Bitshares den tabi farkli bir proje ama sizce bitshares uzun vadede basarili olamamasin sebebi nedir? Kisa vadede bence bir yol katetmislerdi
Bitshares neden tutmadı sizce. 1bitusd nin her zaman 1 usd edeceğinin garantisi yok diye mi ?
BitShares'in problemleri çok. Öncelikle bu bitUSD'nin peg mekanizması var dediğim gibi. "Herkes o şeyin 1 USD olacağına inanırsa o şey 1 USD olur, zaten paranın da değeri biz inandığımız için var" prensibi üzerine kurulu bir 1 dolara sabitleme mekanizması... Bu sistem nano işlemler için belki tutabilir ama hiçbir şirket tutup da böyle "inanca" dayalı bir 1 USD'yle işlem yapmadı tabii, hacimler düştü, insanlar 1 USD'yi daha düşük fiyata sattılar vs.
Sonra çok tartışmalı olan DPoS meselesi var. İşlem hızını artırıp ağ ücretlerini düşürme üzerine kurulu bir sistem, fakat tam anlamıyla merkezsiz sayılabilir mi tartışmalı. Özetle, temsili demokrasi gibi bir sistem bu; ağdaki herkes katılmıyor işlem validasyonu işine, bütün "madenci"lerin sayısı 101 kişi ile sınırlı. Oy sistemi var, ağ kendi delegelerini seçiyor, toplam 101 delege bütün madencilik işini götürüyor. Bildiğim kadarıyla bu sayede işlem ücretini tamamen sıfırlamayı ve hiçbir kriptoda görülmemiş bir hız elde etmeyi başardılar. Fakat madalyonun öteki tarafı şu ki bu 101 delegenin aslında toplam 7 kişiye ait olan 101 adres olduğu gibi bir skandal çıktı ortaya. Bu da kullanıcılar için oldukça güven kırıcı bir şey tabii.
Bundan da başka, BitShares 2.0 çıktığında, olması vadedilen şeylerin hiçbirinin yapılmadığı, devlerin kendi kafalarına göre, sadece kendi karlarını gözetererek çalıştığı ve komünitenin ihtiyaçlarının dinlenmediği gibi bir şey duydum.
Bir de bildiğiniz gibi WAVES'in en önemli özelliklerinden biri asset-to-asset işlemler. Bu sayede USD ile başka kripto-kıymetler arasında trade yapabileceksiniz. BitShares gibi bir sistemden de bunu beklerdik, ben şahsen kendi forumlarında neden bunu yapmadıklarını sormuştum. Çok olumsuz cevaplar aldım. Bunun da nedeni, bu özelliği açtıklarında BitShares'in kendi koinine olan talep azalacağından stakeholder'ların işine gelmeyecek. Dolayısıyla yenilikçiliği ve kullanıcı desteğini değil kendi ceplerini temel alan bir oluşum.
* * *
Bütün bunların yanında, hiç konuşmadığımız bir de NuBits ve NuShares var, bence şahane bir sistem ama neden bu kadar az tutuyor anlamış değilim. Forumlarında onlara da sordum neden NuBits'le dividend ödeyemiyoruz diye, "olmaz, kriptonun ruhuna aykırı!" filan dediler. Yine de şu an olduğundan daha çok tutmasını beklediğim, denemeye değer bir teknoloji olduğunu düşünüyorum. Hatta ve hatta eğer NuBits işlemlerini özgürleştirirlerse direkt WAVES'e rakip olur.
* * *
Bunlardan çıkartacağımız sonuç, hangi teknolojinin ne kadar yenilikçi ve olağanüstü olduğunun değil, aslında o teknolojiyi çıkaranların vizyonu ne kadar geniş, bunun önemli olduğu. Arkadaki takım neyi amaçlıyor yani, bu önemli. WAVES için asıl amaç kitlelerin kullanabileceği, sadece kripto dünyasına değil para kullanan herkese hitap eden bir sistem yaratmak. Bunun da temelinde 1) para birimlerini blokzincirine taşımak 2) kitle fonlama projelerin için özel destek, yatıyor. Biz buna Bitkapital olarak bir üçüncüyü getirip blokzinciri üzerinde yatırım imkanları sunmayı amaçlıyoruz.