Iako smo već ustanovili da na ovom forumu ima više starijih (zrelijih) članova ipak ima i dosta mladih neiskusnih koji vjerojatno nisu kupili ništa skuplje od novog modela nekog smartphonea.
Sve mi je jasno, međutim ekipa razglaba oko stvari, tipa pitati ce te od kuda ti zlato, pa kako od kuda mi, kupio sam sa BTC, zatim sam ga odma prodao, dobio sam cash
Država ne priznaje Bitcoin kao sredstvo plaćanja niti prihvaća da Bitcoin ima neku vrijednost (bar za sad). To ti je isto kao da kažeš prodao sam Mjesec za zlato. Imaš li vlasnički list za Mjesec da dokažeš da je tvoj? Isto tako možeš državi reći da si prodao maglu za zlato za koje si onda dobio keš.
i tko ce mene sad pitati, od kuda mi zlato i sta cu kome pravdati kad zlato nisam ni vidio ili sam ga vidio 5 sekundi. Ili pitaju "od kuda ti novac za kupovinu zlata", ni to mi nije jasno, ako kupujem sa BTC onda ni nemam novac, tako da ne znam tko ce me pitati od kud mi novac za kupovinu zlata.
Država ima svoje institucije koje prate sve financijske transfere pa tako i prodaju i kupovinu zlata. Porezna uprava će te pitati od kuda ti novac za kupovinu zlata. To što ti zlato nisi ni vidio državu ne zanima. Njih zanima dokumentacija 'crno na bijelo', a na tim papirima je TVOJ potpis i TVOJI podatci o kupnji i prodaji zlata za kune, eure ili neku drugu valutu.
Jedino sa kime mogu voditi ikakve razgovore vezane za kupovinu ili prodaju zlata je sama firma kod koje kupujem ili prodajem zlato
Firma kod koje kupuješ zlato te traži ovo:
"OPĆI UVJETI UGOVORA o trgovanju plemenitim kovinama
3.1.
Kako bi se omogućila
transparentnost, provjera, praćenje itd., kupac ponudu za kupnju, odnosno prodaju (narudžbu), uvijek daje u pisanom obliku, i to osobno (potpisuje narudžbu) u vrijeme rada trgovine, od ponedjeljka do petka, od 9:00 do 19:00 sati ili putem e-pošte, faksa, te putem sigurne internetske poveznice (internet trgovina) na internetskoj stranici tvrtke Moro,
www.moro.hr. Proizvode u „Internetskoj prodaji 24 sata“ možete naručiti preko internetske trgovine i izvan radnoga vremena društva Moro, i to svakoga dana od 00:00 – 24:00 sati, svih radnih i neradnih dana, osim ako tvrtka Moro ne odredi drukčije."
kakve oni imaju veze sa porezima i poreznom? Nikakve, osim mozda da napravis narudzbu od par kila zlata i više sa BTC, onda mogu baciti neku sumnju ili javiti poreznoj, ok taj i taj lik je kupio puno zlata, mozda bi ga trebali istraziti ili nesto, iako nezz jel to praksa. Ja sam siguran da MORO.si trlja dlanove, prakticki zlato ni ne dobijemo, nego platimo tipa 50 000 kn, on nam da 45 000 kn, znaci ekipa dobije 5000 kn za ništa
, dobije za to da ide nama u susret šta nudi prodaju zlata u BTC.
A ovo zadnje je toliko djetinjasto da ne želim ni komentirati.
E pa to je ok odgovor. Ja sam išao sarkastično i malo sam se šalio na one stvari koje sam pročitao ovdje, iako unio sam i dio istine, ali dobro nebitno. Ovo je normalan i legitiman odgovor. Na kojim postavljam pitanje dalje:
Kakva je situacija na kraju s podizanjem keša preko zlata? Koliko je to sigurno, da li postoje određene cifre do koje se može podizati bez da imamo problema itd? Da li netko zna? Koliko sam skuzio jako puno ljudi koristi moro.hr i zenska kad sam dosao prvi put tamo je bila zbunjena šta nisam odma trazio da me isplate, jer je rekla da je to kao praksa, da 99 od njih 100 trazi isplatu odma, a taj jedan dode kroz tjedan dana nazad i trazi cash. Isto tako, kad sam bio tamo zapisala je moje podatke osobne, OIB adresu i slicno, ono kaj piše na osobnoj.
E sad, jel ima netko šta pametno reći vezano uz to šta sam napisao iznad, do sad nismo dobili ni jednu korisnu/provjerenu informaciju vezano uz navedeno iznad. Do sad sam podizao novac 2 puta i planiram stati barem u narednih mjesec dana. Prvi put sam kupio/prodao 100g zlata, a drugi 80tak grama. Oko 40 000 kn sam digao.
Što se tiče:
"Država ne priznaje Bitcoin kao sredstvo plaćanja niti prihvaća da Bitcoin ima neku vrijednost (bar za sad). To ti je isto kao da kažeš prodao sam Mjesec za zlato. Imaš li vlasnički list za Mjesec da dokažeš da je tvoj? Isto tako možeš državi reći da si prodao maglu za zlato za koje si onda dobio keš."
Pa čekaj, imam račun i dokument na kojem piše da je plaćeno sa bitcoinom, kako sam onda platio ako nisam bitcoinom, dobio sam adresu njihovog walleta preko QR koda i uplatio im direkt bitcoin, znam da je to mutno ali nije baš tako da sam kupovao maglom, a i oni su službena firma i piše jasno da primaju bitcoin... Ali dobro nebitno, to bi trebalo nekog stručnjaka pitati šta se razumije u zakone ili šta već.
Nastojim biti oprezan sa tim svime i u procesu sam otvaranja firme / obrta i planiram skroz biti skroman još dulje vrijeme, htio bi smao da imam neku lovu sa strane ako za nešto zatreba od tekučih troškova, režija i sl. i trazim nesto sta je najjednostavnije. Kriptovalute su mi vec sad, a i biti ce nadalje full time job ali eto, htio sam nesto da imam za sigurnost, ništa previše.
Hvala na odgovoru