj dalekoj budućnosti.
S obzirom na veliki rast inflacije u EU, Americi i drugdje u svijetu, što će vjerojatno utjecati i na potrošnju i pad vrijednosti glavnih svjetskih valuta, veliki investitori traže altenativu ulaganju u valute i kripto valute tako privlače puno veću pažnju i interes.
Upravo će to ubuduće najviše utjecati na cijenu btc, eth i drugih kripto valuta a ne upotrebljivost ili neupotrebljivost btc i eth, cijena transakcija i sl.