---
Şu an demek istediklerinizi tamamen anlamış durumdayım. Öncelikle şunda anlaşalım blockchain müthiş bir teknoloji hatta devrim. Bunda hemfikir olalım. Bir çıkıp şeffaf, hızlı, maliyetsiz ve güvenli birşekilde para transferi yapmanızı sağlayacak bir sistem kuruyor ve insanlar hemen doluşuyor.
Benim fikrime gelecek olursak, bu fiyatların hepsi ileride hiç olabilir böyle bir risk herzaman var. Fakat böyle bir risk Türk Lirasında da var. Almanya markına ne olduysa diğer para birimlerinede olabilir. Bir savaş kıvılcımına bakar. Zaten ortalık karışık.
Btc fiyatı sadece artıyor demişsiniz fakat kimin ne diye btc aldığını net olarak bilmeden işe yaramadığını söyleyemezsiniz. Herkes bizim gibi ileride değerlenecek veya altcoin alma niyetiyle almıyor bu coini. Bu btc ile kara para aklama - vergi kaçırma - transfer fiyatlandırması- illegal her türlü kazanç sağlayabiliyorlar. (takip edilebildiğini biliyorum)
Oluşturulan pazar kişilere para aktarımını hızlı kolay ve ucuz yapmakta. Biz japonya ya 1 milyon dolar yollamıyor olabiliriz fakat yollayanlarda var pekala. Bu fiyatın artmasındaki en büyük etmen bana göre. Net olarak söylersek bitcoin ekosistemine katılan sayısı günden güne artıyor. Deflasyonist yapıda fiyatın artmasından başka bir çözüm kesinlikle yok.
Fiyat hareketlerinin uçurum gibi olması, tamamen elimizde olmayıp bu işe ciddi sermaye yatıranların kontrolünde. Elinde spekülasyon amaçlı stok bulunduranlar, hackerlar, exchange siteleri ... Bunların elindeki tutar piyasayı kontrol ediyor. Şu an bunlar satsa btc 1 usd yi görse ben yinede pişman olmam. Ben potansiyeli gördüm birkere, sırf çiğ süt emmiş insan evladı spekülasyon yapıyor diye oturup ağlayacak değilim.
Altcoin furyası; ilk başlarda bu durumdan çok şikayetçiydim fakat iyi yanından bakmaya başladım artık. Evet, büyük çoğunluğu scam ve boş. Örneğin btc varken pascalcoin çıkarmak ne diye ya da pivx ne aq. diyor insan. Al bu da para o da para, ne diye herkes kendi parasını çıkarıyor değil mi.
-kimisi para aklayacam derdine proje çıkarıp yaratıyor bir coin.
-kimisi aynı özellikleri kopyalayıp koyuyor.
Bu konuda fikrim; bu projelerin iyiside kötüsüde sistemin gelişmesine katkıda bulunuyor. Fakat ota boka coin üretmeyi bırakmaları lazım.
Örneklerle anlatayım; Trust projesi blockchain tabanlı Rosca platformu kurdu. Kısacası kadınların "gün" diye nitelediği etkinliği web ortamına taşıdı. Proje güzel fakat trst diye çıkardıkları coin tamamen boş işe yaramaz.
Daha böyle bir sürü coin var. Augur(rep) proje çok güzel fakat coin yaratmaları gereksiz, platform eth ile çalışabilir. Gnosis...........
Söz söyleme hakkımızın olmadığı coinlerde var; Bunlar tamamen farklı algo ile yaratılmış farklı enflasyon yapılarına sahip coinler. Waves, eth, counterparty...
Ayrıca kar payı dağıtma vaadiyle ortaya çıkan hisse senedi şekilli coinlerede laf söylenemez. Edg, TaaS, İconomi, Steem, Storj, Burst.... bunların hepsinin projeleri gereği bu coinleri yaratmaları mecburiyetten aksi halde çok ciddi sebepler doğurur veya proje gerçekleştirilemez.
Tüm bunlar bana heyecan veriyor, şu an projelere bakınca gerçekten heyecanlanıyorum. Birisi bulut depolama yapıyor, bir diğeri blockhain tabanlı tahminleme platformu kuruyor, bir başkası web sitelerini blockchain ile koruyor, bir başkası kumarhaneleri güvenli, şeffaf, hızlı yapıyor. Yani saymakla bitmiyor. Hepsi başarılı olacak mı "Hayır". Hepsi kar ettirecek mi? "Hayır" Kimisi verdiği açıktan dolayı diğer coinlerini dip yapmasına bile sebep olabilir. Fakat müthiş yaratıcı projeler bunlar. İleride dünyamızı şekillendirmesi muhtemel şeyler.
Bu yüzden sadece para odaklı düşünmeyi bırakın ve bilimden keyif alın. Yoksa heryerde paranızı çalmak isteyecek insanlar olacaktır. Devletimiz bile bunu yapıyor
Vitalik alıp kaçmış çok mu?