Nekad je i dostupnost i brzina bitna. Ja sam juce Zcash i ETH iskesirao u USDT na najvisoj dnevnoj ceni (jer ne zelim trenutno da ih izvadim na racun iako mogu) u iznosu od 2000 eura. Da li stvarno mislis da bi neko bas u tom trenutku mogao da meni iskesira? Ne... To i jeste problem tog nacina trgovine. Ne shvataj me pogresno, potpuno podrzavam tu inicijativu ali i ona ima neke mane u odnosu na "tradicionalnu" trgovinu preko menjacnica.
I cim budem imao prilike da vecinu kolicinu kripta prebacim u RSD/EUR kada BTC bude malo stabilniji i visi, ja cu se javiti u grupi, ali cisto sumnjam da ce iko hteti da izvrsi trgovinu tada.
Potrebno je da promenis mindset. Svaki DEX zavisi od krajnjeg korisnika, znaci svaki korisnik ne treba da ceka da neko drugi postavi ponudu, nego sam da postavi ponudu. Takodje, kurs uopste nije bitan, jedino je bitno da li zelis kes ili kripto.
Kako kurs nije bitan?
Evo kako...
Ti sada na svakom cosku mozes da "pozajmis" BTC ili USD ili vecinu vidjenijih kriptovaluta, bitno je samo da imas neki collateral. Sto ne bi u momentu kada na DEX-u kupis BTC po najvisem mogucem kursu, na drugom mestu po istom tom kursu "pozajmio" isto toliko BTC i prodao za USD? Posle par sati sa kupljenim BTC vratis BTC koje dugujes, kamate su mizerno male, maltene nula. Na taj nacin si realno promenio RSD u USD.
Ili kontra primer, sto ne bi "pozajmio" BTC i prodao ga na DEX-u po najnizem mogucem kursu, u momentu prodaje, po istom tom kursu, kupis za USD onoliko BTC koliko si prodao i vratis BTC koje dugujes. Realno, samo si razmenio USD u RSD.
Takodje, ako ste npr kupili neku kriptovalutu, dali 1000EUR za nju i vrednost joj padne npr na 500EUR, a vi nemate ni prebijene pare, a treba vam kes i cekate bzvz da vrednost vase kriptovalute skoci... Sto ne bi stavili tu kriptovalutu kao collateral, pozajmili BTC, prodali ga na DEX-u, u momentu prodaje, po istom tom kursu, pozajmili USD i kupili onoliko BTC koliko si prodao i vratis BTC koje dugujes. Realno, na ovaj nacin si samo uzeo kredit u USD, a ostaje ti tvoja kriptovaluta u rukama, ceka skok i bolja vremena.
Vidis da kurs BTC/USD uopste nije bitan, samo je potrebno da kao lego kockice uklopis ono sto ti je potrebno