Nu-i problema... am inteles. Da, daca platesti cu crypto oriunde se poate plati cu crypto, nu esti pasibil de impozitare. Comerciantul va fi cel pasibil de impozitare, intrucat el va trebui sa aiba in bilantul contabil RON si nu BTC. Iar pentru asta va trebui sa preschimbe in RON BTC-ul incasat. Dar nu mai intru in detalii; de la acest punct incolo este problema comerciantului deja, nu a ta.
Asta este o mare greseala, intr-adevar. Si da, ai o "eticheta", doar ca nu din partea mea... Sa nu fie o eticheta din partea statului. Ce iti recomand cu acest cont de Bittrex este sa:
(1) ai log-uri pentru toate schimburile crypto -> fiat
(2) platesti impozitul daca ai iesit pe profit
(3) trimiti tot ce mai ai in acest moment pe Bittrex intr-un portofel privat
(4) inchizi definitiv acest cont si sa nu mai deschizi in veci un cont pe un exchange centralizat
(5) utilizezi ulterior fondurile pe care le detii doar din portofelul crypto (pentru sfaturi despre portofele crypto intervine alta discutie).
Nu ai niciun motiv pentru a folosi un exchange centralizat, cat timp:
(1) poate fi spart - si ramai fara bani
(2) poate fugi cu banii clientilor - si ramai fara bani
(3) iti poate bloca abuziv contul - si ramai fara bani
(4) te raporteaza statului (cum a facut si Coinbase - si nu doar o data) - si ramai fara alti bani, eventual fara mult mai multi si este posibil sa te alegi si cu dosar penal pentru evaziune fiscala.
Pentru mai multe detalii despre monstruozitatile facute de exchange-urile centralizate si despre operatiunile abominabile efectuate de exchange-urile centralizate fata de ceea ce s-a nascut spre a fi descentralizat, iti recomand sa citesti toate postarile din cele doua topic-uri de mai jos, in ordinea in care le-am mentionat. Acolo vei asista la o discutie in mare parte purtata de mine cu patronul unui exchange romanesc care da din colt in colt la toate intrebarile incomode (si realiste) puse de mine. Da din colt in colt pentru ca - fireste! - nu are cum sa contrazica un adevar irefutabil, limpede ca lumina zilei. Si, in cele din urma, a amutit complet.
Am facut aplicatiile care pot inlocui localbitcoins
Ce v-ati dori de la un exchange centralizat?
In plus, din topic-ul urmator, care este complementar acestuia, poti afla si mai multe informatii despre pericolele asociate cu KYC (adica cu predarea datelor personale): De ce procesul KYC este unul deosebit de periculos – și inutil.
Am mai raspuns in nenumarate randuri la intrebarea asta Inclusiv in acest topic, la postarea cu numarul #26...
De asemenea, se poate apela la bancomate Bitcoin de tip cash in - cash out, unde nu este necesara dezvaluirea datelor personale. De acord, aceste terminale nu au un curs valutar prietenos. Insa intimitatea are pretul ei.
In sfarsit, se pot face tranzactii peer-to-peer cu cunoscuti, cu oameni cu reputatie in domeniu, dar si cu necunoscuti, in tranzactii similare celor de pe Olx.
In cazurile de mai sus iti poti pastra linistit anonimitatea, daca vrei sa mergi pe drumul acesta.
Legea 39/2019 este cea care explica impozitarea. Mai precis:
câștigului din transferul de monedă virtuală în cazul veniturilor prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. m), determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției. Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se impozitează cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.
Sper sa fie de folos