Ušao sam u poreznu upravu i to već više puta, i redovno plaćam porez već nekoliko godina
Zapravo imam više vrsta prihoda od Internetske zarade, ne samo crypto valute.
Prvi put kada sam došao, prijavio sam zaradu po jednoj drugoj osnovi i naravno, svi su bili u čudu i nisu znali kako to napisati i prijaviti u joopd obrascu a da prijava prođe kroz njihov sustav.
Problem je da svakoj vrsti zarade treba dodijeliti određenu šifru iz poreznog pravilnika a internetske zarade, kao takve, uopće nema na popisu poslova tj. zarada (a naravno, još manje zarade od crypto valuta).
Nakon puno ''mučenja'' i traženja, konačno su mi dodijelili najprikladniju šifru koju su mogli naći, tzv. samostalnog umjetnika, i zarada od drugog dohotka iz inozemstva.
Pod tom šifrom (4001) već godinama prijavljujem sve moguće vrste internetskih zarada, i od bitcoina i druge, a u poreznoj su zapravo ''sretni'' da su me se nekako riješili i da moje prijave poreza prolaze, i više se previše ne zamaraju s time o kakvoj se zaradi radi, niti to razumiju niti ih je više previše briga.
Njima je samo bitno da je porezna prijava prošla, da šifra prolazi u sustavu svaki put i da su porez, prirez i doprinosi plaćeni.
S ostalim ne ''razbijaju'' previše glavu
E, ovo je super objašnjenje. U pravu si kad si napisao da je glupost da netko "iznad" službenika u poreznoj treba nešto znati. Izgleda da sam zaboravio u kakvoj državi živimo...
Nego, ako ti nije problem, daj mi reci kolika je porezna stopa na Internet zaradu koju na taj način prijavljuješ? Čisto da se znam pripremiti koliki dio MOG novca (u čijoj zaradi mi država nije ni na koji način pomogla) moram opet ostaviti državi.
Evo, da ne pišem ponovno sve iz početka, ovdje ti je detaljno pojašnjenje sa drugog posta: https://bitcointalksearch.org/topic/m.20889935
koje sam dao na temelju konkretnog primjera, joopd obrasca kojeg sam ispunio i osobno predao poreznoj.
Ako ćeš imati još pitanja, slobodno pitaj.