Pages:
Author

Topic: Pospekulujmy o aktualnej i przyszłej cenie BTC. - page 45. (Read 16404 times)

legendary
Activity: 2744
Merit: 1708
First 100% Liquid Stablecoin Backed by Gold
Niedługo finał tej kołysanki. Trójkąt symetryczny, zwiastuję przedłużenie poprzedniego trendu...

Powiem Ci szczerze, że też już kilka razy myślałem, że to będzie koniec tego bujania i wreszczie, jakiś konkretny ruch w jedną lub drógą stronę, kiedy zamykał się dużo wcześniej  bardzo podobny trójkąt, ale niestety zmienił się w jeszcze większy trójkąt, a potem w kolejny i jeszcze inny, a teraz mamy ten  Wink. Może faktycznie coś się wreszcie wyklaruje, albo nie i dalej bęziemy się poruszać w poziomie (raz wyżej, raz niżej). Taka przedłużona akumulacja bez wolumenu  Cheesy.

Ja narazie odpusciłem sobie BTC czy ETH i zajmuje się DeFi i innymi tokenami/crypto z dalszych miejsc w rankingu i o niskim market cap, a co za tym idzie, o dużych możliwościach wzrostu o 10X albo więcej. Jak już dawno pisałem, mam ustawiony alarm na 10,500$ i 8600$ na BTC i zacznę się nim znowu intersować, dopiero jak zaliczy, któryś z tych poziomów. Do tego czasu, nawet samo gapienie sięw monitor, to zupełna starta czasu, a inwestycja - to oczywista starta pieniędzy.

Po co iść pod prąd, czy kopać się z koniem, jak można spokojnie podpiąć się do pociągu DeFi i inwestować w aktualnie rozpędzone alty o niskiej kapitalizacji?
member
Activity: 963
Merit: 57
Niedługo finał tej kołysanki. Trójkąt symetryczny, zwiastuję przedłużenie poprzedniego trendu czyli wzrost, ale w BTC przeważnie podstawowe formacje są grane odwrotnie, także pewnie spadek. Narazie jednak warto się wstrzymać z pozycjami, bo może polać się krew.

legendary
Activity: 3472
Merit: 1722
Ciekaw jestem jak zareaguje amerykańska giełda jak wszyscy zorientują się kto tym razem ma największe szanse wygrać. Biden póki co proponuje dużo podwyżek podatków, m.in. CIT, ale też mówił o większych i łatwiej dostępnych pożyczkach dla przedsiębiorców, może jedno zrównoważy drugie.

Jeżeli rzucasz monetą trzy razy i masz orła, to matematycznie bardzo wątpliwe, żebyś też wyrzucił go za czwartym razem.

To tak nie działa, każdy rzut jest niezależny od poprzedniego, możesz trafić na orła 10 razy pod rząd (prawdopodobieństwo 1 na 2^10 przy idealnych warunkach), a przy kolejnym rzucie dalej masz 50% szansy, że trafi się orzeł.

legendary
...Jak myslicie ile ta stagnacja może jescze trwać...

Powiem Ci, że tylu sprzecznych sygnałów na raz dawno nie widziałem, więc ulubiony kawałek każdego trejdera "wszystko się może zdarzyć", jest ciągle na czasie.

Aktualnie mamy tkz. "Golden Cross" i to na 2 dniowym wykresie, przecina się MA50 z 200, co zdarzyło się do tej pory tylko 3 razy i zawsze było znakiem do masywnego bull tunu.

https://bitcoinist.com/this-historically-accurate-bitcoin-bullish-indicator-flashes-again/

Z drugiej strony właśnie przebiliśmy silne wsparcie, które kształtowało i utrzymywało wzrostowy kurs BTC w ostatnich kilku miesiącach, co może wskazywać na mocną korektę, która jest aktualnie przed nami.

https://www.youtube.com/watch?v=y0gQSFIa90g&t=1440s

Niestety wolumen nawet na Binance, który przedstawiłeś też maleje w ostatnich tygodniach drastycznie, więc brak siły i popytu, a podaż pomiędzy 9500$ a 10.400$ potężna.

Moim zdaniem, wszystko będzie dobrze, jeżeli wytrzyma nasza ostatnia nadzieja i deska ratunku, czyli aktualne wsparcie na 8600$. Jeżeli zostanie pokonane, to dla mnie, już nie będzie żadnych złudzeń czy wątpliwości, że idziemy na dół do 6500$, a nawet niżej, trzeba będzie na bieżąco śledzić rynek.

