Ben de sizin tam tersinize, PoS'un blokzinciri teknolojisinin asıl potansiyelini ortaya çıkaracağını düşünüyorum. PoS'un güvenliğiyle ilgili olarak, borsaların merkezileşmiş yapısının bir tehdit oluşturacağını söylemişsiniz. Sizin de hemen arkasından söylediğiniz gibi, bu durum, belki merkezsizleşmiş borsa imkanı sunmayan PoS koinler için geçerli olabilir. Bu durumda dahi bu güvenlik eksikliğinin ne büyüklükte bir eksiklik olduğu tartışılır. Her PoS birbirinin aynı değil, ve bazı implementasyonlarda %51 atağının ancak ağın %80'ini elinde bulunduran bir kullanıcı tarafından gerçekleştirebilmesi söz konusu. Yani teorik olarak bu uygulamayla merkezi bir borsa bütün Waves koinlerin %80'ini elinde bulundurmadığı sürece bir güvenlik tehdidi oluşturmaz.
Benim yukarıda PoS ile ilgili dikkat çekmeye çalıştığım şey, güvenlik açıklarından ziyade finansal kusurlar. Bir borsanın %80'ini elinde bulundurması PoS için güvenlik açığı, kabul. Ancak farzedelim ki, bir borsa PoS coinin %25'ini elinde bulundursa (yüksek olasılıklı durum) ve bunu da kendi çıkarı için kullansa (orta derece olasılıklı durum) bu, PoS'un kusurlu bir teknoloji olduğunu gösterir. Bunu yapmayacağının garantisini veren borsalar vardı, buna da okey. Ama hepimiz biliyoruz ki, crypto dünyasında hiçbir şeyin garantisi olmaz. Şüpheci yaklaşımlar genel itibariyle iyidir.
Waves'de ise merkezsizleşmiş borsa diğer PoS koinlerin hiç ulaşamadığı düzeyde etkin olacak, bunun da nedeni Waves'in temel prensiplerinden birinin fiat para entegrasyonu olması. Mesela Nxt'in merkezsiz borsasını ele alın. Burada her bir kripto-kıymetin yalnızca Nxt ile alım-satımı mümkün. Öte yandan Waves'in borsasında BTC-USD ticareti, ya da EUR-ETH ticareti gibi, her türlü kriptopara, kripto-kıymet ve fiat paraların birbirleriyle takası mümkün olacak. Bu durumun, merkezi borsaların Waves koinlerin çoğunu elinde bulundurup bir güvenlik tehdidi oluşturmasının tam tersine, bu borsalarda hacmin düşüp yerlerini Waves'in borsasına bırakmalarıyla sonuçlanması çok daha muhtemeldir.
Mesela Bitkapital'i ele alın. Biz Bitkapital olarak kullanıcıların Waves platformuna TL aktarabilmelerini sağlayacağız. Dolayısıyla Bitkapital, BTCTürk'e olan talebi azaltacak. Örnek üzerinden gidersek, Bitkapital'in neden BTCTürk'ten daha çok tercih edileceğinin üç nedenini sayabilirim.
1. BTCTürk'te ödenen işlem ücretleri Waves'in merkezsiz borsasında yok.
2. BTCTürk'te yalnızca BTC var fakat Waves'de birçok kriptopara olacak.
3. BTCTürk yalnızca Türkiye'den kullanıcılarla sınırlı olduğu için hacmi düşük, Waves global olacağından günlük işlem hacimleri yüksek olacak.
Güzel, rekabeti desteklerim. Umarım başarılı olur.
Bir ilave; Her ne kadar BTCTürk, Türkiye'de Bitcoin'in durumuyla ile ilgili rakiplerine dair bir tutum şimdiye dek yansıtmasa da (rakibi olmadığı için olsa gerek), ben BTCTürk'ü işletmecilerinin geçmişinden dolayı "rekabeti destekleyen taraf" olarak görüyorum ya da buna inanmak istiyorum. Eğer agresif bir pazarlama stratejisi izlerseniz (-ki ilk izlenimlerim çok agresif olmadığınız yönünde), üzülürsünüz. Üzülmeyin, gayret gösterin. Biz de destekleyelim. Geçmişte bu şekilde yola çıkıp, çeşitli imkansızlıklarla sorunlar yaşayanlar oldu. Koinim, Takascoin gibi.. Takascoin hepten gitti, Koinim'de ise ne hacim var, ne teknik destek var, ek olarak problem yaşatan kodu var. Örneğin, Koinim'den BTC çekme talebi verdiğinizde alınan 3 TL'ye varan komisyonları kimsenin farkettiğini sanmıyorum ama en son geçen ay çekim taleplerimdeki durum buydu. Hesaba 10 TL bonus yüklemişler sağolsunlar alınan fazla komisyon ücretlerinden dolayı, ama sorunu çözememişlerdi vs vs..
Bu tarz, mesela borsa yerine geçebilecek bir uygulamayı yapmanıza olanak sağlayan şey PoS'tur.
Bu cümlenizden hiçbir şey anlamadım, açmanız gerekebilir.
Zira bilgilerimi sınıyorum, mantıklı bir açıklama getiremedim bu cümleye ama PoS yerine Blockchain olursa mantıklı durabilir.
PoS; cüzdanınızı açık tuttuğunuz sürece elinizde tuttuğunuz coin sayısına göre belli bir yüzdeyle getiri elde ettiğiniz bir üretim sistemi, üzerinde uygulama geliştireceğiniz şey ise Blockchain'dir benim bildiğim.
Ne yazık ki PoS konseptiyle PoW konsepti birbiriyle karıştığında ortaya çıkan şey dediğiniz gibi "fail". Sözünü ettiğiniz "fail" projeler de PoS mantığıyla, yine dediğiniz gibi, kısa yoldan zengin olalım anlayışını destekliyor. PoS bu anlamda Ponzi açısından PoW'dan bile daha dolandırıcı bir sistem. Ama dediğim gibi, bu PoS'un asıl işlevini anlamamaktan ileri geliyor.
Umarız PoS'u doğru anlatabilecek ve uygulayabilecek birileri çıkar da görürüz. Dediğim gibi PoW ve PoS rekabetini, hatta farklı algoritmaların (sha256, scrypt, ethash, x11, quark, lyra2re vb.) rekabetlerini de destekliyorum. Çünkü farklı modellerin piyasalarda sonuçlarını görmek cezbedici.
Son olarak NASDAQ, Barclays ve Overstock gibi dev firmaların blokzincirine yaptığı yatırımlara bakmanızı tavsiye etmek istiyorum. Bu firmaların hepsi blokzinciri teknolojisinde büyük bir gelecek görüyorlar. Nedir bu gelecek? Blokzincirini, şirket hisseleri, yatırım fonları vs. menkul kıymetlerin aktarımı için kullanmayı düşünüyorlar. Finans dünyasında asıl devrimi yapacak olan şey budur. Bu tarz menkul kıymetlerin blokzinciri üzerinde işlem görmesi için de, o blokzincirinin "yerel" bir koininin olması gerekiyor. O koinin tek amacı, sistemi ayakta tutmak, kendisi bir değer ifade etmek değil. İşte Waves koinlerin de işlevi bu olacak. Waves koinlerin değerini ise, bir bütün olarak platforma gösterilen talep belirleyecek.
Hehe sizin de dediğiniz gibi Blockchain'de görüyorlar o geleceği.
PoW'da, PoS'ta ya da herhangi bir üretim sisteminde değil. Oldukça makul..
Benim kendi crypto dünyamdaki önem sıralamam gibi: Blockchain > Bitcoin