Uvijek sam mislio da je ledger spor uređaj ali izgleda da je sve zbog usrane aplikacije. Ono kliknem send i imam progress bar dok on radi transakciju i treba mu bar pol minute.
Ne koristim Ledger Live za slanje bitcoina pa i ne znam detalje. Ali sam koristio i dalje koristim kod povremenih aktivnosti sa altovima i nisam imao problema.
Sad sam slao s electruma i zamisli čuda, kako autoriziram tako TX prođe na mrežu u istom djeliću sekunde.
Velika je razlika kad trošiš 1 UTXO u odnosu na to kad trošiš 20, 30, 40, itd. Ako si radio ikad konsolidaciju inputa preko Ledgera, onda je tu i Electrum spor. Treba svaki taj UTXO provjeriti i potpisati sa odgovarajučim privatnim ključem. A to može da potraje. Ali mislim da je Electrum ovaj proces značajno ubrzao u jednom od svojih zadnjih ažuriranja.
Da ne pričam o fine tuningu feejeva, replace by fee, bulk tx ili spend from koje inače redovito koristim a ledger live nema ništa koliko mi je poznato. Nisam baš ni istraživao.
Te coin control opcije su između ostalog razlog što preferiram Electrum a ne LL kad je BTC u pitanju. LL dozvoljava samo okrugle brojeve kad odabireš naknade. 1, 2, itd. Ali kod Electruma imaš 1, 1.1, 1.2... Ledger Live isto ima replace-by-fee i primitivan coin control koji ti dozvoljava da izabereš koje UTXO-e želiš potrošiti ali nije to ni blizu funkcionalnosti kakvu nudi Electrum.