Odpowiednio w drugą stronę, jak na razie pierwsza bariera to 9600$, a później 10.400$, dopóki nie będą przełamane z potwierdzeniem co najmniej jednej dziennej zielonej świecy powyżej tych cen, to nie ma co mażyć o "bull runie", nawet ze złotym krzyżem na dwu dniowym wykresie, bo moim zdaniem, jeżeli już 3 razy taki krzyż został potwierdzony, to właśnie ten czwarty może być nieudany.
Jeżeli rzucasz monetą trzy razy i masz orła, to matematycznie bardzo wątpliwe, żebyś też wyrzucił go za czwartym razem.

Więc na dwoje babka wróżyła, ale raczej będziemy testować 8500$.
member

https://bitcoinwisdom.io/markets/bitfinex/btcusd

Może wystrzeli do góry, ale na to jest jak na razie za mało wolumenu, który powinien rosnąć, jak w 2017, a nie maleć tak jak teraz.

Na Binance wolumen prezentuję się trochę inaczej. Jak myslicie ile ta stagnacja może jescze trwać, najdłuzsza konsolidacja trwała okolo 4,5 misiąca, także jeszcze trochę czasu jest.
legendary
Mamy spowolnienie gospodarcze na świecie, wojnę handlowa USA-Chiny, Brexit, wzrost bezrobocia, w takiej sytuacji trudno o pozytywne nastroje i ładowanie kasy w ryzykowne przedsięwzięcia.

Patrzyłbym długoterminowo, czyli 1-2 lata. Krótkoterminowo nie dziwiłbym się jakby cena zahaczyła o $6k.

BTW, nie wiem czy faktycznie dużo kasy się pierze na giełdach, których wolumen ma znaczenie.
legendary
Długoterminowo tylko dobrze zrobi halving, krótkoterminowo nikt nie da żadnej gwawancji...

Po części się z Tobą zgadzam, lub mam taką nadzieję, ale patrząc na to, jak wygląda prawda o rynku BTC, to halwing aktualnie nie ma na niego istotnego wpływu i chyba nie będzie już miał.

Wszyscy wiemy, że potrzebna jest masowa adopcja i napływ dużych pieniędzy, żeby rynek BTC stanął na nogi i na prawdę, żeby cena ustalana była według rynku i obrotu na nim, a nie przez manipulantów i pranie kasy. Jak na razie wiemy też, że prawie 90% ogólnego wolumenu na giełdach, jest nieprawdziwe, to właśnie wash trading, a rynek jest w rękach dużych graczy i giełd, oraz odchodzi pranie na potęgę. Niestety taka jest prawda o rynku BTC.

Jeżeli jeszcze parę lat temu przy dużo wyższej nagrodzie za wydobycie, wyższym wydobyciu i o wiele mniejszym rynku, wpływ halwingu był widoczny, to im dalej w las, tym gorzej to wygląda.
Nagrody są coraz mniejsze, wydobycie maleje, a rynek coraz bardziej rośnie, więc wpływ na niego z halwingu na halwing jest mniejszy.

Nie wiem, może nie mam racji, ale tak to wygląda niestety, czego najlepszym dowodem, jest powoli spadająca cena BTC, brak woulumenów i potężna podaż na poziomach 10.000$.
Ktoś celowo dusi każdą próbę przebicia tego oporu, a byki pomimo zmniejszenia podaży przez halwing, nadal nie mogą nastarczyć wolumenu, żeby go w końcu przebić, bo nie mają na to środków, a duzi gracze są niestety po drugiej stronie barykady, bo jak wiemy prawie 75% portfeli BTC, jest aktualnie "in profit".
legendary
Gdzie są teraz ci wszyscy halwingowcy, którzy byli pewni, że zaraz po zmniejszeniu nagrody za wydobycie o połowę cena BTC wystrzeli i znowu będzie bull run?

Długoterminowo tylko dobrze zrobi halving, krótkoterminowo nikt nie da żadnej gwawancji. Nawet gdyby miały nadejść niedźwiedzie czasy to bez halvingu byłoby gorzej.

legendary
Jest to wykres punktowo-symboliczny... dostępny jest nawet na tradingview.

Bardzo dziękuje za pomoc, oczywiście bym Cię chętnie zmeritował, ale niestety znowu się zupełnie wypsztykałem.

Może nasze źródełka mogą pomóc?

...Wygląda na to, że wszystko już za nami a załączony wykres ma rok:)

Tak właśnie myślałem, że to jest już starszy wykres, ale poiwm Ci, że nie wygląda to tragicznie.

