Sve ja to razumijem za manje iznose, ali kod mene su u pitanju puno veći iznosi.Po mogućnosti da barem platim što manji postotak poreza..ako ništa drugo..
Ako se radi o većim iznosima i strah te je da porezna ne utvrdi ne srazmjer prihoda i imovine a ne želiš sredstva potrošiti na lumpovanje i kur..
možda ti ne bi bilo loše obratiti se nekom poreznom savjetniku. Potroši 1000, 2000, 3000Kn na savjetovanje, ne žali platit dobrog savjetnika, vjerujem da će ti se isplatiti. Recimo ja bih se prvo raspitao u RRIFu, ili nekoj sličnoj specijaliziranoj tvrtki. Obično imaju vrhunski kadar ili vanjske suradnike za svako područje.
Ja sam koristio RRIFove savjetničke usluge nekoliko puta iz jednog drugog područja, tražio sam i njihovo pisano mišljenje i uvijek mi se isplatilo. Npr. jednom su mi predložili rješenje za koje ljudi u lokalno poreznoj upravi nisu ni čuli do tad da je moguće, no prestali su filozofirati i mudrovat kad sam im rekao tko mi je dao savjet kako da postupim, a kad sam još donio njihovo pisano mišljenje potpisano od poznatog autora koji inače piše literaturu iz tog područja, prići je bio kraj.
Hoću reći da kada si među prvima u nečemu krčiš put za sve, utireš praksu, tada iza tebe kao potpora mora stajati netko čije mišljenje respektiraju u poreznoj upravi.
Nekad ako ti se ne žuri nije loše čekati da netko drugi prokrči put.