Ma, nije to full web članak koji dobiješ s pretplatom. Te "paywall remover" ekstenzije za preglednike ne mogu prikazati ono što ne postoji u izvornom kodu web stranice, a Jutarnji i drugi portali jednostavno poslužuju različiti sadržaj web stranice free posjetiteljima i pretplatnicima. Ne postoji način da se to zaobiđe, osim ako imaš pretplatu ili ako ti netko podijeli članak tko ima pristup punoj verziji.
Nije ovaj jutarnjio članak specijalan, čitao sam mnoge članke na Washington Post, Bloomberg, itd koji su imali taj glupi paywall a nisam platio ni centa.
I da čitao sam kompletne članke a ne kratke, tako da sam ja zaobilazio, e sad možda je Jutarnji ima bolji code od Bloomberga i Washington Posta.
Ali ako ti i Lunorael više volite platili onda go for it
Nismo se razumjeli. Naravno da postoje portali na kojima se može ukloniti glupi paywall i članci koji se mogu pročitati u cijelosti, ali ne svi. Neki portali jednostavno rade drugačije, i tu ne pomaže nikakva AdBlock ekstencija niti filtri.
Evo, na removepaywall.com su to dobro objasnili:
What paywalls can be removed?
There are two types of paywalls that block articles: hard paywalls and soft paywalls. The difference is that soft paywalls are used to cover the article, but the article is on the page. Hard paywalls do not have the article until the user pays. This means that there is no way to see the article unless you pay. One example of this is TechCrunch premium articles. The best way to know would be to test the article and see if the paywall is removed. If not it is most likely a hard paywall that cannot be removed.
Dakle Jutarnji list, slično kao i TechCrunch, koristi tzv.
hard paywall koji se ne može ukloniti bez pretplate, dok Bloomberg i Washington Post koriste
soft paywall.