Pages:
Author

Topic: Guvernul vine! ANAF si DIICOT ii urmaresc pe traderi - page 2. (Read 2473 times)

legendary
Activity: 1134
Merit: 1598
lol, mi-ar fi cam greu sa cred ca un ofiter SRI ar sta la panda dupa romani pe un forum pe care abia intra cativa membri romani in afara de mine, Gazeta si Neurotic (si din cand in cand mai cativa gen Rizzrack).. cred ca ar fi mai mare pierdere de timp, mai ales sa stai sa scrii postari de tipul celor de mai sus - o postare in genul celei de mai sus a lui Gazeta probabil ia pe putin 1-2h de scris si rescris continuu. Sunt curios de unde si pana unde a venit ideea de ofiter SRI... in fine, fie-treaca..

@Gazeta daca esti ofiter SRI si te ocupi de BTCTalk, bravo, omule! Colegii tai trebuie sa fie cam invidiosi sa stie ca tu lucrezi pe un forum cam golut, mare treaba nu prea ai Cheesy

Si totusi, nu inteleg ce treaba are SRI-ul, SHA256-ul si rant-ul tau nonsens legat de romani cu ceea ce ai citat din mesajul lui Gazeta de acum o luna si jumatate, ca nu prea are sens.

Alte tari o duc mai nasol decat Romania la multe capitole, nu zic ca n-avem bube si noi dar cred ca ne-am obisnuit cam prost ca popor sa ne vedem pe noi mai prejos decat celelalte tari. Si in tarile "bine-cotate" exista coruptie, dar e mai camuflata.. facuta in asa fel incat nici sa n-o sesizezi. Smiley Stai linistit, ca tot ce ai enumerat se intampla in majoritatea tarilor.
full member
Activity: 459
Merit: 104
Pai este simplu: in acest caz esti pe profit 100%, deoarece nu se pune problema ca ai fi cumparat BTC la un pret mai mare / mic fata de cel de vanzare.

Pur si simplu, ai primit BTC (neplatind nimic pentru el) si l-ai vandut la un pret. Putea fi si 1 leu. Pentru suma incasata trebuie platit impozit de 10%.

Acelasi lucru e valabil si pentru mineri, care produc BTC, deci nu exista varianta de a-l fi cumparat la un anume pret, care sa poata fi comparat cu pretul de vanzare pentru a putea vedea daca au iesit pe plus sau pe minus. Tot ce obtin din vanzare reprezinta profit, pentru care trebuie platit impozit.


Ma intreb cati ofiteri din SRI (adica GazetaBitcoin) stiu cu ce se manaca algoritmul SHA256. Este usor sa invinuiesti pe cineva asa cum face GazetaBitcoin, mai greu este sa inveti matematica si fizica.  

In Romania sunt magazine care vand mancare stricata si nu le zice nimeni nimic. In Romania cei care au numai liceul si un an de scoala dupa liceu catiga mai mult decat un profesor universitar cateodata. In Romania intelectualii care au tinut tara pana cum au inceput sa fie luati la bataie.  Nu va este rusine?
 
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Quote
- Bitcoin nu a fost conceput pentru a lucra in simbioza cu bancile si exchange-urile, ci pentru a elimina intermediarii. Bancile si exchange-urile sunt exact acei intermediari de care Satoshi a dorit sa ne scape pe toti. Tu, apeland la ei, ii ajuti pe acesti intermediari sa centralizeze ceva ce a fost nascut a fi descentralizat; ii ajuti sa faca si mai mult rau; ii ajuti sa iti faca chiar tie rau.

Aici am atatea intrebari, mi-ar placea sa stau candva de vorba cu cineva care sa ma faca sa inteleg mai multe.

Aici am atatea sugestii pentru a te ajuta sa intelegi, incat imi e foarte greu sa le pun pe toate pe foaie. Voi incerca insa, din simplul motiv ca, spre diferenta de multi altii, te vad interesat de fundamentele Bitcoin. Majoritatea bitcoinerilor insa este interesata doar de cum sa se imbogateasca peste noapte, refuzand sa vada padurea de copaci.

Dupa ce am citit ceea ce ai scris, prima intrebare pe care mi-am pus-o a fost: Bun, si cum fac eu rost, in viitor, de bitcoin fara a folosi fiat? apoi  Cum voi putea sa ii inmultesc/castig astfel incat sa fac tranzactii fara parti terte? Am multe intrebari, dar acestea doua imi vin primele in minte atunci cand este adusa in discutie afirmatia de mai sus.

Gandeste-te la toate intrebarile care iti vin in minte in decurs de cateva zile, scrie-le undeva, apoi revino cu un calup de intrebari. Am sa incerc sa iti raspund la toate. Referitor strict la intrebarile de mai sus, Bitcoin se poate obtine, fara fiat, din activitati precum: vanzare de bunuri, prestari de servicii, minerit, tranzactii cu alte criptomonede, (unele) investitii. In plus, pe forum, mai poti obtine BTC si daca intri intr-o campanie de semnaturi. Tot pe forum, prestarile de servicii sau tranzactiile cu bunuri le poti face in sectiunile Marketplace, Services... sau alte subsectiuni, dupa caz. Iti recomand de asemenea sa citesti si topic-ul scris de Lauda, care a fost un membru emblematic al forumului, dar care s-a retras de curand: [General] How to earn Bitcoins (citeste de asemenea si topic-urile mentionate la finalul acestui topic).



Am mai auzit de astfel de exchangeuri, dar nu stiu de ce nu imi inspira incredere.

Sincer, cand am citit ce ai scris (in ansamblu, nu doar aceasta propozitie), mi-a revenit in minte o secventa din Matrix (partea I), cand, dupa ce este recuperat de Morpheus din lumea de vis in care traia, Neo deschide ochii pentru prima data. Si il intreaba pe Morpheus: "De ce ma dor ochii?". Si Morpheus ii raspunde: "Pentru ca nu i-ai folosit niciodata". Neo nu a inteles pe moment de ce i-a raspuns in acest fel, precum nici cel care viziona filmul, dar in timp se intelege de ce: traind in acea lume unde doar visa ca traieste, in timp ce el de fapt dormea intr-o capsula si era alimentat de masini, Neo, la fel ca si toti ceilalti oameni, nu-si folosise niciodata ochii.

Asa poate parea, cred, si tot ce citesti aici despre Bitcoin, descentralizare, concepte crypto-anarhice si libertariene. Presupun ca pentru oricine ar fi crezut pana in prezent ca Bitcoin este doar o bisnita / specula de era noua, toate aceste concepte sunt de neinteles. Dar asta inseamna sa nu stii nimic in realitate despre Bitcoin, nici despre descentralizare. In acest topic recent al meu, 12 ani mai tarziu si oamenii tot nu stiu cum se foloseste Bitcoin/la ce-i ajuta am oferit 7 motive (sapte) pentru a renunta la exchange-urile centralizate si alte 7 pentru a renunta la banci. Iti recomand sa-l citesti, alaturi de cele doua topic-uri inserate pe la jumatatea thread-ului, unei vei regasi o discutie cu un proprietar de exchange romanesc centralizat, care incearca in zadar sa explice cum aceste exchange-uri ajuta Bitcoin. In plus, la finalul topic-ului, vei mai regasi o lista cu alte topic-uri educative scrise de mine, pe care te incurajez de asemenea sa le citesti.

Revenind la conceptul de descentralizare. Ideologia anarhica se opune celei bazate pe o autoritate centrala. Anarhismul este un libertarianism de stanga, si multi cred ca inseamna sa provoci haos. Gresit. Anarhismul se opune violentei, insa promoveaza o societate libera, care se autoguverneaza. In cartea The Satoshi Revolution, autoarea descrie plastic o analogie intre anarhism si un magazin in perioada sarbatorilor, magazin in care clientii ar trebui sa se descurce singuri. Intr-adevar, ar umbla un timp sa caute cadourile pe care vor sa le cumpere, dar le-ar gasi pana la urma, s-ar indrepta apoi spre casele de marcat, ar plati si ar pleca spre case pentru a darui cadourile. Fara a exista o autoritate centrala care sa ii "ghideze".

Autoritatea centrala din guvernarile moderne nu se limiteaza la "ahidat", si aceasta este problema principala. Similar realitatii distopice descrisa de Orwell in 1984, carte care a inspirat munca grupului de Cypherpunks (si pe care te incurajez sa o citesti daca nu ai facut-o deja, aceasta carte fiind una reprezentativa pentru crypto), ceea ce traim acum este ceea ce in acea carte era descris ca fictiune. Mai precis, o societate a supravegherii totale exercitata de Stat, in care nimeni nu mai are parte de intimitate, nimeni nu mai are nici macar dreptul de a trage perdelele, intrucat devine suspect: "Ce are de ascuns de trage perdelele???". Desi pare exagerat, chiar asta traim. Din fericire, anarhia a evoluat la crypto-anarhie, oferind in continuare posibilitatea unei vieti simple, pasnice si normale.

