Pa normalno da je rudarima prelazak na PoS loš. Što će sa silnim rigovima koji u trenutnoj situaciji samo "štancaju lovu"? Sjećam se da je još u vrijeme kad sam rudario (prva polovica 2018.) bilo govora o prelasku na PoS i da se pričalo što nakon toga s rigovima. Kao što svi znamo, ništa se nije dogodilo osim što je rudarenje ETHa bilo na rubu isplativosti do ovog sranja s cijenama transakcija.
jesu vazni, verovatno je deo developera ujedno i miner, i sigurno da to utice na ispunjenje rokova
s druge strane, to je prekretnica na dva nivoa:
- ukoliko ostane PoW, dobro je da cena transakcija bude visoka, jer ETH nije valuta i onda je normalno da velocity (brzina prelaska iz ruke u ruku) bude manja
- ukoliko bude PoS, onda cena transakcija ide dole, velocity sigurno gore, i ETH postaje valuta, sto moze lose uticati na rast cene, mada ce biti valuta sa visokom kamatnom stopom, sto je pozitivno
svi su paniku dizali sta ce rudariti sa 4GB karticama, one jos uvijek rudare ETH i vjerojatno ce nesto izmisliti i nakon kraja godine, odnosno prije nego sta DAG naraste preko 4GB
u medjuvremenu se toliko rabljenih 4GB kartica naslo na trzistu (pratim razne buying grupe) da sva oprema stara i po 3-4 godine i dalje ce pronaci svoj algoritam koji ce rudariti u plusu, sve ovisi po kojoj cijeni struje su rigovi hostani. Otkupljene su sve zalihe, oglasi stoje aktivni max tjedan dana, i dogovori se deal.
ja do kraja ove godine ne vidim ETHov prelazak na POS, a bome niti u prvom kvartalu iduce godine
ali, ako/kada se POS odradi, rudari imaju plan B i plan C -> ostati rudariti neki daggerhashimoto algo coin ili preci na neki drugi algo, ja tu vidim samo dodatnu sigurnost u hash snazi za projekte koje ce privuci minere nakon POSa, e tu treba na vrijeme nanjusiti koji ce to coini biti i nakrcati vrece