Iz kojeg razloga mislis da je sve ovo sto se dogodilo oko FTXa/Alameda Researcha toliko gore od onoga sa Mt.Goxom?
Možda zato jer Trofo i većina nas tada nije znala ni za Bitcoin ni za MtGox (osim možda Sbogovac).
Mnogo više boli kad se nešto dogodi tebi, nego kad čitaš i slušaš o tome od drugih ljudi
Izgleda da ce jos jedna platforma staviti kljuc u bravu. Naime, BlockFi je obustavio sve withdrawale. Ono sto je zanimljivo je da su samo par sati prije obustavi objavili na twitteru da ce platforma nastaviti raditi bez ikakvih problema, valjda kupovanje vremena da odabrani izvuku lovu. Taj razvoj dogadjaja doduse nije cudo jer ih je jos ljetos FTX izvukao iz govana sa $250M.
RIP BlockFi.
Nije loše pogledati i sve ostale koji su ulazili u neko partnerstvo s njima, znam za Ledger, ali siguran sam da ih ima još i svi oni mogu imati probleme uskoro.
Pitao sam se zašto još nema Indexovca sa novim člancima o Bitcoinu ali evo njih sa najnovijim tekstom Branimira Perkovića... komentari su fantastični i Bitcoin je (opet) mrtav.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/novi-kaos-na-trzistu-kriptovaluta/2410255.aspx Ne samo Index, sada je FTX saga postala tema čak i na središnjem dnevniku Nove TV
I tamo se spominje potop kriptovaluta, pustili su snimke neke američke službenice da kriptovalute treba puno strože regulirati, a priliku da kaže što misli dobio je i nama dobro poznati Nikola Škorić iz Electrocoin-a.
On je naravno protiv strože regulacije jer kaže da stroža regulacija burzi u Americi ipak nije mogla spriječiti velike investicijske prevare poput slučaja Bernarda Madoffa ili Lehman Brothers i zato predlaže daljnju decentralizaciju.
Naravno, zaključak voditelja dnevnika je da sve to ipak treba bolje regulirati i zaštititi obične, neinformirane korisnike
ljudi moraju raditi DYOR. U kriptu si sam svoja banka. Moras istrazivati i raditi na sebi, a ne imati servirano. Ljude ne treba zastititi, to je samo njihova spika da mogu radit sto hoce.
Slažem se, ali većina ljudi jedva da razumije kako kripto funkcionira i kako otvoriti wallet.
Oni su negdje čuli da se na kriptu može zaraditi neka velika lova, ulože sve što imaju, kripto malo poraste a onda dođe veliki potop, sve kriptovalute padnu i naravno onda krene spika kako je sve to velika prevara, nikada više neću ulagati u kripto, kako sam se dao nagovoriti na tu glupost...
Oni koji prođu tu inicijalnu fazu i potrude se detaljno informirati, analizirati kripto tržište, prihvate inicijalni gubitak i nastave dalje s vremenom će postati ozbiljni kripto ulagači i početi zarađivati.
Ali realno, nije kripto za svakoga.
I u pravu si, ne možeš zaštititi ljude od njih samih, od ljudske gluposti i vjere da ćeš negdje uložiti neku lovu, ne raditi ništa i da će se kao magijom ta lova oploditi i za par mjeseci ćeš postati bogataš