Pe de alta parte exista "multi-minere", organizatii intregi cu zeci de mii de placi video care comuta intre cei 4 algoritmi la orice secunda doresc ei (scrypt-1000, scrypt-N, scrypt-jane, Kekkac) si pur si simplu "ciupesc" dificultatea cat timp mineaza 2-3 blocuri, KGW nu face fata de exemplu. Desigur dificultatea creste si toti fraierii stau si mineaza mai putin cu efort mai mult. Minerii normali vand la profitabilitate mica monezile pe cand astia cu farmu vand la profitabilitate crescuta. Pretul mediu arata ca e profitabil, dar de fapt nu este si cand tragi linie vezi ca esti pe pierdere. Nu exista protectie multi-pool, orice moneda populara este mulsa de "baietii destepti".
Eu am tot minat monezile scrypt-jane in ultimele 3 luni iar cand trageam linie dupa o zi, in loc de 0.1 BTC fata de scrypt ieseau 0.3 sau 0.5. Nu stiu unde erau baietii care ciupeau din profitul meu si al celorlalti. Fraierul de mine stateam si minam pe scrypt-jane la un profit de cel putin 300 % fata de desteptii care minau scrypt in continuare pe multi-pool-uri. Eu sincer cred ca bati campii intr-un mod extraordinar cu organizatiile intregi cu zeci de mii de placi grafice !! probabil ca sunt instalate langa centralele electrice ca sa poata sustine o asemenea putere, si isi iau curentul peste gard de acolo printr-un cablu cat antebratul.
Numai daca punem o medie de 0.2 KW per placa grafica, acea organizatie ar consuma la 20 000 (ca doar ai zis zeci de mii) de placi grafice un total de 4 MW, cam cat un oras mai mic. Nu stiu ce infrastructura actuala oriunde in lume permite un astfel consum intr-o locatie deschisa brusc .. pentru a permite acelei organizatii sa ciupeasca din coinurile minate de noi cu sudoare. Nu stiu ce organizatie a investit in 20 000 de placi grafice de fapt ... Poate imi dai un exemplu, or fi prieteni cu tine .. atunci poate ne trimiti niste poze cu farm-ul ca sa salivam si noi.
Referitor la aspectul ASIC, este unul benefic, permite cresterea securitatii si scaderea costurilor de intretinere, oferind comisioane mai mici celor care opereaza in moneda, dar si un serviciu de o calitate si securitate ridicata. Inainte sa te plangi ca ASIC-ul centralizeaza puterea de calcul, ar trebui sa fii impotriva pool-urilor sau sa promovezi p2pool. Daca nu vrei ASIC, formeaza un algoritm PoW care sa nu permita centralizarea puterii de calcul. Nu exista nici un algoritm in acest sens, toate se bazeaza pe viteza per nod si nu pe conectivitatea sau alte resurse limitate disponibile nodului.
In continuare, sustin faptul ca ASIC-ul nu este benefic. Daca ar exista un ASIC pentru scrypt-jane si o moneda nu este minata indeajuns de catre destui proprietari de ASIC-uri, acela care detine mai mult de 51 % poate face un atac.. Si unde mai pui ca porcariile de ASIC-uri dupa 2 luni nu mai sunt bune de nimic ca apar tehnlogii mai noi. Cati cunosct care nu si-au scos banii pe asa zisele bijuterii de produs bani, pe cand placile grafice si-au scos banii de 10 ori socotind investitiile in alte calculatoare care mineaza. In loc sa dam niste bani firmelor care dezvolta totusi o tehnologie inteligenta care ajuta in mai multe domenii, dam bani unor dezvoltatori de cipuri pe care le aruncam la gunoi dupa cateva luni.. o mare risipa parerea mea.
Intr-adevar, partea cu ASIC-ul este subiectiva, fiecare o vede cum vrea. Are costuri mici de intretinere un ASIC dar pentru unii mineri care nu platesc curentul din anumite motive (nu ma refer la furt din retea) ASIC-ul este risipa curata si o investitie extrem de proasta parerea mea.
Nu pot fi impotriva pool-urilor atata timp cat acestea nu au mai mult de 51 % din retea, dar pot fi impotriva ASIC-urilor deoarece acea persoana care detine ASIC-uri poate lua locul unui pool si sa fie rau intentionat. Pool-urile sunt baza unui coin, fara ele nu ar putea fi incurajat mineritul. De aceea daca sunt pe un pool care atinge aproape 50 % din retea voi incerca sa minez pe altul altfel pun in pericol reteaua.. In general pool-urile serioase isi restrictioneaza utilizatorii de la a deschide noi conturi cand se apropie de cei 50 %.