Cand Diffie a inventat criptografia cheii publice, iar Ron Rivest, Adi Shamir si Leonard Adleman au inventat algoritmul de criptare RSA, NSA a luat foc. Un director al CIA a trimis chiar si o adresa interna, numita "Cerul se prabuseste". Era de neconceput ca oamenii pot comunica privat, in mesaje criptate, pe care nimeni sa nu le poata decodifica. Au urmat procese in instanta, castigate, in cele din urma, de criptografi si, la modul general, de toata populatia planetei. NSA nu putea accepta asa ceva, dorea sa poate urmari orice convorbire telefonica, orice telegrama trimisa. Mai avea putin si interzicea sa mai trimiti scrisorile in plic, fortandu-te sa trimiti mesaje, daca vrei, doar scrise pe ilustrare, care sunt la vedere. Si nu, nu este nicio exagerare. In topic-ul Bitcoin: visul avut de Cypherpunks, de libertarieni și de crypto-anarhiști poti citi mult mai multe aspecte legate de acest aspect, al cenzurii totale. Inclusiv decizii aberante ale guvernului american, care interzicea exportul de cod criptografic, incluzandu-l sub incidenta legii pentru arme si munitii. Criptografii vremii si-au imprimat tricouri cu linii de cod ale algoritmului RSA sau chiar si-au facut tatuaje cu linii de cod pentru a scoate in evidenta penibilul in care se scalda NSA-ul, care nu le permitea sa circule cu avionul daca aveau astfel de tricouri sau tatuaje, intrucat erau considerate munitii (da, ai citit bine: tricourile erau considerate munitii!). Tot acolo poti citi si cum alt Cypherpunk, John Gilmore, a fost dat in judecata pentru ca pusese mana pe niste carti despre criptografie scrise de Friedman, parintele criptografiei din America. Gilmore a scos din nou ridicolul agentiei in evidenta, intrucat la proces a explicat ca gasise cartile intr-o biblioteca publica, deci intr-un loc unde publicul larg avea acces. Presata de presa pentru aceste decizii absurde (si speriata de presa, totodata, intrucat agentia dorea orice numai sa nu apara scandalurile in public), NSA a capitulat.

In afara comunicatiilor criptate, cu ajutorul carora puteau evita supravegherea totala si ii puteau ajuta si pe toti oamenii lumii in acest sensa, Cypherpunks au dorit sa creeze si o forma descentralizata de bani, care sa nu poata fi urmariti de nimeni. Si, folosit corect, Bitcoin chiar ofera asta. Multi nu au reusit acest lucru, desi au existat incercari, precum DigiCash, eGold, HashCash, Bit Gold sau b-money. Satoshi a incununat insa munca tuturor predecesorilor sai, reusind sa rezolve o problema careia nu-i daduse nimeni de cap: cum se poate evita dubla cheltuire a monedei. Proprietatea asupra metodei fusese inventata de mult timp, prin semnaturi criptografice aplicate monedelor. Insa nimeni nu a stiut cum sa evite dubla cheltuire, ma rog, cum se poate impiedica aceasta, pana la Satoshi, care a venit cu urmatoarea solutie: un registru distribuit (numit Blockchain), care este descarcat de toate nodurile retelei, astfel ca o tranzactie ajunge la toate nodurile. In felul acesta, reteaua nu mai poate fi pacalita de un atacator.

De ce au dorit Cypherpunks sa ofere gratis comunicatiile criptate si monedele electronice care sa nu poata fi urmarite? Pentru a-i ajuta pe oameni sa scape de sub jugul guvernelor si al bancilor. Pentru a-i ajuta sa se elibereze. Pentru a nu mai fi constransi de o autoritate centralizata sa accepta toate birurile impuse si toata opresiunea. Pentru ca fiecare om din lume sa se poata bucura de roadele muncii sale, obtinute cu sudoarea fruntii, fara ca un guvern avid sa-l talhareasca.

Imagineaza-ti ca esti un cultivator de cartofi. Toata vara, de la prima ora a diminetii, stai la munca campului - arat, insamantat, irigat, aplicare de ingrasamant. Toata vara, pe 40 de grade. A stat guvernul cu tine? A ajutat cu ceva? Nu. Apoi, tot tu stai sa cauti zilieri, pe care ii platesti din propriul buzunar. Trebuie sa le dai si hrana si tigari. Te ajuta guvernul cu ceva? Din nou, nu. Apoi, dupa recolta, vii din vreun satuc de unde se agata harta in cui tooocmai pana la Piata Obor din Bucuresti. Te trezesti la 1-2 noaptea, sa ajungi la 5 la piata, pentru a prinde taraba. Stai toata ziua acolo, sa iti vinzi produsele. Nu conteaza ca afara sunt 40 de grade sau -20. Sta guvernul cu tine sa te ajute sa iti vinzi cartofii? Nu. Elitele stau in fotolii de piele si asteapta, ca dupa ce ti-ai vandut cartofii, sa le dai 45% din ce ai castigat tu cu sudoarea fruntii, dupa multe luni de munca. In alte state procentul urca si la 60%.

Asta este autoritatea centrala. Centralizarea.

Cypherpunks au dorit descentralizarea prin niste metode care ar face ca guvernele sa fie irelevante. Agentiile de securitate ar fi irelevante, intrucat, daca oamenii ar comunica criptat, nu ar mai putea intercepta mesajele. Guvernele ar deveni irelevante pentru ca, daca oamenii nu ar mai fi constransi sa plateasca biruri (da, fix asta e cuvantul: biruri, ca pe vremea Imperiului Otoman) si s-ar putea bucura de roadele muncii lor. Eu sunt gradinar si vand castraveti. Tu vii la mine sa cumperi castraveti si imi platesti printr-un transfer peer-to-peer, din portofelul tau de Bitcoin, in portofelul meu. Big Brother nu stie de aceasta tranzactie, iar eu ma bucur de roadele muncii mele in deplinatatea lor. Tu esti fericit ca ai gasit castraveti si poti face o salata. Asta este libertatea pe care o ofera Bitcoin. Plus ca tranzactiile se pot face din Papua Noua Guinee in Romania platind un comision derizoriu catre mineri, care e acelasi indiferent de distanta. Prin Western Union platesti 25$ la 100$ transferati sau ceva de genul. De ce? Pentru ca este un intermediar. Bitcoin elimina intermediarii si faciliteaza tranzactiile directe intre oameni, fara a permite statului sa te spioneze. Desigur, asta e valabil cat timp il folosesti corespunzator, fara a-ti da vreodata datele personale, astfel ca tranzactiile tale sa nu poata fi corelate vreodata cu identitatea ta. Daca ai ales insa sa iti predai benevol datele personale, atunci e limpede ca tranzactiile tale pot fi urmarite si corelate cu identitatea ta...




Sincer, nu am citit despre ele si nu stiu mai nimic. Parca nu imi lasa impresia de siguranta. Nu ca cele centralizate ar fi mai presus..
La cunostintele actuale, am incredere in exchangeurile centralizate precum Binance sau Crypto [...] Cele descentralizate imi lasa impresia unei slabe securitati, de aici si teama de a le folosi.

Intr-un final ajung si la exchange-urile descentralizate. Acestea ar trebui sa fie singurele in care sa ai incredere. Acestea nu iti percep datele personale. Nu iti tii banii la ele in conturi, spre diferenta de cele centralizate. Ele doar faciliteaza ca utilizatorul A sa ia legatura cu utilizatorul B. Daca vrei, asemanator cu Olx. Uita de exchange-urile centralizate si de tot ce presupune KYC.

Exchange-urile descentralizate nu sunt sparte de hackeri intrucat nu au ce fura din ele. Nu exista niciun ban depozitat. Ce sa fure? Utilizatorii isi pastreaza singuri banii in portofele pana in clipa in care intalnesc alti utilizatoru cu care sa tranzactioneze. Tranzactia nu are loc cu exchange-ul, ci cu alti utilizatori.

(doar pe astea le folosesc si nu vreau sa ma intind mai mult) deoarece sunt utilizate de sute de mii, poate milioane de utilizatori, iar securitatea este extrem de puternica. Cel putin Binance nu a fost compromis niciodata.

Oh really? Presupun ca ai omis acest eveniment, in acest caz: Hackers Stole $40 Million from Binance Cryptocurrency Exchange.

