Čekaj samo malo.
Kako ti je airdrop prošao kao kapitalna dobit?
Pa ja kad sam napisao post neki dan napisao sam ga nakon što mi je gospođa u poreznoj objasnila što trebam i na što prijaviti porez.
Rekla mi je da za kapitalnu dobit moram priložiti nekakav dokaz da sam kupio bitcoin te da ga nisam na neki drugi način zaradio.
Skroz sam zbunjen.
Nije mi jasno. Kako si opravdao dobijeno - uloženo?
Iskreno, ne znam jer je knjigovođa sve obavila u Poreznoj. Prije nego smo išta predavali, zvala je ispostavu i pitala na koji način platiti porez na zaradu od kripto valuta. Naravno da referentica nije znala pa je proslijedila poziv šefici ispostave. Šefica isto nije znala pa je zvala u Zagreb i provjerila, nakon čega je nazvala povratno i rekla da se treba predati JOPPD obrazac. Nakon toga sam ja u banci izvadio ispis prometa po računu gdje se vidi samo jedna uplata od XXX € u 12. mjesecu i to je to. Knjigovođa je ispunila JOPPD obrazac i predala ga zajedno s tim ispisom iz banke u Poreznoj upravi. Nikakav dodatni dokument nisu tražili. Ali tu se vjerojatno vraćamo na ono klasično u Hrvatskoj - koliko ima referenata u državnim službama, toliko ima tumačenja nekog zakona...
Da, to je ono što je najgore u cijeloj priči.
Ti ne možeš doći do ljudi na vrhu porezne ili ministarstva financija, i dobiti relevantan odgovor.
Ja sam pokušao preko voditeljice svoje porezne ispostave i reakcija kada sam nazvao ''njezinu visost'' pomoćnicu ravnatelja porezne službe je bila ovakva:
''Odakle vam moj broj''?
''Tko vam je dao pravo da me zovete?''
''Svašta si vi dopuštate!''
''Nemate vi mene više što zvati!''.
Nakon toga, i nakon što mi ni korisnička služba ili helpdesk porezne nisu mogli pomoći, a ni moj porezni referent i voditeljica porezne ispostave, nije mi preostalo ništa drugo nego da ponovno odem u svoju lokalnu poreznu ispostavu i zamolim ih da nađu neko rješenje, bilo kakvo, da prijavim svoj porez.
I potrudili su se i pronašli rješenje koje već 3 godine uspješno prolazi u poreznom sustavu.
Pri tome su dobro ''oprali'' voditeljicu porezne što mi je dala telefonski broj svoje šefice.
Ma prestrašno.
Dobro je obratiti se za pomoć knjigovođama jer oni, već zbog prirode svog posla, se dobro poznaju sa djelatnicima porezne, i ako se i pojavi neka nova i nepoznata sutuacija, kao sa bitcoinom, njima će biti puno lakše pronaći rješenje, nego nama koji nikoga ne poznajemo u poreznoj, a nemamo ni predznanja o poreznim zakonima.
Slackovic, imao si sreće, riješio si svoj problem puno lakše od mene