Jesteśmy ciągle w fazie akumulacji, a cena BTC ciągle walczy. Gdyby pociągnąć linię od wierzchołka ATH do aktualnej ceny, to okazało by się że jesteśmy aktualnie na oporze.

Ten wykres nie straszy tak jak zwykły świecowy.

https://bitcoinwisdom.io/markets/bitfinex/btcusd

Może wystrzeli do góry, ale na to jest jak na razie za mało wolumenu, który powinien rosnąć, jak w 2017, a nie maleć tak jak teraz.

Więc pozostaje drógi scenariusz, że będzie korekta, a potem pożyjemy - zobaczymy, albo zupełnie spadnie do cen jakich nie było od lat, albo właśnie wtedy zacznie się bull run.

Gdzie są teraz ci wszyscy halwingowcy, którzy byli pewni, że zaraz po zmniejszeniu nagrody za wydobycie o połowę cena BTC wystrzeli i znowu będzie bull run?
legendary
Activity: 2156
Merit: 1622
Jest to wykres punktowo-symboliczny.

https://www.biznesradar.pl/information/wykresy-punktowo-symboliczne

I ten typ wykresu dostępny jest nawet na tradingview.

Tak to wygląda teraz. Wygląda na to, że wszystko już za nami a załączony wykres ma rok:)
legendary
Znalazłem taki ciekawy wykres BTC, ale za cholerę nie wiem czy jest to aktualna analiza czy jakaś starsza.

Jeżeli ktoś wie, co to za wykres i jakie to narzędzie, które pokazuje takie xxxx, to proszę o informację.

Jeżeli to jest faktycznie aktualne, to wygląda na to, że wszystko jeszcze przed nami, a bull run aktualnie, jest potwierdzony, ale coś mi się wydaje, że to jest kilka miesięcy do tyłu.

Nie widać żadnych dat na wykresie, a ja zapomniałem gdzie to znalazłem i nie mogę odnaleźć tej strony.

Chcę zobaczyć jak wygląda aktualna analiza przy użyciu tego narzędzia, będę wdzięczny za pomoc.
legendary
...Ciekawi mnie dlaczego btc akurat teraz zaczął podażąć z akursami indexsów?...

Ciężko stwierdzić i moim zdaniem nie ma, to za dużego znaczenia, bo jak widać z żadnym z innych indeksów nie koreluje na tyle, żeby mogło to wczymś pomóc, lub dać jakieś wymierne sygnały. Instrumentów w światowej godspodarce jest mnustwo i zawsze znajdzie się jakis, z którym BTC akurat jest skorelowane i kilka innych, z którymi nie jest jednocześnie.

Moim zdaniem BTC podąża swoją własną ścieżką, która nikomu nie jest znana. Jak widać, praktycznie zawsze zachowuje się odwrotnie do oczekiwań, lub sentymentu kreowanego przez media, w którym aktualnie wiekszość, jest za bull runem i widać morze pozytywnych wiadomości, już od bardzo dawna. To mi daje do myślenia, a co gorsza BTC straszy i coraz bardziej zaczyna się kierować w strone wsparcia na 9000$, które na szczęście, na razie trzyma, nawet są widoczni kupujący w tych rejonach, to dobrze.

Sytuacja jest coraz bardziej skomplikowana, ale nadal jesteśmy w fazie akumulacji. Wsparcie na 9000$ zostało przetestowane i wytrzymało. Aktualnie BTC jest już prawie na 9400$, ale moim zdaniem, są duże szanse na retest wsparcia. Z każdym dniem wygląda to coraz gorzej dla byków i mam nadzieję, że w końcu duże pieniądze, o których piszą w mediach zaczną kupować na potęgę i przebijemy 10.500$. Trzeba pamiętać, że to byłby dopiero pierwszy krok do bull runu, ponieważ kolejną barierą będzie ostatnie AYH czyli 14,000$. Dopiero po pokonaniu tego punktu, będzie można myśleć o "pociągu do nieba"  Wink Cheesy.
member
Szambo Wybiło!...

Odpowiem cytując Twoją przedostatnią odpowiedź:

Lokalnie nie wygląda to najgorzej, co prawda kurs nie zrobił wyższej górki, ale tez nie zrobił niższego dołka...

Czyli tak na prawdę nic się nie zmieniło.

Cena BTC nadal waha się pomiędzy 9000 a 10400$ i ciągle, jesteśmy w fazie konsolidacji. Musimy pamiętać, że to dobry sygnał, ponieważ wsparcie na 9000$ trzyma, a z każdym nowym atakiem, jest więcej szans na przebicie oporu na 10,400$. Jak wszyscy wiemy, presja podażowa w tym rejonie, jest potężna i Bitcoinwisdom pokazywało całkiem niedawno, czarną grubą krechę (Mór chiński  Wink), który aktualnie zniknał.