Binance este doar un nume dintr-o lista luuuuuunga cat o zi de post de exchange-uri centralizate sparte de hackeri, care numara, printre altele, Binance, Bithumb (de trei ori!!!), Coinmama, Cryptopia, Bitfinex, Bitstamp, Poloniex, asta ca sa le mentionez pe cele mai mari din lista. Ah, sa nu uit: si Mt. Gox (de doua ori), de unde, la al doilea jaf, s-au furat 850.000 BTC (exchange-ul fiind la momentul jafului, in 2014, cel mai mare din lume, operand 70% din toate tranzactiile cu BTC la nivel mondial).

Poate nu stiai aceste lucruri... Sper sa iti dea de gandit. Inclusiv faptul ca si Binance a fost spart.



Quote
Ca idee, daca ai o suma mare de crypto, poti folosi si un portofel cu exchange anonim incorporat, cum ar fi Jaxx: iti transferi acolo ce fonduri ai si apoi jonglezi (pentru preschimbare dintr-o moneda in alta) din exchange-ul incorporat. Jaxx permite preschimbari anonime in aplicatie cu ajutorul exchange-ului Changelly.

Nu stiu ce este, dar voi citi despre el. Totusi, este creat de cineva, in el iti tii banii, si, la fel ca la orice exista riscul de a fi compromis. Din ce mi-ai explicat, la exchangeurile necentralizate si la acest portofel ai avantajul ca esti complet anonim, asta neinsemnand neparat ca nu exista riscul de a-ti pierde banii in urma unui atac.

La portofele este important sa aiba soft open source. In acest fel, riscul de a fi compromise scade considerabil, intrucat soft-ul nu mai e dezvoltat doar de un om (care ar putea gresi), ci de oricine, din toata lumea, astfel ca ceilalti developeri pot observa impreuna mult mai usor o greseala in cod decat ar vedea doar un om. In plus, daca este cod open source, oricine poate verifica daca developer-ul a introdus cod daunator utilizatorilor. Acum, intamplator, Jaxx nu este open source. Ti l-am recomandat doar pentru ca are exchange anonim incorporat.

O lista mai mare de portofele, in mare parte cu soft open source, o poti gasi in alt topic scris de Lauda, la care am contribuit si eu din plin: [General] Bitcoin Wallets - Which, what, why?

Acum, citind tot ce am scris pana in acest moment, sper ca ti-ai dat seama ca nu am promovat exchange-urile descentralizate doar pentru anonimitate, cat si pentru siguranta banilor tai. Fiind la tine in portofel, tu detii cheile private. La un exchange centralizat banii sunt in portofelul exchange-ului, care detine totdata si cheile private. Prin urmare, nu mai detii tu controlul asupra banilor. Da, ai citit bine: la un exchange centralizat nu tu esti cel care controleaza banii tai, ci exchange-ul.

Anonimitatea ajuta insa la imposibilitatea interceptarii tranzactiilor, astfel ca nu te poate intreba nimeni de unde ai tu atatia bani.

Fiind la inceput nu diger informatia chiar cum trebuie si mi se pare putin suspec si riscant tot ce NU implica o terta parte, pentru ca, stim cu totii, avem o oarecare siguranta atunci cand stii ca poti trage la raspundere pe cineva pentru banii sau bunurile tale...

Exact cum scriam mai sus, nici Neo nu intelegea cum de el nu-si mai folosise ochii inainte. Asta este mentalitatea generala a oamenilor, care au ajuns atat de indoctrinati de guvern, incat nu mai pot sa isi imagineze cum ar fi sa traiasca liber, sa fie propriii lor stapani, sa aiba control total asupra vietii, intimitatii si banilor lor. Oamenii nu mai pot vedea cum lucrurile spre beneficiul lor ar trebui sa NU mai implice terti, intrucat acesti terti lucreaza doar in deserviciul lor.

Da, poti trage pe cineva la raspundere, daca e un tert implicat. Trage guvernul la raspundere ca te subjuga o viata. Cere inapoi toti banii platiti ca taxe pentru lucruri la care guvernul nu a contribuit cu nimic alaturi de tine, la munca ta si la roadele obtinute cu sudoarea fruntii. Vezi ce obtii Smiley

Prin descentralizare, daca e sa tragi pe cineva la raspundere, acela esti tu: ai control total asupra banilor tai. Daca ii pierzi, tu esti de vina. Prin centralizare, ei iti sunt trasi din buzunar de un guvern hapsan, tot restul vietii.

Am sa iti mai dau un exemplu pentru a ilustra beneficiile eliminarilor tertilor. Gandeste-te ca te insori si angajezi o firma de organizare de evenimente. Vei plati o suma colosala pentru serviciile firmei, care iti va si da la suprapret toate elementele necesare nuntii - marturii, ornamente florale, cameraman, invitatii, DJ etc. Deci platesti si firma si aceste elemente. Si la suprapret. Pe de alta parte, te poti duce tu frumos sa iti cumperi si invitatii, si marturii, si aranjamente florale - ma rog sa iti faci toate aceste lucruri singur. Cu cat iesi mai in avantaj financiar? Probabil cu cateva mii de euro. Si cum ai reusit asta? Uite asa simplu: eliminand un intermediar - adica firma organizatoare de evenimente.

Pentru sume mari folosesc Ledger. Ceva mai sigur decat acest portofel nu cred ca exista.

Ceva mai sigur ar fi eventual un portofel de hartie sau un portofel tinut intr-un calculator neconectat niciodata la Internet / retea. Portofelele hardware sunt printre cele mai sigure, dar, dar nici macar ele nu sunt lipsite de vulnerabilitati. Uite, ca tot vorbeai de Ledger: Ledger Breach Vastly Underestimated, 270,000 Clients Data Leaked.



In final, vazandu-te interesat, iti recomand sa citesti cat mai multe. Mai ales pe acest forum. Documenteaza-te si, pe masura ce o vei face, vei gasi atat raspunsuri la unele intrebari, cat si alte intrebari. La unele te putem ajuta noi, cei de aici. La altele poate te vor ajuta membrii din sectinea internationala a forumului. Insa citeste, citeste, citeste. Si, pe masura ce va trece timpul, vei intelege puterea eliberatoare oferita de Bitcoin, precum si felul in care devii liber atunci cand Big Brother, autoritatea centrala, devine irelevanta, iar oamenii se autoguverneaza in mod descentralizat.

Daca doresti, incearca sa citesti The Satoshi Revolution. Este tradusa integral de mine. Iti va raspunde la multe din intrebarile pe care le ai, crede-ma.
newbie
Activity: 2
Merit: 0
Quote
Cred ca daca se straduie, pot face asta. Nu stiu insa si daca sunt interesati inca. Asta pentru partea cu carduri crypto de la crypto.com si Binance. La Revolut este mai periculos, din doua motive: 1. Revolut lucreaza cu IBAN-uri de Libra Bank, deci celor de la ANAF le-ar fi mult mai usor sa urmareasca tranzactiile; si 2. cu Revolut nu detii crypto. Nu stiu de ce ai apelat la Revolut, insa daca ai facut-o pentru a detine crypto, sa stii ca nu detii. Platforma lor nu permite detinerea de crypto, ci doar de CFD-uri. Adica iluzia ca ai detine crypto, insa de fapt nu detii. Explicatia e simpla: nu ai portofel crypto, nu ai chei publice, nu ai chei private, nu poti trimite acel crypto din Revolut intr-un alt portofel crypto, deci nu detii crypto Smiley


Clar, intr-un final iti pot lua urma orice ai face din moment ce ti-ai dat datele personale, dar merg pe premisa ca atat timp cat banii aia multi nu ajung in conturi bancare, nu are nimeni ce sa iti faca sau ce sa dovedeasca.
Din ce stiu Revolut-ul a "cumparat" de la LIBRA BANK conturile de RO, iar Libra nu poate furniza datele clientilor deoarece clientii sunt ai Revolutului, iar datele despre ei trebuiesc cerute la Revolut. In momentul de fata, conform declaratiilor din presa, ANAF-ul, cel putin pentru moment, nu poate bloca conturile clientilor REVOLUT, fie ca sunt in lei, euro, dolari, lire sau oricare alta moneda. LINK
De subliniat faptul ca doar contul de lei este asociat bancii LIBRA, restul conturilor sunt in afara. Eu trimit bani din ING in REVOLUT, dupa care ii schimb in valuta (acestia trecand automat in alt cont) si de acolo ii trimit in exchangeuri.
Iar Revolut-ul nu il folosesc pentru crypto. Comisioanele sunt enorme si, asa cum ai precizat anterior, cryptovalutele nu iti apartin..



