Nije bas kocka ako razumes kako sve to radi i cemu moze da sluzi. Bitcoin stvarno moze sve sto moze i Eterium, i to je bezbedniji i efikasniji. A kao prvi ima i najvecu mrezu ljudi koji ga koriste, tako da ljudi imaju veliku motivaciju da predju na Bitkoin, ili ce bar imati kada Bitkoin pocne da se koristi svakodnevno. Jer ako mozes da koristis Bitkoin za prakticno sve kao Eterium i svi primaju Bitkoin, a niko Eterijum, onda sta mislis sta ce ljudi koristiti? Mislis da ce biti pola-pola? Tesko
Sto bi neki rekli, vrednost mreze raste kvadratno u odnosu na broj ucesnika u njoj. Tako da duplo veca mreza, vredi cetri puta vise, sto pravi ceo krug da sve vise ljudi ide ka onoj vecoj mrezi. To bi bilo kao prikljuciti se drustvenoj mrezi koju ne koristi niko, a nije nista bolja sustinski ili koristiti drugi Internet na kome ima samo par ljudi.
Sada mi je jasnije zasto insistiras na BTC-u. Cak iako masovnije krene u opticaj, morace jedno vreme da prodje dok razne poslovnice takodje ne uvedu i ether u svoj sistem primanja. Mozemo da kupujemo btc-om, ali ne i etherom. Medjutim, postoje alternativni putevi konvertovanja ethera u btc i kasnije koriscenje pri kupovini proizvoda.
Jedno sto mi se svidja ether je zbog svoje, nazovimo ''stabilnosti'' uspona na marketu. Ni jedna kripto valuta nije stabilna, ali u poredjenju sa drugim koinima ima taj blagi rast ili blagi pad koji ga prati.
Opste poznato je da svi oni altkoini igraju kako BTC svira. Videli smo pre neki dan rast btc-a, odmah su i sve druge valute rasle.
Kopanje BTCa sa GPU-om postaje suludo jer imamo ASIC minere koji daju mnoooogooo vise hes rejta nego nekoliko rigova zajedno, + graficke se uvek mogu prodati ukoliko odlucite da prestanete sa tim.
Ne znam, nisam pametan da razmisljam u napred u toj sferi poslovanja, ali sam vise ipak za opciju GPU i alternativnih koina poput Eth, kojima je cena 10x manja u odnosu na Btc i laksi su za kopanje. A neminovno je da ce i one rasti jer svakodnevno imamo sve veci broj ljudi u svetu koji ulaze u ovu vrstu poslovanja.
BTC je OG i bice najvredniji ali kao sto si i sam rekao, GPU kopanje je gubljenje vremena. Ili kopaj atl pa konvertuj u BTC ili se prikljuci nekom pool-u koji isplacuje u BTC. Sve zavisi od tvoje strategije ali BTC je jedini kripto kojem vrednost konstantno eksponentno skace.
Sto se alta tice zavisi od tog koji GPU imas, NVIDIA je bolja za jedne dok AMD za druge altove. GPU i ASIC se uvek mogu prodati, cena zavisi da li prodajes za upgrade ili da izadjes iz igre i izvuces sta god mozes.