denizde bir batik aramak, yada bir define aramak nasil bir etiklik ise bana gore buda oyle bir durum.
8000 btc nin adresindeki son isleme bakildiginda 2009 yilinin mart ayini gosteriyor, bitcoin qt nin alpha surumunun ciktigi, zorluk derecesinin 1 oldugu, ortada herhangi bir exchange nin henuz varolmadigi ve Pentium III gibi bir islemci ile yaklasik 0.4 mhs lik hiz ile uretip saatte 16 btc nin, gunde 402 btc nin uretildigi bir donemden bahsediyoruz, kaldi ki intel quad core ile gunde 20.000 btc nin uretilabildigi bir tarihten. yani adamin birisinin merak edip , yahu buda neyin nesiymis, bir bakayim deyip belki gunde bir kac dakikalik denemelerinin ardindan salamayip sistemi bilgisayarindan silip atmasi. Simdi cok degerli oldugundan oturu bu isi bir nevi hirsizlik gibi degerlendiren arkadaslar var ama lutfen bakis acisini yeniden degerlendirsinler. Burada okyanusun derinliklerine dalip her hangi bir garantisi olmamakla birlikte bir batik ariyoruz tum olan bu.
2009'dan beri o adamın, coinlerine dokunmaması unuttuğu anlamına gelmiyor. gider de winklevoss'ların ya da başka ünlü bir yatırımcının uzantı bir cüzdanına çarparsanız vay halinize der, gülerim.
evet haber olur, büyük haber olur. güzel de olur, güleriz eğleniriz. ama yaptığınız işi eğlencesine yapıyorum diye hafifletemezsiniz. her ne kadar bitcoin cüzdanından bir şey çalmak, veri hırsızlığı kapsamında değerlendiriliyor mu, değerlendirilmiyor mu, burası tartışmalı bir konu olsa da, savcının birisi güzel bir yorum getirir, bir de bakmışsınız alayınız içerde! olur mu olur.. saçmasapan projelerde koşturmayın diye diyoruz.
pandacoin belirtmiş organize suç olduğunu. bana göre de organize suç, size göre olmayabilir.
Bence cok fazla abartiyorsunuz konuyu.
sacmasapan dediginiz projede basari saglanirsa bu bitcoin sistemine faydali birsey olur ve dahada iyilestirilmesi icin calisilir.
Her ulkenin kanunu baska baskadir, sizin yasadiginiz Turkiyede belki hersey yasak,dusunce ozgurlugunuz yok, dusunmek bile suc,diktator rejimi ile yonetiliyorsunuz ve yakinda nefes almak bile vergiye tabi olacak, o yuzden anlayisim ve saygim var boyle dusunmenize.
elbette abartıyorum, abartmak bizim işimiz. hatta şimdi daha da abartacağım
yine de şunu bilin ki abartılı abartılı konuşarak bir hakikate ulaşma çabam var, gözardı etmeyiniz.
saçmasapan buluyorum, evet. bitcoin sistemine katkısı olsun, mutlu olurum ama olmayacağını öngörüyorum ve bu konuda ısrarcıyım. (burada abartı yok)
gerekçesini öncesinde belirttim, konuyu açarak sonunda tekrar vurgulayacağım.
şimdi diyelim ki private key'i buldunuz, güzel güzel pay ettiniz aranızda, herkes mutlu. acaba? kime göre neye göre mutlu?
oradan X bir kişi çıktı dedi ki, "bu cüzdan benimdi, hırsız var!" bu kişi, cüzdanın gerçek sahibi olabilir, gerçek sahibi olmayabilir de.
ihtimal a) gerçek sahibi: araştırdı, etti, bir şekilde bu projede yer alanları çıkardı. hakkınızda suç duyurusunda bulundu. belki bir sonuç alamayacak, belki alacak ama olan size olmuş olacak. bu şekilde anılmak ister misiniz?
ihtimal b) gerçek sahibi değil: araştırdı, etti, bir şekilde bu projede yer alanları çıkardı. hakkınızda suç duyusunda bulundu -ki bu daha yüksek bir ihtimal çünkü adam, sahibi olmadığı bir paranın peşinde ve daha büyük bir motivasyona sahip. tartışmayı çok daha uzatacaktır, akla hayale gelmeyecek noktaya getirecektir. yaparlar bunu, emin olun. tartışma uzadıkça güvenilirliğiniz azalacak ve kötü anılacaksınız. olan size olmuş olacak. bu şekilde anılmak ister misiniz?
bir başka durum senaryosu üretelim.
bitcoin'in private key'ini kırdınız ve böylece artık bitcoin'in private keylerinin kırılabileceği ispatlandı.
ihtimal a) iyi niyetlisiniz. cüzdanı buldunuz, hatta abarttınız sahibini de buldunuz. o kişi olduğunu doğruladınız ve ona büyük bir kısmını iade ettiniz. kendinize de alacağınızı aldınız. ne güzel! ama şu var: ne kadar iyi niyetli olursanız olun, sizi birileri satın alacaktır. o satın alacak olan kişi ya da grubun da pek öyle iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum.
ihtimal b) kötü niyetlisiniz. cüzdanı buldunuz, cüzdanı bulan OP oluyordu değil mi? evet. size hiçbir şey vermedi, kaçtı, gitti. o kişiyi de bulup, satın alırlar gibime geliyor. peki ya siz? kime ne diyeceksiniz? olmayan hakkınızı nasıl savunacaksınız? adam baştan belirtmiş: bana güveneceksiniz. elbette ki bitcoin'de ve buna bağlı projelerde yapı gereği güven esastır ama güven, projenin başında, fikrin ne derece sürdürülebilir olduğuyla paralel olarak gelişir. açıkcası bu da bana, yukarda saydığım şeyler nedeniyle güven vermiyor.
her iki ihtimalde de 7.5-8 milyar $ piyasa büyüklüğüne sahip bitcoin sisteminde cüzdanının her an çalınabileceğini gören kişi sizce nasıl davranır? internet yahu bu. sokağa çıkmazsan kimse cüzdanını çalamıyor (edit: bu salak bi örnek olmuş haha, neyse kalsın böyle) ama bitcoin gayet ortada ve internette. düşer fiyatı, sert düşer, öyle böyle düşmez, yok olur. birçok ülkede tüketici güven endeksi gibi datalar vardır, bilirsiniz. belki paralellik kurmak çok doğru değil ama yine de bitcoin'e olan güvenin sarsılması durumunda fiyatın düştüğünü hepimiz geçmişte tecrübe etmişizdir.
ben şuna inanıyorum: bir terörist, kaçakçı, bebek katili, tecavüzcü vs. dahi olsa insan özünde iyidir, ancak zamanla birçok farklı faktörün etkisinde kalarak kötülüğe bulaşabilir. aşırı iyimser bir yaklaşımım var insanlığa karşı ve zarar da görüyorum bundan. yine de çizgimi bozmayacağımdan eminim. benim bitcoin'de gördüğüm ise bu iyi niyetli güçlerle, kötü niyetli güçlerin çarpışması şeklinde. sonuçta kim kazanacak? bilinmez ama tecrübe ediyoruz, bence bu kısmı bile zevkli.
öyle afilli afilli "haters gonna hate" demekle (diyememek de olabilir) olmuyo bu işler, kim dediyse ona lafım