Quote
Daca nu iti dai datele la o firma din Romania nu inseamna ca esti "mai in siguranta" dandu-ti datele personale la o companie straina... Retine: datele personale le primesti la nastere si ele raman personale doar pana le dezvalui o data. Apoi, indiferent ce ai face, ele nu mai raman private, odata dezvaluite... Aici poti citi mai multe despre pericolele asociate cu predarea datelor personale: De ce procesul KYC este unul deosebit de periculos – și inutil.

Il citisem. La nivel mondial, se fac multi bani cu datele personale ale tuturor clientilor inregistrati pentru carduri/abonamente/credite, etc si sunt folosite in foarte multe scopuri mai putin bune. Mi se pare imposibil sa nu iti ajunga datele personale pe dark web...


Quote
- Bitcoin nu a fost conceput pentru a lucra in simbioza cu bancile si exchange-urile, ci pentru a elimina intermediarii. Bancile si exchange-urile sunt exact acei intermediari de care Satoshi a dorit sa ne scape pe toti. Tu, apeland la ei, ii ajuti pe acesti intermediari sa centralizeze ceva ce a fost nascut a fi descentralizat; ii ajuti sa faca si mai mult rau; ii ajuti sa iti faca chiar tie rau.

Aici am atatea intrebari, mi-ar placea sa stau candva de vorba cu cineva care sa ma faca sa inteleg mai multe. Dupa ce am citit ceea ce ai scris, prima intrebare pe care mi-am pus-o a fost: Bun, si cum fac eu rost, in viitor, de bitcoin fara a folosi fiat? apoi  Cum voi putea sa ii inmultesc/castig astfel incat sa fac tranzactii fara parti terte? Am multe intrebari, dar acestea doua imi vin primele in minte atunci cand este adusa in discutie afirmatia de mai sus.


Quote
Inteleg ca lucrezi cu tranzactii dese si vrei sa eviti transferurile peer-to-peer si ATM-urile.

In acest caz nu pot decat sa iti sugerez sa incerci sa folosesti un exchange descentralizat, daca crezi ca te-ar ajuta. Astfel de exchange-uri sunt HodlHodl, Bisq sau LocalCryptos. Poate iti ofera ceea ce ai nevoie, fara a te mai expune la toate riscurile de mai sus...


Am mai auzit de astfel de exchangeuri, dar nu stiu de ce nu imi inspira incredere. Sincer, nu am citit despre ele si nu stiu mai nimic. Parca nu imi lasa impresia de siguranta. Nu ca cele centralizate ar fi mai presus..
La cunostintele actuale, am incredere in exchangeurile centralizate precum Binance sau Crypto (doar pe astea le folosesc si nu vreau sa ma intind mai mult) deoarece sunt utilizate de sute de mii, poate milioane de utilizatori, iar securitatea este extrem de puternica. Cel putin Binance nu a fost compromis niciodata. Cele descentralizate imi lasa impresia unei slabe securitati, de aici si teama de a le folosi.


Quote
Ca idee, daca ai o suma mare de crypto, poti folosi si un portofel cu exchange anonim incorporat, cum ar fi Jaxx: iti transferi acolo ce fonduri ai si apoi jonglezi (pentru preschimbare dintr-o moneda in alta) din exchange-ul incorporat. Jaxx permite preschimbari anonime in aplicatie cu ajutorul exchange-ului Changelly.

Nu stiu ce este, dar voi citi despre el. Totusi, este creat de cineva, in el iti tii banii, si, la fel ca la orice exista riscul de a fi compromis. Din ce mi-ai explicat, la exchangeurile necentralizate si la acest portofel ai avantajul ca esti complet anonim, asta neinsemnand neparat ca nu exista riscul de a-ti pierde banii in urma unui atac.
Fiind la inceput nu diger informatia chiar cum trebuie si mi se pare putin suspec si riscant tot ce NU implica o terta parte, pentru ca, stim cu totii, avem o oarecare siguranta atunci cand stii ca poti trage la raspundere pe cineva pentru banii sau bunurile tale...
Pentru sume mari folosesc Ledger. Ceva mai sigur decat acest portofel nu cred ca exista.

Multumesc pentru timpul si rabdarea acordata.

legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Foarte multe articole si explicatii pertinente alaturi de dovezi catre surse externe au fost oferite de GazetaBitcoin si 20kevin20. O treaba excelenta, iar eu, personal, tin sa va multumesc!

Multumim si noi pentru aprecieri Smiley

In primul rand vreau sa subliniez ca am incercat sa evit exchangeurile romanesti pentru simplul fapt ca nu vreau sa imi trimita datele catre diferite structuri din Romania. In momentul de fata am folosesc doua platforme de crypto si anume: crypto.com si binance.

Daca nu iti dai datele la o firma din Romania nu inseamna ca esti "mai in siguranta" dandu-ti datele personale la o companie straina... Retine: datele personale le primesti la nastere si ele raman personale doar pana le dezvalui o data. Apoi, indiferent ce ai face, ele nu mai raman private, odata dezvaluite... Aici poti citi mai multe despre pericolele asociate cu predarea datelor personale: De ce procesul KYC este unul deosebit de periculos – și inutil.

Pe ambele platforme am carduri fizice cu care pot cumpara online sau direct din magazine. Intrebarea mea este: Poate o institutie ca ANAF sa ia urma utilizatorului ce a folosit carduri crypto in Romania?
Am citit ca, la un moment dat, ANAF poate trimite solicitari externe la institutiile unde detii carduri si faci conversii cu cripto, dar pana acolo e cale lunga. LA fel si cu REVOLUT-ul.

Cred ca daca se straduie, pot face asta. Nu stiu insa si daca sunt interesati inca. Asta pentru partea cu carduri crypto de la crypto.com si Binance. La Revolut este mai periculos, din doua motive: 1. Revolut lucreaza cu IBAN-uri de Libra Bank, deci celor de la ANAF le-ar fi mult mai usor sa urmareasca tranzactiile; si 2. cu Revolut nu detii crypto. Nu stiu de ce ai apelat la Revolut, insa daca ai facut-o pentru a detine crypto, sa stii ca nu detii. Platforma lor nu permite detinerea de crypto, ci doar de CFD-uri. Adica iluzia ca ai detine crypto, insa de fapt nu detii. Explicatia e simpla: nu ai portofel crypto, nu ai chei publice, nu ai chei private, nu poti trimite acel crypto din Revolut intr-un alt portofel crypto, deci nu detii crypto Smiley

Mai pe scurt, transfer bani din ING si REVOLUT in exchangeurile respective. Cumpar crypto, iar la nevoie il cheltuiesc cu ajutorul cardurilor de la Binance si Crypto.com, in ideea ca sunt acoperit intr-o oarecare masura. Exista siguranta in ceea ce fac sau exista ceva mai bun decat ceea ce fac acum? (exceptand cumpararea si vanzarea face to face sau la/de la/ prin bancomate crypto) deoarece este complicat pentru mine din moment ce cumpar si vand constant.

Nu am lucrat pana acum cu carduri crypto, sincer sa fiu, intrucat m-am ferit sa imi expun datele personale la vreun exchange, indiferent ca ar fi local sau international, deci nu iti pot da un raspuns precis la intrebarea ta.

Ce iti pot spune precis insa este ca:

- ANAF iti poate urmari cu siguranta tranzactiile din Revolut, deoarece Revolut lucreaza cu IBAN-uri romanesti.
- Bitcoin nu a fost conceput pentru a lucra in simbioza cu bancile si exchange-urile, ci pentru a elimina intermediarii. Bancile si exchange-urile sunt exact acei intermediari de care Satoshi a dorit sa ne scape pe toti. Tu, apeland la ei, ii ajuti pe acesti intermediari sa centralizeze ceva ce a fost nascut a fi descentralizat; ii ajuti sa faca si mai mult rau; ii ajuti sa iti faca chiar tie rau.
- foarte multe au fost cazurile in care bancile au blocat conturile, fortand oamenii sa justifice provenienta banilor; cazurile in care au sesizat Oficiul de Spalare a Banilor; cazuri in care au blocat tranzactiile.
- foarte multe au fost si cazurile in care exchange-urile, chiar cele de renume, au fost sparte de hackeri; sau au blocat abuziv conturile; sau au fugit cu banii clientilor; sau au vandut datele personale ale clientilor; sau au dat clientii pe mana statului (aici vei citi despre cazul in care Coinbase a dat clientii pe mana IRS-ului - de retinut a mai facut-o si ulterior; aici vei citi despre cazul cand Coinbase a fost prins ca vindea datele personale ale clientilor).
- "colaborarea" (si pun intre ghilimele intrucat aceasta operatiune tie de fapt nu iti aduce niciun beneficiu, ci doar deservicii) cu un exchange centralizat te poate priva oricand de banii tai, intrucat nu ii detii tu, ci exchange-ul. Neavand acces la cheile private, tu de fapt nu esti posesorul legal al banilor. Pana si o instanta de judecata a spus recent acest lucru. Cu alte cuvinte, lucrand cu un exchange centralizat, tu iti dai banii pe mana unor straini care pot face ce vor cu ei. Trist si ironic in acelasi timp, aproape acelasi lucru e valabil si pentru "colaborarea" cu bancile, unde dispui de banii tai nu dupa bunul plac, ci dupa bunul plac al bancii, care iti poate ingheta oricand contul sau te pune sa dai cu subsemnatul in fata ei, sau chiar si in fata legii uneori.



