bitcoin adresleri, ECDSA curve ile üretilir ve bitcoin'in kullandığı ECDSA parametreleri secp256k1 olarak adlandılır. her ne kadar, secp256k1'in yeterince güvenli olmadığını
savunanlar olsada bitkoyun'un
anlattığı gibi kum taneleri örneğinden yola çıkarsak,
secp256k1 keyspace, pratikte sonsuza yakındır.
Konuda bahsi geçen
cracker mevzu, bilinen 768 zayıf toplanma noktasına çok yakın noktalarda ki public keylerden basit birşekilde private key'i bulabilmekle alakalıdır ki sonsuz kum tanesinin yer aldığı bir alanda, bu 768 adet (special-weak) yani sorunlu kuma denk gelme ihtimaliniz görmezden gelebileceğiniz kadar düşüktür. Zaten bu yazılımı yazan eleman, her private key'i bu kadar kısa sürede çözebiliyor olsaydı 2 btc'ye satmak yerine, yüz bin dolarlık wallet'ları sessiz sedasız patlatırdı. Amacı temelde hiçbir işe yaramayan yazılımını satarak para kazanmak, hem de bilinen 768 adet special-weak adresten farklı yeni adresler bulabilmek ve bunlar için rainbow table oluşturabilmekti (eğer varsa).
Zaten bu arkadaşa, Greg Maxwell (bitcoin core developerlar'dan) henüz bitcoin network'de kullanılmamış 200,000 adet public key
gönderdi ve meydan okudu. Eğer bu 200,000 public key'den herhangi birinin private key'ini çıkarabilirse, 50 BTC ödeme taahhüdünde bulundu ve tabiki kırılamadı. Yani illa bir deneyelim diyorsanız, bence Greg'e bir mesaj atın, belki sizin içinde 1-2 bitcoin'lik bir meydan okuma etkinliği hazırlayacaktır. (Çünki
Evil-Knievel en azından konuya bir yaklaşım getirip special-weak'lerle filan uğraşıyordu, siz ise sadece düz brute-force'la yola çıkıyorsunuz)
Biz private key, public_key ikilileri üretelim ve bunu ileriye dönük saklayalım - veyada mevcut olanlarla karşılaştıralım, bilmem kaç sene sonra birileri bu adresleri kullanırsa, bitcoin'leri sahip oluruz düşüncesi temelde
rainbow table konseptidir ve zaten ECDSA curve'leri daha en baştan siz rainbow table ile bunları kırmayın diye var
Şu an günümüz teknolojisi ile böyler bir computational ve storage power'a sahip değiliz.
Yani kısacası op hiç bir işe yaramayacak, ihtimal dahilinde bile olmayan bir olasılık çerçevesinde bir brute-force projesi kurguluyor, bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde olsada rainbow-table vari tarzda bir veritabanı oluşturuyor sizde buna katkıda bulunuyorsunuz.
Ayrıca burada şunuda bahsetmeden geçemeyeceğim, bilmem kaç yıldır kullanılmıyor olsada bir bitcoin adresinin private key'ini bulup, bitcoin'leri kendi zimmetine geçirmeyi düşünen bir "fikir" etrafında toplaşıyorsunuz ve olası bi durumda bulunan bitcoinlerin dağıtımını yapacak merkezi bir otoriteye "güven" duyuyorsunuz. herhangi bir mal, mülk veya her ne ise, 100 senedir bile kullanılmıyorda olsa, o yinede mülk sahibinindir. En azından etik olmadığının farkına varın istedim. Hadi çok über bi teknoloji / exploit buldunuz bu işi başardınız, sonuç olarak insanların bitcoin'e olan güvenini zedeleyeceksiniz ve uzun vadede bunu kimse istemiyordur diye düşünüyorum.
Konuya teknik anlamda ilgi duyanlar için bi kaç link bırakıyorum göz atarsınız;
*
http://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/1wf5qb/possible_warning_btc_addresses_with_known_public/*
https://bitcointalksearch.org/topic/private-key-cracker-apparently-demonstrated-437220Şimdi o geldi aklıma. Cüzdanlar key generate ederken daha önce kullanılmış mı diye mi bakıyor acaba? Ya da nasıl bir kontrol mekanizmasın var?
Test edilmiyor, secp256k1 keyspace'in mevcut teknolojimize göre göreceli olarak sonsuz olması ana fikrinden yola çıkarak, cryptographic random sayılarla üretiliyor, yani üretilen bir private key'in tekrar üretilme ihtimalinin olmaması veya göz ardı edilebilecek kadar az olması, rainbow-table'larla kırılamayacak kadar çok bilgi-işlem ve depolama gücü istemesi vs vs.
not: mesajı cımbızlayanlarla ikili tartışmaya girmeyeceğim, bahsettiklerime teknik olarak itirazı olan varsa buyursun yazsın, uzun uzadıya tartışmasını yaparız.not2: bitcoin ve çevresinde ki birçok teknolojinin açık kaynak olmasının tek sebebi, açık kaynak akımına destek vermek değil, aynı zamanda kaynak kod güvenilebilirliğinin doğrulanmasınıda sağlamaktır. Bilgisayarınızda bitcoin veya hehangi bir alt-coin wallet'ınız varsa, kapalı kaynaklı yazılımları kullanırken dikkatli olun.