Oczywiście dużym problemem, może być brak wyższego wolumenu zakupowego, ale musimy pamiętać, że w takich warunkach giełdowych, nawet taki niski wolumen, może wystarczyć, żeby pchnąć cenę do góry, dokładnie jak do tej pory. Zazwyczaj właśnie, tak jest i widać to na wykresie BTC, że mały wolumen zakupowy wystarcza i cena ciągle rośnie (nawet po każdym gwałtownym spadku), bo jest więcej kupowania i dopiero przy szczytach pojawiają się bardzo duże zlecenia sprzedaży, najprawdopodobniej ukryte limit ordery z platform futures, po prostu duzi gracze zabezpieczają zyski. Jak myslizsz Dlaczego btc akurat teraz zazął podązać za Sp 500??

Tak jak już wcześniej pisałem, ja aktualnie tylko skalpuje, a pozycje długoterminowe, będę zajmował dopiero po przebiciu oporu na 10.400$ i potwierdzeniu co najmniej jedną całą świecą dzienną (a najlepiej dwoma  Wink). Lub odwrotnie, będę uskuteczniał sprzedaż krótką, kiedy cena BTC spadnie poniżej wsparcia na 9000$ i też pokażą się co najmniej chociaż 2 czterogodzinne świece, które potwierdzą ten ruch na dół i większą korektę.

Po prostu gram co rynek daje, a nie to co mi się marzy, trzeba być realistą w tym sporcie  Wink. Jak widzicie trejdowanie długoterminowe w strefie konsolidacji, jest dużym błędem i jedyną możliwością na zarobek, jest skalping (nawet z dźwignią) dla bardziej zaawansowanych.

Dobrze, kombibujesz, ale do skalpowania trza miec łeb. Ciekawi mnie dlaczego btc akurat teraz zaczął podażąć z akursami indexsów? Wczesniej korekty na SP i Nasdaq nie miały wpływu na kurs BtC.
legendary
Wg mnie największym ryzykiem jest kryzys finansowy albo przez pogorszenie się sytuacji z koronawirusem na jesień, albo... The Looming Bank Collapse. Bitcoin może wtedy oberwać jak w marcu albo gorzej.
legendary
...trejdowanie długoterminowe w strefie konsolidacji, jest dużym błędem...
Zależy co kto ma na myśli przez 'długoterminowe'. W okresie >12 miesięcy sama mnejsza presja sprzedażowa po halvingu powinna mieć pozytywny wpływ na cenę.

Pomimo zmniejszonej presji podażowej (dzięki halwingowi), której efekty powinny być widoczne, już za jakiś czas, aktualnie nadal nie ma pewności, czy cena BTC poszybuje i będzie bull run, czy też czeka nas odwrotny scenariusz i spadki nawet do 3000$, więc zajmowanie pozycji długoterminowych w aktualnej fazie konsolidacji, może okazać się kosztownym błędem.

Jeżeli ktoś nie kupił wcześniej, to najbardziej rozsądnie, jest poczekać na przebicie oporu/wsparcia z potwierdzeniem i wtedy odpowiednio kupować/sprzedawać. Widzę, że wielu trejderów uważa, że jesteśmy na chwilę przed potężnymi wzrostami i kupują BTC, pomimo tego, że tak na prawdę wszystko, jest mozliwe i tak samo, jak wzrostów, można spodziewać się dużej wyprzedaży, jeżeli nie uda się przebić tego historycznego oporu.

Dla tego, jeżeli ktoś nie kupił, już jakiś czas temu, to aktualnie zalecał bym spokój i rozwagę. Spokojnie poczekać na odpowiedni sygnał od rynku i dopiero obstawiać, kiedy będzie więcej pewności. A jak na razie, można było nieźle zarobić na trejdach krótkoterminowych, bo od długiego czasu, cena się waha i za każdym razem, kiedy dojdzie do oporu, odbija się od niego i tak samo zachowuje się na wsparciu. Nie trzeba geniusza, żeby to zauważyć i na tym zarobić.
legendary
Jak widzicie trejdowanie długoterminowe w strefie konsolidacji, jest dużym błędem i jedyną możliwością na zarobek, jest skalping (nawet z dźwignią) dla bardziej zaawansowanych.

Zależy co kto ma na myśli przez 'długoterminowe'. W okresie >12 miesięcy sama mnejsza presja sprzedażowa po halvingu powinna mieć pozytywny wpływ na cenę.
legendary
Szambo Wybiło!...