Inteleg ca lucrezi cu tranzactii dese si vrei sa eviti transferurile peer-to-peer si ATM-urile.

In acest caz nu pot decat sa iti sugerez sa incerci sa folosesti un exchange descentralizat, daca crezi ca te-ar ajuta. Astfel de exchange-uri sunt HodlHodl, Bisq sau LocalCryptos. Poate iti ofera ceea ce ai nevoie, fara a te mai expune la toate riscurile de mai sus...

Ca idee, daca ai o suma mare de crypto, poti folosi si un portofel cu exchange anonim incorporat, cum ar fi Jaxx: iti transferi acolo ce fonduri ai si apoi jonglezi (pentru preschimbare dintr-o moneda in alta) din exchange-ul incorporat. Jaxx permite preschimbari anonime in aplicatie cu ajutorul exchange-ului Changelly.
newbie
Activity: 2
Merit: 0
Salutare tuturor,
De aproximativ o saptamana tot citesc articole cateva ore pe zi de pe acest forum. Este o sursa foarte buna de informatii pentru mine, care ma aflu la inceput in aceasta lume crypto. Foarte multe articole si explicatii pertinente alaturi de dovezi catre surse externe au fost oferite de GazetaBitcoin si 20kevin20. O treaba excelenta, iar eu, personal, tin sa va multumesc!

In momentul de fata sunt destul de capiu la cat am citit si imi cer scuze daca raspunsul la intrebarea mea se afla aici pe site, dar, personal, nu am gasit.
In primul rand vreau sa subliniez ca am incercat sa evit exchangeurile romanesti pentru simplul fapt ca nu vreau sa imi trimita datele catre diferite structuri din Romania. In momentul de fata am folosesc doua platforme de crypto si anume: crypto.com si binance. Pe ambele platforme am carduri fizice cu care pot cumpara online sau direct din magazine. Intrebarea mea este: Poate o institutie ca ANAF sa ia urma utilizatorului ce a folosit carduri crypto in Romania?
Am citit ca, la un moment dat, ANAF poate trimite solicitari externe la institutiile unde detii carduri si faci conversii cu cripto, dar pana acolo e cale lunga. LA fel si cu REVOLUT-ul.

Mai pe scurt, transfer bani din ING si REVOLUT in exchangeurile respective. Cumpar crypto, iar la nevoie il cheltuiesc cu ajutorul cardurilor de la Binance si Crypto.com, in ideea ca sunt acoperit intr-o oarecare masura. Exista siguranta in ceea ce fac sau exista ceva mai bun decat ceea ce fac acum? (exceptand cumpararea si vanzarea face to face sau la/de la/ prin bancomate crypto) deoarece este complicat pentru mine din moment ce cumpar si vand constant.

Multumes.
full member
Activity: 459
Merit: 104
Bancile din Romania sunt o gluma proasta, acum 2 ani un politist a intrat la CEC bank spunandu-i fetei de la ghiseu: vezi ca am si eu 362 de mii le lei in cont. Prima data fata a zis nu, apoi i s-a facut frica si a zis: da asa este, banii sunt aici.

Guvernul Romaniei habar nu are ce este acela Bitcoin si nici cum a fost facut. ANAF-ul este o inventie de speriat care nu face nici o treaba. Guvernul mai bine s-ar uita la cum fura Politia Romana de la ceilalti oameni, cum le sparg usile la case si apartamente si intra cu forta peste ei.

Daca Chinezii sau Rusii aud de ce se intampla in Romania sa te tii distractie.
legendary
Activity: 1134
Merit: 1598
Degeaba fugi in alta tara in speranta ca ocolesti impozitarea daca lucrezi tot cu bancile. Bancile din alte tari mai "prietenoase" cu siguranta au, in mare parte, cel putin o legatura fie cu bancile noastre, fie cu cel putin o autoritate din tara noastra, fie ambele. Totusi, daca doresti sa continui pe ideea de a iti deschide cont la o banca din alta tara, mare atentie sa fie si banca prietenoasa cu cryptomonedele - nu doar statul tarii respective!

Daca doresti sa scapi de impozitare intr-un mod legal, scapa-te de obligatiile de stat din Romania si "muta-te" cu ele intr-o tara mai prietenoasa. In Germania, nu mai exista impozitare daca ai tinut crypto in portofel 1 an de zile neatinsi. Daca lucrezi in continuare cu bancile si incerci sa ocolesti deschizandu-ti conturi in occident, e tot un fel de evaziune fiscala si odata ce informatia ajunge aici, cum s-ar zice.. ai dat de belea!



@Rizzrack am un sentiment ca au avut demult acces, dar abia acum devine oficial.
copper member
Activity: 783
Merit: 710
Defend Bitcoin and its PoW: bitcoincleanup.com
De maine ANAF va avea acces la conturile bancare pentru persoane fizice si juridice, urmarind mai toate tranzactiile si beneficiarii acestora
https://www.zf.ro/fiscalitate/de-luni-11-ianuarie-anaf-are-acces-la-conturile-din-banci-ale-19858574
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
1. Din ultimele informatii aparute referitoare la impozitul pe tranzactii cu cryptomonede, trebuie platit impozitul de 10%, iar daca suma depaseste intr-un an 12 salarii minime brute se mai plateste suplimentar si CASS (aceasta este o suma fixa 2676ron pt 2020 sau este procent din totalul sumei impozitabile?). Ex: la un profit de 40.000ron, se plateste 10% plus 2676ron sau 10% impozit si 10% CASS, rezultand un procent de 19% din profit? (impozitul calculanduse dupa scaderea contributiei pt CASS).

Suma nu este fixa, ci 10% din total, daca acel total depaseste 12 salarii minime brute pe economie. Trebuie insa sa platestisi CAS 25%, nu doar CASS, daca respectivul profit depaseste 12 salarii minime brute pe economie. Subiectul a mai fost discutat anterior; revin cu un citat si cu adaugiri referitoare si la CAS.

Mai multe lamuriri pentru CASS (care, de asemenea, trebuie platit daca obtii venituri mai mari decat echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie):

Conform gestiunepfa.ro (nu am mai stat sa caut exact coprul de lege, insa si acolo scrie acelasi lucru)

Quote
Nu fac obiectul acestei lucrari veniturile din salarii si asimiliate salariilor, pentru care platitorul de venit este obligat la calculul, declararea si plata contributiei de sanatate

[...]

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse si/sau alte categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.

[...]

Contribuabilii care estimeaza un venit cumulat mai mare de 12 salarii brute si sunt obligati la plata CASS. Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.



Cu alte cuvinte: platesti impozit de 10% la profitul obtinut (peste sume de 600 lei pe an); platesti CAS la sume obtinute care depasesc echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie; (daca nu esti angajat) platesti si CASS, daca ai obtinut sume mai mari decat echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie.

Referitor la obligativitatea platii cotei CAS de 25%, ANAF ne lumineaza (situatia e identica cu cea referitoare la CASS):

2. Cat este impozitul daca scoti profitul dintr-un SRL sau PFA, este complicat? se merita?

Cota de impozitare este de 10%, unica in toata tara.

3. Cumpararea de bunuri direct cu crypto (ex: PC Garage) sau alte magazine, nu se impoziteaza? Sunt informatii oficiale in acest sens?

Se impoziteaza, daca obtii profit (vezi postarile 67-80 din acest topic). Initial credeam ca nu se impoziteaza, insa am ajuns, impreuna cu kevin si NeuroticFish, la concluzia rationala ca si aceste achizitii se impoziteaza de fapt (si, din pacate, de drept).

4. Anumite tari sunt mai "prietenoase" cu convertirea crypto in fiat, ex: Germania, Elvetia, Portugalia. Ce trebuie declarat daca tranzactia are loc in alta tara, prin intemediul unei banci locale?
ex: retragi cash din bancomat local de pe carduri de crypto (Binance, Swipe, CRO) care nu au conturi in RO

Nu cunosc legislatia altei tari.

