Pratim neke domaće kripto grupe na društvenim mrežama, i tamo je zavlada takva panika i očaj zbog pada nekih altcoina da se čini kao da je došao sudnji dan.
Ista stvar ovdje, imao sam dojam kao da smo se vratili u 2018, tolika razina panika je bila. I to cesto od ljudi za koje znam da su 5-6 godina u kriptu tako da su vec trebali oguglati na ta sranja. Doduse, onima kojima je vecina portfolija bila u LUNI/UST i je bio sudnji dan. Iako, ne mogu razumjeti nekoga kome je takav nekakvi bezvezni alt glavni hodl,osim ako je bas pocetnik.
Ja sam svoju lekciju naučio 2018, kada sam dosta svoje btc zarade prebacio u altcoine i izgubio.
Tada sam shvatio da prava diversifikacija ne znači sve uložiti u kripto već da treba naći i dobre nekripto projekte koji također imaju veliki potencijal povrata od 20x i više, a ima ih naravno.
Upravo to, po meni to i nije neka diversifikacija ako ulazes u neke altcoine kad bitcoin i dalje diktira trendove. A sto se tice lekcija, ja sam jos 2018 prodao sa lossom sve altove osim ETH i presao u BTC. Istina, nisam tokom ovog bull runa zaradio kao neki koji su bili vise izlozeni altovima, ali sam bolje spavao nego prosli bull run, ne misleci dal cu uspjeti prodati altove na topu ili ne.
Upravo tako.
Znam jednu frendicu s kojom sam prošao zajedno puno toga još i prije pojave kripta, dok su još bili aktualni HYIP programi, Revshare, MLM, Paid to click...
Sjeća li se još netko toga?
Bilo je tada barem 4 ili 5 stvarno velikih programa sa više milijuna članova i milijunima $ uloženih, i ta frendica i ja, i još dosta domaće ekipe s kojima smo radili zajedno, zaista smo svaki put bili uvjereni da je to- to i da samo još godinu, dvije i dižemo veliku lovu i idemo na krstarenje oko svijeta
Naravno, nije se nikada dogodilo ali su to bile jako korisne lekcije za poslije.
Btc mi se odmah svidio jer odlučuješ sam o sebi, nema tzv. program ownera koji može nestati s tvojom lovom, nema glupih klikanja reklama, referala i sličnih sr...
Jednostavno, svatko je sam svoj šef, ne ovisiš o nikome, već si sam sa svojim odlukama i strategijom stvaraš portfelj i zarađuješ.
E sad, a ta frendica koja je već toliko puta ulagala velike novce u te raznorazne revshare i slične gluposti, u jednim trenutku je zaključila da je LUna prava stvar i dosta svog btc prodala i uložila jako veliki iznos ovdje.
I naravno, doživjela ogroman šok kad se jedno jutro probudila i vidjela strmoglav pad Lune.
Zaista, ne radi se o početnici, prošla je ona puno toga ali se jednostavno, kako se čini, kladila na krivu stvar.
Žao mi je zbog nje i nadam se da će se uspjeti oporaviti od ovog šoka.
Nakon onog fijaska sa altovima 2018, ja sam odlučio napraviti pravu diversifikaciju svog portfelja i našao sam jedan odlučan start up na području energetike sa potencijalom rasta 20X do 40X, što mi je uz btc i još par projekata sa strane, za sada dovoljno za miran san i čekanje da se projekti realiziraju, bez nepotrebne panike i stresa.
Ovi trenutni padovi altcoina, btc pa čak i dionica na burzi uopće me ne diraju.