Kako čuvate svoj Bitcoin i ostale kriptovalute i koji novčanik koristite?
Policija u Varaždinu je zaprimila kaznenu prijavu 21-godišnjaka koji je prijavio štetu od oko 29 tisuća eura!
Nepoznati počinitelj je na neutvrđen način pristupio njegovom novčaniku* kriptovaluta
koji ima na jednoj stranici za trgovanje kriptovalutama, te je izvršio nedozvoljenu transakciju gdje je sadržaj cijelog novčanika prenio u nepoznati novčanik.
https://varazdinska-policija.gov.hr/vijesti/racunalna-prijevara-36945/36945Za mene je ovo očito phishing scam, prevarant je dobio njegove podatke za prijavu (login i password) i onda lako pristuo toj stranici, a ovo nikada nije bio njegov novčanik.
Nisu tvoji ključevi, nje tvoj Bitcoin.
Nije tvoj novčanik, nije tvoj Bitcoin.
Ne držite svoj Bitcoin ni na jednoj web stranici.
Već dobro poznata priča, na žalost.
Sjećam se jednog svog prijatelja od prije nekoliko godina.
Pričali smo o kriptu i bio je jako inspiriran, i odmah je odlučio kupiti određeni iznos bitcoina i otvoriti wallet.
Na žalost, bio je malo nestrpljiv i nije pričekao da prvo sjednemo zajedno i da mu sve detaljno objasnim već je odmah otvorio wallet na blockchain-u.
Od trenutka kada je kupio bitcoin i prebacio ga na svoj wallet pa do trenutka kada je ostao bez svega prošla su možda 3-4 dana.
Iz razgovora s njim kasnije, shvatio sam gdje je vjerojatno napravio grešku.
Nije memorirao login stranicu već je link za login svaki puta tražio na Google search.
Očito je jednom kliknuo na slični link i otišao na stranicu koja je izgledala kao da je od blockchain-a, dao tamo svoje login podatke i tako pomogao prevarantima da se ulogiraju na njegov wallet i počiste ga do kraja.
Kada nemaš iskustva i nov si, vrlo je lako nasjesti na ovakve prevare, a mislim da ne moram ni objašnjavati da je nakon ovog iskustva moj prijatelj odustao od ulaganja u kripto i da sada to smatra glupošću i prevarom.