5. Daca  se achizitioneaza un produs din afara tarii direct cu crypto (ex: o masina sh) mai intra sub incidenta achitarii impozitului pe profit in RO?

Da, daca obligatiile tale de plata sunt in Romania. Daca obligatiile tale de plata sunt in Spania, atunci vei plati fiscului de acolo.
newbie
Activity: 1
Merit: 0
Salut,

Am cateva intrebari referitoare la convertirea crypto in fiat sau bunuri:

1. Din ultimele informatii aparute referitoare la impozitul pe tranzactii cu cryptomonede, trebuie platit impozitul de 10%, iar daca suma depaseste intr-un an 12 salarii minime brute se mai plateste suplimentar si CASS (aceasta este o suma fixa 2676ron pt 2020 sau este procent din totalul sumei impozitabile?). Ex: la un profit de 40.000ron, se plateste 10% plus 2676ron sau 10% impozit si 10% CASS, rezultand un procent de 19% din profit? (impozitul calculanduse dupa scaderea contributiei pt CASS).

2. Cat este impozitul daca scoti profitul dintr-un SRL sau PFA, este complicat? se merita?

3. Cumpararea de bunuri direct cu crypto (ex: PC Garage) sau alte magazine, nu se impoziteaza? Sunt informatii oficiale in acest sens?

4. Anumite tari sunt mai "prietenoase" cu convertirea crypto in fiat, ex: Germania, Elvetia, Portugalia. Ce trebuie declarat daca tranzactia are loc in alta tara, prin intemediul unei banci locale?
ex: retragi cash din bancomat local de pe carduri de crypto (Binance, Swipe, CRO) care nu au conturi in RO

5. Daca  se achizitioneaza un produs din afara tarii direct cu crypto (ex: o masina sh) mai intra sub incidenta achitarii impozitului pe profit in RO?

Multumesc.
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Nu am mai folosit de 2 ani aplicatiile si nu mai stiu exact cronologia sa transfer bani din cont in kraken si apoi pe bittrex. Si care ar fi varianta cea mai ieftina? (sepa parca).

Eu unul habar n-am care e varianta mai ieftina, intrucat nu am folosit (in veci) un exchange centralizat si nici nu voi folosi (tot in veci). Dar, pentru curiozitatea mea personala:

(1) Tu mai intai intrebi in acest topic despre cum sa folosesti Bitcoin anonim, dar apoi din postarea de mai sus rezulta ca vrei sa il folosesti tot fiind expus, prin predarea datelor personale. De ce? Lol.
(2) De ce ai vrea sa muti niste bani dintr-un exchange centralizat in alt exchange centralizat? Care e diferenta intre Kraken si Bittrex? Nu e nici macar ca si cum ai da mere pe pere. E ca si cum ai da mere pe alte mere, identice.
newbie
Activity: 7
Merit: 0
Stiu ca sunt offtopic, dar am nevoie de putin ajutor. Nu am mai folosit de 2 ani aplicatiile si nu mai stiu exact cronologia sa transfer bani din cont in kraken si apoi pe bittrex. Si care ar fi varianta cea mai ieftina? (sepa parca). Daca cineva are putin timp un mesaj pe privat cu nr de tel sau skype, telegram...etc. Multumesc anticipat.
legendary
Activity: 1134
Merit: 1598
Nu eram la curent cu articolul acela de pe avocatnet... Insa, ca idee, nu trebuie luat de bun tot ce scrie acolo. Nu toate articolele sunt scrise de avocati sau de oameni experti in Drept. Unele articole sunt scrise de editorialisti, care pot avea sau nu cunostinte juridice. Daca au, acestea pot fi sau nu precare. In principiu eu gandesc ca daca nu este specificat in corpul legii nimic in acest sens, atunci nu se aplica impozitarea si pentru sumele platite cu BTC pentru achizitia de bunuri. Nu sunt expert in Drept, insa am cunostinte in domeniu mai multe decat omul obisnuit. Nu vreau sa spun ca "sunt sigur de ce zic in acest caz", insa din moment ce nu exista specificatie in lege, cum ar putea exista o asemenea impozitare...?
E drept ce spui; eu as fi curios (si am sa incerc sa aflu) daca la aur sau alte metale pretioase exista specificata in lege impozitarea pentru achizitia de bunuri si, daca nu, atunci ar fi interesant sa aflu daca exista cazuri in care o persoana a avut probleme cu statul pentru astfel de tranzactii. Fiind metale pretioase, cred ca e mai mult probabil sa fie astfel de incidente decat cu BTC.

Oricum, problema nu cred ca este neaparat faptul ca ai cumparat ieftin si ai vandut scump pentru ca e putin greu sa dovedesti asta, dar te poti astepta oricand sa fi intrebat de unde ai bunurile respective. Cu siguranta ca iti poti cumpara lejer un Alienware fara sa fi intrebat ce si cum, insa daca ajungi sa cumperi bunuri mai "expuse" precum masini sau imobile, e cam usor sa o dai cotita.

In prima faza nu m-am gandit la un aspect... Evident ca statul va sti, daca ai cont de client la PC Garage. Dar daca nu ai si te duci direct la receptie si cumperi ceva cu BTC? In cazul acesta nu mai exista corelatie intre contul de pe PC Garage (care nu exista) si portofel. La datele de pe factura le poti spune sa treaca ceva fictiv - Ion Ion. Daca pe factura aceea apare doar un Ion Ion si o adresa de portofel, cred ca nu te poate gasi nimeni. Desigur, asta in eventualitatea in care nu ai folosit acea adresa pentru a face plati catre exchange-uri (romanesti, cel putin).
Iti dai seama ca daca te intereseaza sa scapi de ei, procedezi astfel. Mai nasol e faptul ca e cam greu sa gasesti magazine care sa accepte BTC (si sa vanda si ceea ce te intereseaza) in proximitatea orasului tau, deci e mult mai la indemana sa comanzi online. Oricum, avand in vedere ca ATM-urile incep sa nu prea mai mearga fiind scoase cam dubios de des din functiune in ultimul timp si incep sa se perceapa taxe pentru plati ramburs, online-ul va fi la ordinea zilei pentru toata lumea curand, iar rambursul (unde macar poti folosi date fictive in afara de adresa, ceea ce e cu siguranta mai bine decat deloc) va fi ceva neobisnuit. Smiley
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Contrastul dintre ceea ce spui tu si ceea ce spune avocatnet este destul de interesant. Nu e prima oara cand avocatnet spune ca "Taxarea criptomonedelor intervine doar dacă acele instrumente sunt transformate în bani sau sunt folosite pentru cumpărarea de alte produse sau servicii.". De aici am si auzit, de altfel, ideea cu bunurile si impozitarea.

Probabil ca este o lege interpretabila cu care te poti inca "juca". Problema e cand statul incepe sa se joace cu aceeasi lege, pentru ca atunci cuvintele omului de rand nu prea mai au putere.

Nu eram la curent cu articolul acela de pe avocatnet... Insa, ca idee, nu trebuie luat de bun tot ce scrie acolo. Nu toate articolele sunt scrise de avocati sau de oameni experti in Drept. Unele articole sunt scrise de editorialisti, care pot avea sau nu cunostinte juridice. Daca au, acestea pot fi sau nu precare. In principiu eu gandesc ca daca nu este specificat in corpul legii nimic in acest sens, atunci nu se aplica impozitarea si pentru sumele platite cu BTC pentru achizitia de bunuri. Nu sunt expert in Drept, insa am cunostinte in domeniu mai multe decat omul obisnuit. Nu vreau sa spun ca "sunt sigur de ce zic in acest caz", insa din moment ce nu exista specificatie in lege, cum ar putea exista o asemenea impozitare...?


Daca am ales plata cu Bitcoin si statul analizeaza compania PCGarage, am dubii referitoare la ideea ca statul nu va sti ca am platit cu BTC.

Clar ca statuls va sti. Si e o informatie pe care poate ca o va folosi.

In prima faza nu m-am gandit la un aspect... Evident ca statul va sti, daca ai cont de client la PC Garage. Dar daca nu ai si te duci direct la receptie si cumperi ceva cu BTC? In cazul acesta nu mai exista corelatie intre contul de pe PC Garage (care nu exista) si portofel. La datele de pe factura le poti spune sa treaca ceva fictiv - Ion Ion. Daca pe factura aceea apare doar un Ion Ion si o adresa de portofel, cred ca nu te poate gasi nimeni. Desigur, asta in eventualitatea in care nu ai folosit acea adresa pentru a face plati catre exchange-uri (romanesti, cel putin).

