Kada već govorimo o Orvelovoj 1984, sjećam se da sam nedavno čitao da su u Kino već počeli uvoditi neki informatički sustav procjene pojedinaca (tzv društveni skor ili nešto slično), pa ako si zabilježen kao ''problematičan'' građanin zbog nekih napravljenih prekršaja, izjava u javnosti, pisanja po društvenim mrežama... taj informatički sustav ti daje lošiju ocjenu, i automatski si onemogućen da radiš u državnoj službi, odgajaš djecu, radiš u školi, dobiješ stipendiju za školovanje u inozemstvu, dobiješ veći kredit u banci...
Ima tome možda i pola godine kako mi je drug slao jedan YouTube video gdje onaj Semir Osmanagić koji tvrdi da je pronašao piramide u Bosni priča upravo o tome. Ne znam da li se je on pozivao na neke druge izvore ili je sve produkt njegove mašte ali bit priče je potpuna kontrola na tokovima novca, izbacivanje iz opticaja papirnih novčanica, i mogućnost "isključivanja" onih koji ne slušaju. Naravno da se to nacijama neće na taj način predstaviti.
Navodno je u raspravi na odborima jedan od prijedloga bio da se zabrani kripto rudarenje, ali srećom prijedlog nije prošao.
Ovaj put nije, ko zna kako će bit sljedeći put. Ne smiju se ni ratovi voditi. Pitajte Rusiju. Odmah budete osuđeni od strane cijelog svijeta. Pa onda pitajte Ameriku, i oni nikad nisu bili u ratu. Boje se osude međunarodne zajednice. Tako da nije bitno šta se radi nego ko to radi i kome. U ovom kontekstu bit će bitno ko će biti taj koji će predložiti zabranu rudarenja, kad i što...
Svaka država u svijetu po defaultu želi kontrolirati svoje građane, što misle, što rade, čime se bave, odakle im novac i gdje ga troše...
Što se tiče novca, zahvaljujući sivoj ekonomiji i posljednjih 25 godina Internetu građani su našli puno načina da izbjegnu nadzoru države i da zarađuju novce izvan kontrole ''bg brothera''.
S obzirom da Internet i digitalizaciju ne mogu zbjeći države će vrlo brzo (mislim da je to pitanje trenutka) uvesti digitalnu verziju novca, koja će postati obvezna za sve građane, i na taj način će dolaziti plaće, mirovina...
Naravno, digitalni novac neće izdavati komercijalne banke već središnje banke, a država će imati uvid u digitalne račune svih građana, i tako će moći u potpunosti kontrolirati sve tokove novca u državi.
Nakon toga očekujem da zakonski pokušaju zabraniti bitcoin i sve ostale kripto valute.