Index pise danas o covjek koji poslao vise od 35 tisuca eura nepoznatom prevarantu koji ga je nazvao preko telefona i ponudio mu ulaganje u kriptovalute. Nevjerojatno mi je da ljudi i dalje padaju na takve jednostavne prevare a najgore je sto ce na kraju kripto ispasti kriv za sve dok bi realno netko takav izgubio novce na necem drugome. Jos bi razumio da je to netko stariji nasjeo na ovo, ali ovaj je imao 27 godina pa bi onda trebao i znati neke stvari...
Bio mi je upaljen neki dan TV u pozadini pa nisam najbolje čuo čitav razgovor niti ko je pričao. Uglavnom, tema je bila kako se ljudi sele sa cijelog Balkana i odlaze u zapadne zemlje a da su te migracije drugčije nego kada su naši roditelji ili njihovi roditelji išli na zapad.
U prošlosti su ljudi išli za boljim uslovima i većom platom. Danas ljudi sa stalnim zaposljenjima napuštaju te poslove i odlaze. Lično pozanjem doktore, profesore, advokate, muzičare koji nisu imali problema sa novcem ali svejedno nisu više tu. Finansijska nesigurnost nije jedini razlog promjene sredine. Obrazovanim ljudima je više dosta kretanja u krug, plašenja ratovima, sektaškim strankama i njihovim vjerskim podpomagačima. Školovani ljudi bježe van. Čovjek u emisiji je rekao ostaju nam oni sa nižim stepenom inteligencije koje zapadno tržište ne želi. Rezultat toga su i ovakve prevare.
Zapravo, zašto bi se uopće morao bilo gdje seliti?
Danas, u dobu Interneta, možeš živjeti bilo gdje i zarađivati odlične novce, od kripta do različitih IT poslova, i poslovati sa cijelim svijetom.
Ideja da moraš sve ostaviti i seliti se na drugi kraj svijeta, mi je malo smiješna, iskreno.
Već dugo ne ovisim o nikome ovdje, imam dovoljno prihoda online da od toga mogu sasvim pristojno živjeti, gotovo sam otplatio kredit i živim u svom stanu a selidba negdje vani samo bi mi povećala troškove i smanjila prihode i bila nepotrebna gnjavaža zbog jezika, sređivanja papira, traženja stana...
Preferiram ovo što sada imam, duge kavice sa prijateljima vani (vani toga nema), uživanje u svakodnevnim hobijima, odlazak nekoliko puta godišnje na more kod rodbine ili malo van kada mi ''dosadi'' ovdje, recimo za Dan zahvalnosti plan je otići malo do Amerike i zabaviti se...
Zaista nema potrebe da se selim iz Hrvatske da bi mi bilo bolje, već sada mi je super i zadovoljan sam.
Tako, ne bih se baš složio s tobom da ovdje ostaju samo oni sa nižim stupnjem inteligencije koje zapadno tržište ne želi.
Ja već zarađujem od zapadnog tržišta a živim tamo gdje mi više paše