Izvor
Jos samo jedan dokaz kako smo u kurcu. Tisuce firmi ce propasti, deseci tisuca radnih mjesta ce nestati a kod nas na socijalnim mrezama i portalima pisu hvalospjeve vladi kako oni sve to super "hendlaju". A posljedice njihovog hendlanja ove situacije ce se osjecati desetljecima.
Da je imalo pameti, ova kriza bi se iskoristila za drasticno rezanje proracuna: vatikanski ugovori, povlastene mirovine, HRT, HGK, rezanje uhljeba u zupanijama i opcinama, raznorazne parazitske nevladine udruge etc. Samo naravno taj film necemo gledati, nego se vlada hvali kako ce osigurati kredite po povoljnim kamatama za poduzetnike. E da, i navodno su ukinuli spomenicku rentu. Ali dobro, ne iznenadjuju ta rjesenja, to je otprilike maksimalni domet naših stranaka i njihovog poimanja ekonomije.
Po meni je nerealno očekivati ikakva rješenja u vidu oslobađanja od plaćanja kojekakvih davanja državi. Za to bi država morala imati barem nekakvu proizvodnju, a ne da se velika većina proračuna puni kroz turizam (koji sad ne postoji) i kroz porezne namete.
I još da dodam... Jedini koji koliko-toliko uspješno vode državu kroz ovu krizu je ovaj krizni stožer. Ne znam kako to druge države rješavaju ali ove dvije press konferencije dnevno smiruju javnost, a Beroš je pravo osvježenje u odnosu na Kujundžića. Kad pomislim na Kujundžića u toj situaciji, na pamet mi pada ona njegova poznata rečenica "ajde, ajde, bit će sve u redu".
Sad će neki vjerojatno reći da mjere koje su odredili nisu dobre ali što je alternativa? Možda slučaj Švedske koja apsolutno ništa ne radi nego ostavlja zarazu da se širi kao što bi se širila i obična gripa? Tko zna, možda na kraju ispadnu najpametniji jer će im gospodarstvo vjerojatno pretrpjeti puno lakši udarac nego gospodarstva drugih zemalja koje uvode karantene.