Kad smo već kod regulacija, jeste li
pročitali vijest da će korisnici Coinbase burze iz Kanade, Japana i Singapura morati za slanje kripta upisati podatke o primatelju? Glasnogovornik Coinbasea je rekao da poštuju zakone država u kojima posluju tako da je to očito zahtjev navedenih država. Ne znam samo što će se dogoditi ako korisnik prilikom slanja upiše izmišljene podatke.
U Kanadi će svatko tko šalje više od 1000 kanadskih dolara u kriptu morati upisati ime i (pretpostavljam poštansku) adresu primatelja, korisnici u Singapuru će morati navesti ime i državu primatelja, a korisnici u Japanu će morati upisati ime, valjda isto poštansku adresu te adresu walleta primatelja. Ovo zadnje mi baš i nije jasno jer ionako ne možeš poslati crypto bez upisivanja adrese walleta. Navedena pravila će početi vrijediti od 4.4. u Kanadi te od 1.4. u Singapuru i Japanu.
EDIT: Izgleda da Kanada, Japan i Singapur nisu sami. Prema
ovom članku, u četvrtak bi europski parlament trebao glasati o zabrani anonimnih crypto transakcija. Ako zakon prođe, za sve transakcije iznad 1000€ će trebati upisati podatke o primatelju. To bi se onda moglo odraziti na limite koje naše kripto burze imaju na anonimne transakcije. Trenutno je limit 15.000 kuna ali ako ovaj zakon prođe, vjerojatno će se limit sniziti na 7500 kuna (spomenutih 1000€).
Tako nešto je bilo potpuno očekivano i već se jako dugo o tome govori.
Još kada sam u studenom prošle godine bio u Sheratonu na konferenciji Poslovnog tjednika'' predstavnici Hanfe i HNB-a su već govorili o tome, da se priprema stroža regulacija za rad kripto mjenjačnica na nivou EU.
Očito je ovo već dugo planirano a rat u Ukrajini i sumnje da bi Rusija mogla zaobići financijske sankcije preko kripta vjerojatno je cijelu stvar dodatno ubrzalo.
Zapravo je očekivano da države neće samo tako promatrati kako se naglo povećava promet kripto mjenjačnica a da je većina transakcija anonimna i ne može se utvrditi krajnji korisnik, da li je plaćen porez državi...
Ovo je vjerojatno samo početak i možemo očekivati još strožu regulaciju ali barem smo izbjegli zabranu kripto rudarenja u EU nakon tijesne odluke u europskom parlamentu, o čemu sam pisao ranije.