Odpowiem cytując Twoją przedostatnią odpowiedź:

Lokalnie nie wygląda to najgorzej, co prawda kurs nie zrobił wyższej górki, ale tez nie zrobił niższego dołka...

Czyli tak na prawdę nic się nie zmieniło.

Cena BTC nadal waha się pomiędzy 9000 a 10400$ i ciągle, jesteśmy w fazie konsolidacji. Musimy pamiętać, że to dobry sygnał, ponieważ wsparcie na 9000$ trzyma, a z każdym nowym atakiem, jest więcej szans na przebicie oporu na 10,400$. Jak wszyscy wiemy, presja podażowa w tym rejonie, jest potężna i Bitcoinwisdom pokazywało całkiem niedawno, czarną grubą krechę (Mór chiński  Wink), który aktualnie zniknał.

Oczywiście dużym problemem, może być brak wyższego wolumenu zakupowego, ale musimy pamiętać, że w takich warunkach giełdowych, nawet taki niski wolumen, może wystarczyć, żeby pchnąć cenę do góry, dokładnie jak do tej pory. Zazwyczaj właśnie, tak jest i widać to na wykresie BTC, że mały wolumen zakupowy wystarcza i cena ciągle rośnie (nawet po każdym gwałtownym spadku), bo jest więcej kupowania i dopiero przy szczytach pojawiają się bardzo duże zlecenia sprzedaży, najprawdopodobniej ukryte limit ordery z platform futures, po prostu duzi gracze zabezpieczają zyski.

Tak jak już wcześniej pisałem, ja aktualnie tylko skalpuje, a pozycje długoterminowe, będę zajmował dopiero po przebiciu oporu na 10.400$ i potwierdzeniu co najmniej jedną całą świecą dzienną (a najlepiej dwoma  Wink). Lub odwrotnie, będę uskuteczniał sprzedaż krótką, kiedy cena BTC spadnie poniżej wsparcia na 9000$ i też pokażą się co najmniej chociaż 2 czterogodzinne świece, które potwierdzą ten ruch na dół i większą korektę.

Po prostu gram co rynek daje, a nie to co mi się marzy, trzeba być realistą w tym sporcie  Wink. Jak widzicie trejdowanie długoterminowe w strefie konsolidacji, jest dużym błędem i jedyną możliwością na zarobek, jest skalping (nawet z dźwignią) dla bardziej zaawansowanych.
member
Szambo Wybiło!

Spadek notwoań SP pociągnał kurs BTC ze sobą, na razie jest wyższy dolek, ale jesli giełdy będą spadać to prawdopodobnie pociągną btc. Ja szukałem longa w okolicach 9700, troche plany pokrzyżowali.
member
Lokalnie nie wygląda to najgorzej, co prawda kurs nie zrobił wyższej górki, ale tez nie zrobił niższego dołka.
Nie wiem jednak jak do końca interpretować ten zrzut z 2 czerwca. wciąż niby jest trend wzrostowy, ale coś btc udechł ostanio.

Myślicie, że uda się jeszcze przedrzeć przez 10 k?
legendary
Pozwolę sobie na małe przechwalanki. Pamiętam, że byłem jednym z niewielu byków odnośnie BTC, akcji itp. na początku marcowej paniki. Postów było sporo ale postanowiłem zebrać kilka Smiley Mam nadzieję, że nie jest to w złym smaku:)...

Ja nie mam nic przeciwko i mogę jedynie dodać, że najtrudniej trzymać się własnych predykcji  Cheesy.

Jak wszyscy widzimy długoterminowe prognozy, są jak najbardziej trafne, ale ten cały diabelski młyn z flash crashami, odbiera pewność nawet najlepszym trejderom.

Mi w ostatnim roku udaje sie do mininimum ograniczyć straty związane z nerwowym działaniem, a najprostszym rozwiązaniem okazała się ksiażkowa strategia, czyli obowiązkowy stop loss przy każdym trejdzie, jeżeli to nie skalpowanie, bo wtedy i tak, jestem cały czas i obserwuję trejdy, oraz z góry określone pułapy wyjścia, oczywiście stopniowo 20, 30 i 50% zakładu po coraz wyższyc cenach.

Niby takie proste i oczywiste, a zajęło mi parę lat, żeby to zrozumieć i wprowadzić w życie, mam nadzieję, że na moich błędach ktoś może zaoszczędzić sobie kupę czasu i pieniędzy, o których nawet już nie wspominam  Wink.
Pages:
Jump to: