Nevjerojatno mi je da su neke prevare poput one nigerijske, za koju sam prvi put čuo valjda prije 30 godina, još uvijek aktualne i da ljudi još uvijek padaju na tu staru foru, o kojoj se u medijima pisalo i govorilo valjda već milijun puta.
Da li su ljudi po prirodi glupi pa im nema pomoći ili je nešto drugo u pitanju?
Sjećate se onog slučaja, kada je direktor neke firme bio na službenom putu, pa su njegovi zaposlenici dobili email sa uputama o plaćanju nekih troškova, za koji su mislili da je od šefa, i tako je iz firme nestalo puno love.
Ima takvih priča koliko hoćete.
Znam jednu firmu u kojoj je nastala prava drama prije par godina upravo zbog takvog maila. Šefica računovodstva je dobila mail poslan od strane "direktora" (naravno da to nije on poslao nego se radilo o prevari) da na neki račun odobrava uplatu u iznosu nekoliko desetaka tisuća kuna. Srećom pa je iznos bio prevelik da bi ga direktor sam mogao odobriti nego je bilo potrebno odobrenje više instance pa prevara nije uspjela zbog dodatne provjere. Ali da je traženi iznos uplate bio cca 10.000 kuna, mislim da bi šefica računovodstva "pala" na prevaru i uplatila lovu. Ali drama je nastala jer je šefica računovodstva kućni prijatelj s vlasnikom tvrtke pa mu je ispričala što je direktor odobrio (tada još uvijek nije znala da je u pitanju prevara) na što je ovaj popizdio jer se zna da direktor ne može odobriti toliko velik iznos. Na kraju je srećom sve izglađeno kad su uključili IT-evca koji im je objasnio da bilo tko može poslati mail koji izgleda kao da je došao od direktora.
Ima takvih prevara i na puno višoj razini.
Sjećam se jedne priče o kojoj sam čitao davno, prije možda 10 godina, a mislim da je u pitanju bila središnja banka Bangladeša ili neke druge države iz tog kraja svijeta.
Netko je uspio hakirati njihov informatički sustav i poslao službeni zahtjev s njihove adrese za povlačenje njihovih državnih rezervi iz banke neke druge države, u iznosu par milijardi dolara.
Prevara nije uspjela jer je haker očito bio nepismen tj. nije znao engleski jezik i krivo je napisao jednu riječ u službenom dopisu pa je prije slanja transakcije poslan dodatni upit za provjerom i onda se otkrilo da su hakirani i da takav dopis nikada nije poslan s njihove strane.
Da je uspjelo, bila bi to hakerska prevara stoljeća ali eto hakeru nije išla engleska gramatika