Nu stiu daca proiectul de lege pentru evaziunea fiscala mai mica de 50.000 RON inca mai este la stadiul de proiect sau s-a avansat cu el

Cred ca a avansat un pic si s-au modificat si conditiile Smiley

Dupa cum era probabil de asteptat, atat statul cat si (mai ales) institutiile tip bancile ne considera drept criminali/diavoli din start. In situatia noastra se merge mai mult pe ideea de prezumtia de vinovatie decat pe cea de nevinovatie.

Regulamentar /s Desi incalca articole din Constitutie, asa se procedeaza pentru anumite spete, crypto fiind inclus. Prezumtia de vinovatie primeaza.
legendary
Activity: 1134
Merit: 1598
Clar ca statuls va sti. Si e o informatie pe care poate ca o va folosi.
Dar am dubii ca ii va pasa prea mult, cel putin in prima faza. Nu cred ca multi arunca Bitcoin pe iPhone12, S20 sau alt asemenea gunoi la suprapret. Si atunci sumele sunt relativ mici, pot chiar sa stea sub limita aceea de ne-impozitare.
Asta inseamna mult de lucru fara sa fie clar ca prind pe cineva. Si au suficient de multi mari evazionisti de care sa le pese.
Bineinteles, cand cineva va sari calul, banuiesc ca nu va avea cum sa scape.
Nu stiu daca proiectul de lege pentru evaziunea fiscala mai mica de 50.000 RON inca mai este la stadiul de proiect sau s-a avansat cu el, insa in orice caz, cunosc cazuri reale in care statul le-a facut probleme imense unor persoane care au avut evaziuni fiscale pe care le-ai considera nesemnificative.

Avand in vedere felul in care statul nostru lucreaza, asteapta-te sa ai probleme pe cap si pentru o amarata de tranzactie de cateva sute de RON. E suficient sa gasesti un prost care sa aiba suficient timp si chef sa se tina de capul tau pentru asa ceva. De fapt, sincer sa fiu, cei cu cifre mari de evaziune fiscala in principiu sunt mai feriti decat noi pentru ca acolo unde e valiza de bani, de cele mai multe ori apar si relatiile si spaga.

Ideea e ca am vorbit cu cateva persoane care lucreaza la banca/stat si persoanele care se ocupa in orice fel cu criptomonedele sunt tinute sub supraveghere si analizate in detaliu, indiferent de sumele cu care lucreaza. Dupa cum era probabil de asteptat, atat statul cat si (mai ales) institutiile tip bancile ne considera drept criminali/diavoli din start. In situatia noastra se merge mai mult pe ideea de prezumtia de vinovatie decat pe cea de nevinovatie.
legendary
Activity: 3668
Merit: 6382
Looking for campaign manager? Contact icopress!
Legea 39/2019 este cea care explica impozitarea. Mai precis:

Multumesc, dar asta stiam. Nelamurirea mea este pe partea de plata directa cu crypto. Si aici sunt de acord cu Kevin: nu este clar acoperiata si lasa loc la interpretari. Nu este OK, dar cam asa-s legile pe la noi.

Daca am ales plata cu Bitcoin si statul analizeaza compania PCGarage, am dubii referitoare la ideea ca statul nu va sti ca am platit cu BTC.

Clar ca statuls va sti. Si e o informatie pe care poate ca o va folosi.
Dar am dubii ca ii va pasa prea mult, cel putin in prima faza. Nu cred ca multi arunca Bitcoin pe iPhone12, S20 sau alt asemenea gunoi la suprapret. Si atunci sumele sunt relativ mici, pot chiar sa stea sub limita aceea de ne-impozitare.
Asta inseamna mult de lucru fara sa fie clar ca prind pe cineva. Si au suficient de multi mari evazionisti de care sa le pese.
Bineinteles, cand cineva va sari calul, banuiesc ca nu va avea cum sa scape.
legendary
Activity: 1134
Merit: 1598
(1) Nu stiu ce ai declarat, dar legea s-a dat de anul trecut abia, si nu se aplica retroactiv. Cu alte cuvinte, anul acesta trebuia sa declari ce profit ai facut anul trecut plus ce estimari ai pentru 2020. In 2019 trebuia depusa o declaratie pentru profitul din 2018 plus ce estimai ca urma sa incasezi ca profit pana la finalul lui 2019. Sper ca nu ai declarat tot ce ti-ai amintit din ultimii 10 ani Smiley
Nu se aplica retroactiv pentru veniturile incasate inainte sa fie data legea, insa cred ca se aplica pentru monedele pe care inca le detin de multi ani de zile. Daca sa spunem ca as detine 1 BTC din 2012 si as vrea astazi sa il vand, cred ca se impoziteaza. Ideea pe care incercam sa o scot in evidenta este faptul ca, daca as vrea sa il vand, nu am nici cea mai mica idee care ar fi profitul din suma incasata.

(2) Pentru partea "Mi-ar fi extrem de greu mie sa iau din urma toate tranzactiile si sa le justific, d'apai statului": ca sfat, nu subestima niciodata adversarul.

(3) Actiunea ta - de apreciat in orice alta tara - s-ar putea rasfrange asupra ta aici.
Tocmai de aceea spuneam ca exista 2 variante: sa tii "ciocu' mic" sau sa declari, asteptand ca in orice moment sa sara statul pe tine... in oricare dintre cazuri.

Din fericire insa (pentru moment) asta nu se aplica inca. Explic imediat de ce. Statul analizeaza tranzactiile cu fiat, nu cu crypto. [..] daca nu ai lucrat cu bancile sau exchange-urile centralizate (adica daca nu ti-ai expus identitatea nicaieri), nu stie nimeni ca tu ti-ai alimentat portofelul tau privat cu BTC luat la 1$ sau la 1000$.
Nu stiu ce sa zic, sincer sa fiu. Nu spun ca nu ai dreptate, insa e destul de simplu ca statul sa afle de unde provin banii de indata ce PCGarage iti inregistreaza comanda ca fiind platita cu Bitcoin. Nu e ca si cum as fi ales sa platesc cu cardul si plateste, de fapt, in numele meu o parte terta careia ii vand BTC.

Daca am ales plata cu Bitcoin si statul analizeaza compania PCGarage, am dubii referitoare la ideea ca statul nu va sti ca am platit cu BTC. Eu nu mi-as face sperante prea mari ca astfel de comenzi nu sunt analizate. E vorba de MobilPay si PCGarage, ambele inregistrate in Romania. Si daca nu furnizeaza PCGarage informatii legate de modalitatea de plata a comenzii tale, tot exista MobilPay care (presupun, sau cel putin asa pare logic) leaga o plata BTC de numarul comenzii.

Statul nu percepe BTC ca pe o valuta si, ca urmare, nu o impoziteaza.
Contrastul dintre ceea ce spui tu si ceea ce spune avocatnet este destul de interesant. Nu e prima oara cand avocatnet spune ca "Taxarea criptomonedelor intervine doar dacă acele instrumente sunt transformate în bani sau sunt folosite pentru cumpărarea de alte produse sau servicii.". De aici am si auzit, de altfel, ideea cu bunurile si impozitarea.

Probabil ca este o lege interpretabila cu care te poti inca "juca". Problema e cand statul incepe sa se joace cu aceeasi lege, pentru ca atunci cuvintele omului de rand nu prea mai au putere.
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
In primul rand, n-am nici cea mai mica idee cat anume din portofoliul meu de azi este profit si cat e investitie. De cand sunt cu criptomonedele, am vrut sa las cat mai putine urme dupa mine. Am aruncat orice bonuri, am folosit e-mailuri si numere de telefon "de unica folosinta" etc. Astfel, trecutul meu e cam imposibil de analizat. Mi-ar fi extrem de greu mie sa iau din urma toate tranzactiile si sa le justific, d'apai statului.

[...]

