Odpowiem cytując Twoją przedostatnią odpowiedź:
Czyli tak na prawdę nic się nie zmieniło.
Cena BTC nadal waha się pomiędzy 9000 a 10400$ i ciągle, jesteśmy w fazie konsolidacji. Musimy pamiętać, że to dobry sygnał, ponieważ wsparcie na 9000$ trzyma, a z każdym nowym atakiem, jest więcej szans na przebicie oporu na 10,400$. Jak wszyscy wiemy, presja podażowa w tym rejonie, jest potężna i Bitcoinwisdom pokazywało całkiem niedawno, czarną grubą krechę (Mór chiński ), który aktualnie zniknał.
Oczywiście dużym problemem, może być brak wyższego wolumenu zakupowego, ale musimy pamiętać, że w takich warunkach giełdowych, nawet taki niski wolumen, może wystarczyć, żeby pchnąć cenę do góry, dokładnie jak do tej pory. Zazwyczaj właśnie, tak jest i widać to na wykresie BTC, że mały wolumen zakupowy wystarcza i cena ciągle rośnie (nawet po każdym gwałtownym spadku), bo jest więcej kupowania i dopiero przy szczytach pojawiają się bardzo duże zlecenia sprzedaży, najprawdopodobniej ukryte limit ordery z platform futures, po prostu duzi gracze zabezpieczają zyski.
Tak jak już wcześniej pisałem, ja aktualnie tylko skalpuje, a pozycje długoterminowe, będę zajmował dopiero po przebiciu oporu na 10.400$ i potwierdzeniu co najmniej jedną całą świecą dzienną (a najlepiej dwoma ). Lub odwrotnie, będę uskuteczniał sprzedaż krótką, kiedy cena BTC spadnie poniżej wsparcia na 9000$ i też pokażą się co najmniej chociaż 2 czterogodzinne świece, które potwierdzą ten ruch na dół i większą korektę.
Po prostu gram co rynek daje, a nie to co mi się marzy, trzeba być realistą w tym sporcie . Jak widzicie trejdowanie długoterminowe w strefie konsolidacji, jest dużym błędem i jedyną możliwością na zarobek, jest skalping (nawet z dźwignią) dla bardziej zaawansowanych.