Pozdrav, jel se to odnosi i na ostale banke? I koliko je stara/friška ta informacija? Jer vidim da prije ove godine transakcije do 100k kuna nisu bile oporezive/banka nije bila obavezna obavijestiti poreznu, a dok ove godine porezna ima uvid u sve račune i transakcije. Pa sad... Ja se iskreno nadam da je tako
pozz,splitska porezna uprava ne splitska banka xD, znaci trebalo bi vrijediti za sve banke isto,medutim kao sto je kolega sa foruma rekao svaki sluzbenik tumaci zakon na svoj nacin pa nista nije sigurno
Bilo bi lijepo da je zbilja tako, ali mene brine npr. moja situacija, gledano s pravne strane barem po mojem mišljenju bi trebao bez problema moći isplatiti i bez poreza.
Znači imam stalan posao=plaćam poreze na plaću, kroz 5-6 mjeseci sam uplatio preko 20k kuna na exchange, što je naravno vidljivo iz izvoda računa. Pa sad ako bi ja išao isplatiti taj iznos koji sam uplatio, po mojem mišljenju ja ne bi treba platiti porez. Ili to njih ne zanima?
pa po ovome sto mi je iz splitske porezne reklo nebi trebalo predstavljat nikakav problem,sad posto smo mi drzava takva kakva jesmo uvijek se moze desit da nastane problem ili neko novo pravilo xD
Iz mojeg osobnog iskustva, zaboravi forume, novinske članke i sl.
Jedino relevantno je ono što misli i što ti kaže tvoj porezni referent.
Sve što ti misliš da znaš ili razumiješ, potpuno je nevažno i nebitno. U našem sustavu tvoj porezni referent ti je najvažnija osoba, s kojom moraš razgovarati, objasniti svoju situaciju i s kojim moraš pronaći način kako točno i na zakonit način ispuniti poreznu prijavu, ili ćeš dobiti odgovor da nešto ne moraš prijaviti.
Ok, porezni referent. Tko je ta osoba, kako da dobijem/znam tko je "moj" porezni referent. Plaća li se njega, itd, ili je to samo drugi naziv za službenike na šalteru? I jel to sve isto u poreznoj ili je pak na drugoj lokaciji?
Ukratko.
Pogledaš na Internetu kojem podrućnom poreznom uredu pripadaš, po mjestu stanovanja.
Odeš lijepo tamo, i na porti objasniš što trebaš.
Porezni referenti su lijepo podijeljeni po nadležnostima, neki su za velike korisnike, neki za male firme, drugi za fizičke osobe, obrtnike, slobodne umjetnike...
Po tome će i tebe dodijeliti određenom poreznom referentu i reći u koju sobu ideš.
Poreznog referenta ništa ne plačaš, pa nije on privatnik da nudi svoje usluge na tržištu, plaća ga država iz proračuna.
Kada svom dodijeljenom poreznom referentu objasniš po kojoj osnovi ostvaruješ prihod, on će ti objasniti sve ostalo što trebaš znati.
Da i onda od njega traži napismeno (ukoliko kaže da ne spada u oporezivo i pod uvjetom da zna što je BTC) potvrdu s kojom si vani. Potvrdu ti naravno neće izdati, nego će ti reći da se mora posavjetovati. Podnesi dokaz o uplati tih 20k na exchange i dokaz o povratu istog iznosa, na taj način i da oporezuju ti si na nuli.