Pa vjerojatno je i bilo tako. Oni su očito sretni što sam odlučio platiti porez tako da nisu tražili da išta dokazujem.
Inače, naravno da ima raznih mišljenja kad ništa nije jasno definirano zakonom. Za ovu godinu ću razmisliti još hoću li prijaviti porez ili ne. Vjerojatno ovisi o tome kakva će iskustva ove godine imati oni koji nisu prijavili porez. Naravno da u slučaju ne plaćanja poreza ne treba očekivati obavijest od Porezne uprave u roku od nekoliko mjeseci, ali do kraja godine bi sigurno trebala doći. Nadam se da će u tom slučaju ljudi napisati ovdje na forum tako da i mi ostali znamo.
Govoriš u prošlom vremenu, da li si dobio porezno rješenje za prošlu godinu? Ili si samo prijavio porez, jer dok ne dobiješ rješenje ne znači da te neće tražiti dodatna pojašnjenja.
Porezna je jako spora a i navodno više nema zastare za porezne prekršaje. Znam za slučaj poznanika koji je dobio upit porezne (ove godine) da im pojasni neke uplate isplate po tekućem računu koje su izvršene 2015 i 2016. Tako da ako netko nema problema ove godine ne znači da neće imati za godinu ili dvije.
Hm... Kaže mi knjigovođa da za prijavu poreza pomoću JOPPD obrasca ne dolazi porezno rješenje nego samo kad se porez prijavljuje na temelju porezne prijave. Kad se predaje JOPPD obrazac, Porezna uprava šalje mailom obavijest je li obrazac ispravan ili nije. Ja sam dobio potvrdu da je ispravan. Istina, trebalo im je vremena da mi pošalju potvrdu, ali dobio sam ju.
Ja sam dobivao porezno rješenje ili tzv. porezni ''obračun'' gdje bi mi porezna prikazala da li sam i koliko ''pretplatio'' porez.
U takvim slučajevima porezna odnosno država vraća preplaćeni porez tzv. povrat poreza i to se obično dogodi oko kolovoza.
Do sada sam svake godine ostvarivao pravo na povrate poreza.
Nisu bili neki veliki novci ali svaki novci, posebno od države, vesele
Zadnjih par godina oslobođeni smo predavati poreznu prijavu, to radi porezna na temelju podataka iz joopd obrazaca.
Da li je sve ovo kod tzv. poreza na kapitalnu dobit malo drugačije, nisam siguran.
Trebalo bi provjeriti kod knjigovođe.
Mislim da treba napraviti razliku između porezne prijave i JOPPD obrasca. Većina ljudi (ako trebaju; primjerice ako imaju nekakve olakšice kroz godinu) predaje poreznu prijavu i tu onda dolazi porezno rješenje. S druge strane, za prijavu poreza na kapitalnu dobit predaje se JOPPD obrazac za koji se ne dobiva porezno rješenje nego samo automatski mail od Porezne uprave je li obrazac ispravan ili ne. To je napravljeno zato što u poreznoj prijavi ne postoji način za prijavu poreza na kapitalnu dobit zato što se taj porez kod trgovanja dionica i dobivanja dividendi automatski oduzima prilikom isplate zarade (dionice se mogu prodavati samo preko brokerske kuće). Zbog toga su iz porezne prijave izbacili prijavu poreza na kapitalnu dobit.
E sad, prijavljuje li se porez na kapitalnu dobit preko JOPPD obrasca samo za trgovanje kripto valutama ili i u nekim drugim slučajevima, to ne znam.