Bitcoin je, uz to što je revolucionaran financijski mehanizam, isto i vrhunski psihološki test društva u kojem živimo.
Nudi nam se decentraliziran financijski sustav na dlanu a mi ćemo ga, nezadovoljni trenutnim bankarskim sustavima, staviti na raznorazne platforme koje su ništa drugo do moderne verzije tih istih prokletih banaka.
Moj BTC je na Electrumu, pa nek razmišljaju čiji je. Poslao ga je tamo cryptofrka s Bybita, Kucoina i Binancea, bez KYC-a. Na exchangeove je poslan s walleta od lika koji mi ne zna ni ime ni prezime, čisti cash deal.
I kako onda dokazati podrijetlo sredstava ako su se godinama ''kiselili'' na nekom digitalnom novčaniku?
Pa platis porez 10% joppd do 28.02. i gotovo, eto. Porijeklo je od bitcoina, zar ne? lol
Bilo bi super da je tako jednostavno ali zaboravio si gdje živimo.
Da, ako samo trguješ Bitcoinom onda važi sve ono što si prethodno rekao.
Međutim, ljudi stječu Bitcoin i na druge načine, osim trgovanja na burzama, recimo radom na konkretnim projektima gdje su plaćeni u Bitcoinu ili drugim kripto valutama.
Evo ti primjera signature kampanja.
Već sam osobno kontaktirao poreznu upravu za pojašnjenje (imaš i cijelu temu o tome) i odgovor je da se to smatra radom i da se svaka uplata Bitcoinom mora u roku od 8 dana prijaviti poreznoj kao drugi dohodak iz inozemstva i platiti porez na drugi dohodak, plus prirez a to je puno više od onih 10% koje ti spominješ, negdje 30- ak posto ako se dobro sjećam.
Dakle, ako je isplata sa signature kampanje svakih tjedan dana, svakih tjedan dana bi trebalo trčati u poreznu, predavati joppd obrazac i plaćati porez, Iako Bitcoini još nisu pretvoreni u kune ili drugu Fiat valutu.
Pri tome poreznu ne zanima što taj Bitcoin na početku godine može vrijediti 70 000$ a na kraju godine 16 000$ pa ako platiš porez od 30 i više posto na 70 000 na kraju godine, ako btc padne na 16 000 ti si u velikom gubitku i zapravo si više morao dati za porez nego što tvoj Bitcoin vrijedi.
A što tek reći za brojne shitcoine koji u međuvremenu mogu pasti na nulu?
Onda ti valjda ostaje da prijaviš porezni gubitak u poreznoj i proglasiš osobni bankrot lol
Razumiješ sada što je problem i zašto to gotovo nitko ne radi?
Nije problem ovdje ako se radi o manjim iznosima koje lako podigneš preko crypto kartice na bankomatu već ako se radi o velikim iznosima s kojima želiš kupiti kuću ili jahtu.