~snip
Ali opet ni to mi nije problem ako sam siguran da me nitko neće mlatnuti po glavi nakon što mu prebacim crypto.
zar nije to poenta regulative? platis proviziju drzavi u vidu poreza, da bi ona obezbedila odredjenu sigurnost svojim gradjanima?
problematicna je stavka sto je porez komplikovan (cak ne bi rekao da je veliki), a drzava mora da naglasi da je u pitanju rizicni element, inace bi dobila gomilu socijalnih slucajeva koji bi izgubili sve tako sto bi ulozili u neki "rug pul", jer ne razumeju, a svi zaradjuju, i jos niko ne prica da je rizicno
Naravno da je. Smatram da je porez sasvim pristojan i ne bi mi bio problem prijaviti kad to ne bi bilo toliko komplicirano s FIFO evidencijom. Ovako mi preostaje dati nekome 2-3% za velik iznos ili bez provizije prodavati par tisuća kuna vrijednosti crypta.
Slažem se.
Država se prema kriptu odnosi kao prema klasičnom ulaganju na burze dionica.
Tamo kada prodaš svoj ulog, dobiješ kompletnu FIFO evidenciju od svog brokera, i sa popunjenim Joppd obrascem vrlo jednostavno prijaviš poreznoj i platiš tih 10 % poreza na kapitalnu dobit plus prirez.
Ovdje ti nema tko pomoći oko FIFO evidencije, sve je na tebi a pojedinačnih transakcija je puno više i sve je puno kompliciranije voditi.
Zbog toga mnogi ljudi odustaju od plaćanja poreza, iako država čak i ne uzima previše za kripto trgovanje i izjednačila ga je sa klasičnim trgovanjem.
A što tek reći za slučaj kada kripto zarađuješ na neki drugi način poput signature kampanja, ili neke druge plaćene projekte?
Praktički bi svakih tjedan dana morali trčati u poreznu sa novim joopd obrascem i unaprijed plaćati porez na nešto što na kraju godine može izgubiti 50-80 % na vrijednosti (a što je bilo s onim da su to ionako samo nizovi brojki i slova koje ništa ne vrijede)?
Pa se onda ''nateži'' s državom oko poreznog gubitka i povrata novca.
Potpuno besmisleno i glupo i 99 % ljudi neće prolaziti kroz to jer je idiotski.
Puno bi smislenije bilo da se porez plaća u trenutku povlačenja kripta i pretvaranja u fiat, po trenutnoj vrijednosti na taj dan.
Regulativa je ok ali ako sve ostalo prati tu regulativu na pravi način, i ako su porezni i drugi pravilnici smisleni i nisu previše komplicirani.