.....................
Pretul de referinta este ultimul pret la care s'a incheiat o tranzactie (adica doi oameni au cazut de acord ca asta este pretul pentru un BTC si unul a vandut la acel pret iar altul a cumparat) si asta iti afiseaza acolo unde arati tu. De ce nu intelegi ca acest pret este stabilit de utilizatori, nu de platforma. Platforma nu vinde si nu cumpara nimic, doar face legatura intre vanzatori si cumparatori. La fel se intampla si pe Bitstamp si pe BTC-e. Incearca sa intelegi, nu este atat de greu.
Ca sa iti dau un exemplu concret, poate iti este mai usor asa: Daca tu pui un ordin sa cumperi foarte multi BTC si cumperi din order book pana la pretul de 3000 ron/btc atunci pretul afisat va fi 3000. Dupa aceia daca vine altcineva si vinde la 1800 si altul cumpara pretul afisat se va schimba in 1800.
Sper ca de data asta am fost mai clar, mai bine de atat nu cred ca voi reusi sa explic.
Hai sa iti dau si eu un exemplu ca sa intelegi ce am vrut sa zic.
Presupunem ca te duci la piata cu cirese ca sa le vinzi, iar acolo toata lumea vinde cu 10 lei/kg
Unii vand mai scump 12 lei, altii mai ieftin 9 lei, dar majoritatea vinde cu 10 lei. Nu se poate numi in cazul asta pretul de 10 lei pret de referinta pt ciresele din acea piata ? Poate numesc eu gresit "pret de referinta", o fi vreo alta denumire.
Prin extrapolare, am presupus la fel si pentru Bitcoin.
Mda, nu stiu ce ar mai fi de zis... gandeste'te in felul urmator, poate o sa reusesti sa intelegi prin asociere cu ciresele: Daca marea majoritate vind chilogramul de cirese cu 10 lei dar nimeni nu cumpara si sunt doar cativa care vand cu 5 lei si toate tranzactiile se fac (intre vanzatorii de cirese si cumparatori) la 5 lei atunci asta este pretul lor. Nu are nici cea mai mica importanta cat se cere pe un produs si cat se ofera, ceea ce conteaza este acordul la cat se face tranzactia. Eu pot sa cer pe un kilogram de cirese si 100 de lei, si nu numai eu ci si inca 100 de vanzatori pe langa mine, daca nimeni nu este dispus sa ofere acest pret atunci degeaba, nu inseamna ca asta este pretul lor. La fel si in cazul cumparatorilor, pot sa ofere 1 leu pe kilogram ca daca nimenu nu e dispus sa vanda atunci tot nu are nici o importanta. Pretul este stabilit in comun acord atat de vanzatori cat si de cumparatori.
Tu confunzi cand spui "pret de referinta" cu un produs fabricat de cineva care cere un pret fix, cum ar fi o masina pe care fabrica cere un anumit pret. Bitcoinul nu este produs de cineva anume care sa fixeze pretul asa ca el se stabileste pe piata libera in functie de cerere si oferta. Daca incepand de maine absolut nimeni nu este dispus sa dea pe un bitcoin mai mult de 100 de usd iti garantez ca pretul se va autoregla la 100 de usd si tot asta va fi si pretul de referinta. Nu te gandi ca sta cineva cu un registru in mana si hotaraste: azi pretul unui bitcoin va fi de 600 usd si atunci toate exchangeurile vor afisa pretul 600 usd.
In fine, vad ca nu esti lamurit deloc cu pretul asta si cu piata libera dar gandeste'te ca daca ai fi tu ala care detii piata fizica si vin in ea comerciantii sa vanda cirese, crezi ca ai putea stabili tu pretul la care sa se vanda si sa se cumpere? Chiar daca pe o alta piata din alta tara se vand ciresele cu 15 lei kilogramul aici nu conteaza daca toata lumea este de acord sa vanda si sa cumpere cu 10 lei. Este exact aceeasi treaba si pe pietele de bitcoini. Pretul va fi intr'o anumita marja, deoarece daca ar diferi prea mult se face arbitraj, adica unii cumpara de pe piata mai ieftina si vand pe piata mai scumpa, dar facand treaba asta au anumite costuri cum ar fi: transportul cireselor, unele se mai strica, taxe de vama, etc (in cazul bitcoinilor sunt costurile asociate cu comisioanele exchangeurilor, comisioanele bancilor, conversia intre valute) si daca aceste costuri sunt mai mari decat diferenta dintre piete atunci pretul va diferi cu acea suma.