 2. Am depus declaratia, insa acum ma tem ca m-am aruncat ca prostul in gura lupului deoarece orice intrebare si suspiciune nu va putea primi raspuns si justificare din partea mea

Pai si atunci...ce ai declarat? Ce ti-ai amintit...? De asemenea, aici as avea 3 idei de mentionat:

(1) Nu stiu ce ai declarat, dar legea s-a dat de anul trecut abia, si nu se aplica retroactiv. Cu alte cuvinte, anul acesta trebuia sa declari ce profit ai facut anul trecut plus ce estimari ai pentru 2020. In 2019 trebuia depusa o declaratie pentru profitul din 2018 plus ce estimai ca urma sa incasezi ca profit pana la finalul lui 2019. Sper ca nu ai declarat tot ce ti-ai amintit din ultimii 10 ani Smiley

(2) Pentru partea "Mi-ar fi extrem de greu mie sa iau din urma toate tranzactiile si sa le justific, d'apai statului": ca sfat, nu subestima niciodata adversarul. Cum spunea si SEK III (Samuel Edward III Konkin) in New Libertarian Manifesto (1980), "Our Enemy, The State" (recomand cu strasnicie citirea documentului). Ideea aici e sa nu subestimezi inteligenta unui adversar si, cu atat mai putin, foamea acestuia. De foame, oaia poate manca lupul - metaforic vorbind. Si inecatul se agata de un pai. Statul poate avea (sau nu) angajati inteligenti. Nu conteaza experienta in crypto - vezi cazul lui Ross Ulbricht. Dar si fara inteligenta, nevoia foamea il invata pe om. Guvernarea PSD a incaltat PNL-ul cu doua mari pietre de moara: dublarea alocatiilor si marirea pensiilor cu 40%. Ambele legi adoptate in era PSD (la cantecul de lebada al acestora), ambele promulgate, ambele nepuse in aplicare de PNL (din lipsa fondurilor), ambele contestate la Curtea Constitutionala de PNL, una dintre ele (cea a alocatiilor) primind unda verde de la CCR spre a fi totusi aplicata (si in continuare nu este aplicata lol) si a doua urmand, probabil, sa primeasca alta unda verde. Ceea ce baga in faliment guvernarea PNL. Ca urmare, anticipand dezastrul (intrucat e un dezastru ca un guvern sa nu aplice o lege organica aprobata de Parlament), guvernul a inceput sa incerce sa scoata bani din piatra seaca. Un prim pas a fost in primavara, in plina stare de urgenta, cand guvernul terminase de eradicat pandemia in Romania ( /s) si a modificat legea referitoare la criptomonede. Cum? Pai, simplu: exchange-urile nu mai pot functiona decat daca stau capra in fata statului daca predau statului benevol, fara a ajunge in tribunal, toate datele clientilor. Stiti discutiile cu Vlad Sas (mentionate in postarea de mai sus, nu le mai reiau).

Cum spuneam mai sus, foamea de bani naste ingeniozitate.

(3) Actiunea ta - de apreciat in orice alta tara - s-ar putea rasfrange asupra ta aici. Si asta deoarece in urma declaratiei, poate vei fi chemat la niste intrebari. Poate ca martor. Partea asta cu chemare ca martor e o noua moda la noi. Explic imediat de ce. Cand esti chemat la audieri ca martor nu poti refuza. Daca nu vii, esti adus cu forta. De asemenea, nu poti refuza sa dai marturie. Esti fortat de lege sa vorbesti. Atentie - ca martor. Ulterior, in multe dosare s-a schimbat statutul cetateanului din martor in inculpat. Ca inculpat ai dreptul la tacere. Ca e treaba procurorilor sa demonstreze ca esti vinovat. Dar vai... omul deja depusese marturie ca martor, ca era silit de lege... Si, uite asa, multi si-au dat singuri foc la valiza, marturisind ceva ca martori, ulterior declaratiile fiind folosite impotriva lor, ca inculpati. Smart move, right?

Pe de alta parte, ideea de a achizitiona anumite bunuri din profit poate sa pice destul de nasol. Daca ar fi sa dai comanda pe un site si sa platesti echivalentul a $100 in BTC, BTC pe care i-ai achizitionat in urma cu 5 ani cu $1, cred ca se considera tot o actiune impozitabila. Cum justifici toata treaba e partea a II-a. Acum daca luam acelasi exemplu pentru o masina, devine si mai naspa treaba. E totul cam cu curu'-n sus, fapt pentru care am stat departe de orice fel de metoda centralizata/online de a tranzactiona.

Din fericire insa (pentru moment) asta nu se aplica inca. Explic imediat de ce. Statul analizeaza tranzactiile cu fiat, nu cu crypto. Daca ai intrari in banca de la Kraken (deci crypto - fiat), esti pasibil de a fi "analizat". Pentru ca la intrarea respectiva din cont scrie ceva de genul ca ai preschimbat crypto cu fiat la Kraken. Tranzactiile din portofelul tau crypto in portofelul crypto al PC Garage nu sunt insa urmarite. Aici e urmarit PC Garage, care va schimba BTC cu RON, pentru a-i putea depune in casierie. La fel si daca cumperi o masina sau o casa cu BTC. Incasatorul va fi "analizat", daca va preschimba suma din crypto in fiat. Nu tu. Pentru ca daca nu ai lucrat cu bancile sau exchange-urile centralizate (adica daca nu ti-ai expus identitatea nicaieri), nu stie nimeni ca tu ti-ai alimentat portofelul tau privat cu BTC luat la 1$ sau la 1000$.

Cum spuneam mai sus, Statul nu percepe BTC ca pe o valuta si, ca urmare, nu o impoziteaza. Statul impoziteaza veniturile (profiturile, in cazul crypto) insa, indiferent de forma lor. Cu alte cuvinte: daca tu platesti cu frunze, nu ai nicio problema: frunza nu e recunoscuta ca moneda. Daca insa vinzi saci de frunze pe bani - si inregistrezi venituri, vei plati impozit. Dar nu pe frunzele propriu-zise, ci pe banii incasati pe ele.



In concluzie, nu cred ca exista cale de mijloc. Ori folosesti Bitcoin asa cum l-a gandit Sastoshi - anonim - ori il folosesti expunandu-te statului, ca Bitcoin Romania, Ro.exchange (ca tot vorbeam mai sus de Vlad Sas) etc. si platesti roate darile aferente. Dar sa maschezi o parte si sa dezvalui alta parte a tranzactiilor nu se poate. Mai devreme sau mai tarziu vor aparea "intrebari"... Pentru astfel de situatii, firmele au avocati. Omul de rand nu are, sau nu isi prmite sa plateasca avocati, de cele mai multe ori. Iar Bitcoin a fost creat pentru a elibera omul de rand de sub jugul statului...
legendary
Activity: 1134
Merit: 1598
Eu doar sper ca este asa.  Cheesy
Oricum, multumesc. Si cred ca acesta este raspunsul la intreabarea lui @ILoveMoney2018


PS. Ideea e ca asa poti "ascunde" profitul.
Totusi, sincer sa fiu, poate ca la sume mici e mai fie-treaca, insa la sume mari tot cred ca iti sare statul pe cap. E un mare du-te-vino cu toata treaba asta, si sincer imi da mari batai de cap.

In primul rand, n-am nici cea mai mica idee cat anume din portofoliul meu de azi este profit si cat e investitie. De cand sunt cu criptomonedele, am vrut sa las cat mai putine urme dupa mine. Am aruncat orice bonuri, am folosit e-mailuri si numere de telefon "de unica folosinta" etc. Astfel, trecutul meu e cam imposibil de analizat. Mi-ar fi extrem de greu mie sa iau din urma toate tranzactiile si sa le justific, d'apai statului.

Analiza trecutului meu crypto arata horror pentru oricine s-ar chinuii sa il analizeze. Nu vreau sa stiu de cate ori am trecut din BTC in sute de alte monede alternative si inapoi, prin zeci de exchange-uri, pe urma de cate ori am folosit mixere si exchange-uri decentralizate. Toate astea in decursul a aproape 10 ani de zile. E efectiv imposibil sa tin cont de tot, mai ales cand stiu ca acum cativa ani de zile raspunsul ANAF era ca monedele crypto nu sunt impozitabile deci nu aveam griji. Daca as face tranzactii cu bunuri, as avea 2 variante de temeri:
 1. Nu am declarat nimic deoarece nu stiu ce sa declar cu exactitate si ma tem ca statul afla de tranzactii
 2. Am depus declaratia, insa acum ma tem ca m-am aruncat ca prostul in gura lupului deoarece orice intrebare si suspiciune nu va putea primi raspuns si justificare din partea mea

Din acest motiv, am un mic sentiment ca statul nici macar nu se strofoaca prea mult sa afle cum sta treaba cu adresele noastre de BTC. E prea complicat sa se justifice costurile din partea lor, dar traim in Romania deci asteptati-va la orice. Gasesti un prost care sa se tina de capul tau si aia ti-a fost. Mai ales cand e vorba de "moneda preferata a criminalilor". Smiley

Pe de alta parte, ideea de a achizitiona anumite bunuri din profit poate sa pice destul de nasol. Daca ar fi sa dai comanda pe un site si sa platesti echivalentul a $100 in BTC, BTC pe care i-ai achizitionat in urma cu 5 ani cu $1, cred ca se considera tot o actiune impozitabila. Cum justifici toata treaba e partea a II-a. Acum daca luam acelasi exemplu pentru o masina, devine si mai naspa treaba. E totul cam cu curu'-n sus, fapt pentru care am stat departe de orice fel de metoda centralizata/online de a tranzactiona.
Pages:
Jump to: