Pages:
Author

Topic: İmamlara verilen para ekonomiyi çökertiyor mu ? (Read 1378 times)

jr. member
Activity: 350
Merit: 2
zaten ibadet yapan adamlara akedemisyen kadar para veriyorlar neredeyse. tabii ki bu durumun sorgulanması gerekir.
jr. member
Activity: 476
Merit: 2
valla imamların aldığı maaşlar da öyle az bir maaş değil asgari ücrete yapmıyorlar orada o işi sonuçta.
member
Activity: 683
Merit: 16
İmamlara çok yüksek ücret verilse evet doğru ekonomiye zararı olur ama imamlara verilen az ücret zaten harcamalarıyla ekonomiye geri dönüyor. Ve bu sayede işsizliğinde bir nebze önüne geçilmiş oluyor. Eyt var mesala para yok çok ağır yük denilerek emekli edilmiyorlar. Aslında ödenecek emekli maaşları ekonomiye geri akacak hem işsizliği azaltır hemde ekonomiyi canlandırıcak. Alacakları 1-2 bin lira maaşı yurtdışına çıkaracak değiller veya yastık altı yapmayacaklar harcama yapacaklar.
hero member
Activity: 910
Merit: 503
Çok daha hayati şeylere üç kuruş ödenek ayrılırken diyanete abartı bütçe ayrılmasından ve bu kadar imam mevcudiyetinden ben de memnun değilim açıkçası. Ancak iş imamlara ayrılan parayla bitmiyor ki, sıra buna gelene kadar ülke ekonomisini çökerten onlarca şeyden söz edebiliriz. Zihniyetler değişmediği sürece sağlam ve kalıcı bir refah düzeyine geçmemiz zor ne yazık ki.
jr. member
Activity: 462
Merit: 2
Gerekliliğini sorgulamadan önce imamlık rahiplik vb kurumların ne zamandan beri var olduğunu ve bunların devlet kontrolünde olmazsa neler olabileceğini araştırmak lazım.
hero member
Activity: 1008
Merit: 533
Ülkede en yüzbini bulan cami imamı olduğu söyleniyor ne kadar doğru bilmiyorum.Bu arkadaşlar ne yapıyor ? günlük 5 vakitte namaz kıldırıyor.Peki namaz kıldırmak için bu arkadaşlara gerek var mı ?
Tamam islam  dinine  yeni geçen bir millet olsak ilk bir kaç dönem bu imamlar işe yarar öğretmek vs açısından ama şuan cemaatten her gün 1 i kıldırsa veya her vakit kötü mü olur ? Vaazlarda,hutbelerde zaten tek bir yerden yapılıyor artık.Neden bu kadar para bu insanlara havadan dağıtılıyor anlamış değilim.Ekonomiyi rayına sokarız valla.

gerekli olup olmadığı da en az ekonomiyi çökertip çökertmediği kadar önemli. vatandaşın verdiği vergiler çoğunlukta olsalar, laik bir ülkede belli bir zümreye özel harcanıyorsa sistem çarpık demektir. İmamların maaş almasının dinen ne kadar doğru olduğu zaten ayrı bir tartışma konusu.
member
Activity: 574
Merit: 55
Şimdi hocam tabi ki o para bilim için, üretim için, teknoloji için harcansa daha iyi olacaktır. Lakin şöyle de bir durum var. Sadece Türkiye'de din adamlarına ödeme yapılıyor sanıyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Şu an güncel verileri bulamıyorum çıkıcam birazdan ama haftaya onları da eklemeye çalışırım. Eski haberlerden bir kaç örnek atıyorum;

Frasada Papazlara ödenen maaş mahkemelik oldu(2013): https://www.haberler.com/fransa-da-papazlara-odenen-maas-anayasa-mahkemesi-4332859-haberi/
Almanya'da bulunan bir kilise 2012 yılında devletten 460 m € destek aldı, bir de deli kazanç sağlamış: https://t24.com.tr/haber/almanyada-harcamalari-tartisilan-kilisenin-yillik-geliri-9-milyar-euro,242079

(Bulabilirsem hangi ülke, yıllık ne kadar ödenek ayırıyor bu işe bakacağım haftaya)

Anlatmak istediğim, bu paralar her yerde harcanıyorken eğer bazı ülkeler bu harcamaları yapmasına rağmen gelişiyor bazıları ise gelişemiyor ise bu daha çok insan kaynaklıdır. Oysa Almanya'daki örnekteki gibi verilen desteğin belki çoooook daha fazlası Turizm geliri ya da bağış olarak kaanılabilir. (Hoş bizde de bağış toplanıyordur da acaba nerelere gidiyordur. )

Selimiye'nin sadece belirli bir bölümünü ibadete açıp kalan kısmını Turizm için kullan(ücretli), aynı işlemi SultanAhmet için de yap. Bu ikisi Diyanetin yıllık masrafının yarısından fazlasını karşılamazsa hiç bişey bilmiyorum demektir.
jr. member
Activity: 476
Merit: 2
bu konunun savunucuları olması bu sorudan daha acı bir durum aslında. millet 500 sene önce kurtuldu kiliseden bizse hala camiye bağlıyız.
jr. member
Activity: 322
Merit: 1
baya baya post olayına dönmüş burası ama aralarda güzel, mantıklı konuşanların sayısı da oldukça yüksek.
jr. member
Activity: 420
Merit: 1
imam, muhtar.. valla düşündükçe ne boktan adamlara ne boktan paralar veriliyor diyerek hayıflanıyor insan.
jr. member
Activity: 448
Merit: 2
ya imam dediğimiz adam o pamuğu tıkamaya gelmek için bile para istiyor artık. varsın takmayıversin zaten ölmüşüz.
hero member
Activity: 1532
Merit: 560
Din'ler dünyada en çok para dönen sektörlerdir. En tepedeki Bill Gates'inden tut, köylüsüne kadar, kiliselere camilere gömüyorlar parayı. Şahsen bana imamın tek faydası öldükten sonra kıçıma tıkayacağı pamuk ki o saatten sonra ha pamuğum olmuş ha olmamış, ya da başkası sokmuş pek bir esprisi yok, gereksiz boş işler.
sr. member
Activity: 924
Merit: 251
Bu konuyu uzın zamandır görüyorum gereksiz bir konu olmuş ve anlam veremediğim bir şekilde uzun zamandır hit durumda. İmamlar ülkedeki öğretmen polis  memurlar vs vs içinde devede kulak kalır.
jr. member
Activity: 322
Merit: 2
çok saçma şekilde şu durumu savunanları görüyorum. sonra biz neden bu durumdayız diye sorgulamaya gerek kalmıyor zaten.
jr. member
Activity: 350
Merit: 2
merkezdeki muhtarlara zaten söyleyecek neredeyse hiçbir şey yok. yüzünü bile görmüyoruz onların da.
jr. member
Activity: 406
Merit: 1
adamlar işin bokunu çıkarmış imamı bile kutsallaştırmaya çalışıyor yok sevabı başka olurmuş falan. müstehak aslında sizin gibi embesillere.
legendary
Activity: 2254
Merit: 1446
alex
Quote
bu ülkede (hatta bu dünyada) yasayan herkes saygi duymak zorunda, mecbur yani.

sebep? sadece imam açısından değil diğer din adamları açısından da soruyorum. neden saygı duymak zorundayım? ben her canlıya saygı duyarım hatta telefonuma bile saygı duyuyorum ama birisinin sırf mesleğinden dolayı ona saygı duymamı beklemesi son derece saçma. yeni din değiştirmiş bir topluluk için bu dedikleriniz doğru eyvallah.

saygı duyarız ya da duymayız sorun "buna mecbur" olunması. insan atasına mecbur olarak saygı duyar.
legendary
Activity: 1218
Merit: 1291
kamu sektörü ciddi bir yük oluşturuyor bu bir gerçek. buna sadece imamlar olarak da yaklaşmamak gerekiyor.

Kamu sektörü ciddi bir yük oluşturmuyor tam tersine özel sektör beleşe işçi çalıştırıyor, hakkınızın yenmesine müsaade etmeyin.

eskiden azılı şekilde savunurdum bu görüşü ama iki tane az vasıflı siyasiye bile 58 bin liralık ikram faturasını görünce vazgeçtim.

Ülkenin ekmeğini onlar yiyiyor biz de trade yapmaktan ekonomist olduk, aq.

Ülkede imam polis öğretmen sayısına baktığımızda tamamına verilen para elbette yüksek olabilir yük olabilir ama sadece bir bölümünü konu etmek anlamsız geldi

Ben bugüne kadar dualarla ayakta duran tek bir ülke görmedim, benim oturduğum yerde aynı anda 5 yerden ezan okunuyor, camiler boş. Bu parayla kendine siyasi taraf elde etmekten başka bir şey değildir, vasıfsız insanların bir çoğu imam oldu din adamı olmak bu kadar kolay olmamalı, asıl din adamı olanlar yüksek puanlı olmalı. Din ve şeriat ile yönetilen ülkelere şu an Türk Kızılay'ı yardım gönderiyor, acınacak haldeler.

Günümüzde yaşadığımız ekonomik krizin nedenleri malesef bu kadar basit değil. Devletin her kurumunda önlenemez bir israf söz konusu. Gelirlerinizi arttıramıyorsanız, masraflarınızı azaltırsınız. Dünyanın en basit ekonomik kuralıdır bu. Devlet kurumlarının tamamında israftan uzaklaşılması gerekiyor, buna Diyanette dahil.

Hükümet israftan uzaklaşırsa taraftar kaybeder, ATM memurları denen bir şey var herifler her ay parasını çekiyor oyunu basıyor.

zaten bu dini dernek vakıf vs ne işe yarıyor anlamıyorum ben. belediyelerden yardım alıp kamuda yer işgal etmek tek işleri.

Amerikan destekli propaganda aracı, emperyalizme teslimiyet, oy deposu, başka örnek vermeme gerek var mı?
jr. member
Activity: 420
Merit: 1
kamu sektörü ciddi bir yük oluşturuyor bu bir gerçek. buna sadece imamlar olarak da yaklaşmamak gerekiyor.
jr. member
Activity: 406
Merit: 1
eskiden azılı şekilde savunurdum bu görüşü ama iki tane az vasıflı siyasiye bile 58 bin liralık ikram faturasını görünce vazgeçtim.
Pages:
Jump to: